агенція новин

«Ніде так щиро не моляться як в полоні, в'язниці та на війні». Один день із життя капелана 102 бригади з Івано-Франківщини (ВІДЕО)

"Військові чистіші, ніж в миру, і правдивіші", — так каже про службу військовий капелан 102 бригади територіальної оборони Івано-Франківщини отець Михайло.

Як пише Суспільне, він несе службу для бійців та мирних жителів на прифронтовій території, а також на бойових позиціях, передає Фіртка.

Про один день зі свого життя, потребу капеланів та об'єднання церков на фронті, він розповів у відео на Facebook-сторінці військового формування.

Там, де служить отець Михайло, щонеділі храм відвідують як військові, так і місцеві жителі. Також капелан їздить на позиції до бійців.

"Найцікавіша служба для священника — на фронті, бо ніде так щиро не моляться як в полоні, в'язниці й на війні.

Якщо хтось каже, що не може об'єднати церкви, хай приїде на фронт і побачить: тут всі об'єднані — юдеї, язичники, мусульмани, бо Бог — один. Всі стоять в одному окопі й моляться", — розповідає священнослужитель.

Найважче — на бойових позиціях, говорить капелан, тому намагається туди поїхати та підтримати воїнів. Автівки часто ламаються, проте їх ремонтують, щоб продовжувати службу.

"Я хоч сам — греко-католик, але не ділю людей на греко-католиків, православних, на мусульман чи буддистів. Здебільшого в нас тут християни. Паства — просто прекрасна.

Якщо на мирній території просять щось у Бога, то на фронті вміють дякувати за те, що прожив день, повернувся із бойового завдання", — каже отець Михайло

У неділю капелан відвідав бойові позиції, щоб воїни відчули святковий день. Священнослужитель також уділив бійцям миропомазання.

"Якщо хто каже, що не створений для війська, то хай чекає таких руйнувань в себе вдома, — говорить отець. — Хоча взагалі людина не створена для війни, але як існує Бог, так і диявол, який не дає спокійно жити.

Релігія — це і є війна з дияволом, а ми зараз ліквідовуємо диявола з нашої землі".

На одній з позицій, які відвідав отець Михайло, був ворожий безпілотник, і довелося чекати, поки він зникне. Священник розповідає, що у кожному батальйоні є капелан, і важливо, щоб він не сидів у штабі, а їздив до воїнів на позиції, в окопи.

"Тут — інше бачення світу, тут по-іншому сприймається один і той самий гріх. Тут люди чистіші, як в миру, і правдивіші.

Їм тут нічого таїти, втрачати. Тут відчуваєш себе потрібним. Кожен вояк — частинка Бога. Вони реально тримають небо над цілою землею", — розповідає отець Михайло.

Свою священницьку практику капелан розпочав у квітні 1997 року у Чернігові.

"Де було найбільше засилля Московського патріархату, я там був. Тому що без боротьби не цікаво. Бо життя — це і є боротьба", — каже священник.

У 2014, коли сформували "Добровольчий український корпус", одразу з Майдану отець Михайло вирушив на фронт.

Капелан каже: у мирному житті задумувався, коли приїде додому, знову займеться господарством, триматиме худібку, робитиме альтанки. Але, каже, наразі жодну відпустку не може добути до кінця, бо відчуває провину і хоче повернутися до воїнів.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок