Нью-Йорк, Лондон, Відень. Як Івано-Франківськ стає центром тяжіння

 

 /data/blog/92202/adb168d44b3a5388ecb34e43feb8cda9.jpg

 

Потяг прибуває на маленький акуратний вокзал Івано-Франківська. На питання, чи далеко до центру, таксист відповідає: “Центр тут скрізь “. Так, взагаліто, і є : життя в Івано- Франківську розосереджене практично по всьому простору маленького містечка.

 

Головна площа тут нагадує львівську площу Ринок, і так само, як у Львові, розташована навколо ратуші. Правда, в будівлі ратуші немає кабінету мера (він працює в будівлі обласної адміністрації), в будинках по периметру немає такої великої кількості кафе і музеїв. Та й людей тут відносно небагато.

 

"Франківськ завжди дивився на Львів як на старшого брата, – говорить 32-річний Юрій Филюк, засновник місцевої мережі ресторанів “23 ресторани” та міської платформи “Тепле Мiсто”. – Але коли ми стартували з “Теплим Мiстом”, відразу почав говорити про те, що Львів не повинен бути орієнтиром. Він може бути братом, сусідом, але планка – тільки Нью-Йорк, Лондон, Відень. Інакше просто не цікаво".

 

Ми з Филюком говоримо за ланчем в просторі Urban Space 100 , де, як і в інших ресторанах, їжу готують тільки з місцевих сезонних продуктів , паралельно розвиваючи фермерство.

 

"Я реально вірю, що ми можемо конкурувати на світовому рівні , – мрійливо продовжує він. – Знаєш, це як з футболістами: їх усіх тренують з малих років, але одні доростають до рівня “Барселони”, а інші тільки до другої ліги України і далі не можуть стрибнути, тому що методологія різна, і планка теж. Нам було важливо переставити планку зі Львова набагато далі. Якщо згадати, як Львів розвивався, то він собі відразу встановив за планку Краків, а потім, коли зрозумів, що вони це можуть, – прийняли вже за орієнтир Відень. Якщо місто маленьке, це не означає, що він не конкурентоспроможний. Просто треба зрозуміти, що потрібно закласти в нього, щоб його почали помічати в світі".

 

Соціальна платформа “Тепле Мiсто” за останній рік стала потужним центром тяжіння Івано-Франківська. Працювати над проектом, створеним на базі цієї платформи, приїжджають зі Львова та Києва. Нещодавно силами кількох львів’ян, які заради проекту переїхали до Івано-Франківська, запустилось радіо Urban Space Radio.

 

Скляна радіорубка, з якої ведеться прямий ефір, вмонтована в простір кафе, а вгості до ведучих приходять не лише місцеві діячі, але й музиканти, журналісти, урбаністи і політики, відомі всій країні.

 

Засоби на функціонування Urban Radio збирались через краудфандингову платформу “Спільнокошт”.

 

Місяць тому ” Тепле Мiсто” запустило програму малих міських грантів : щоквартально громадським ініціативам, що розвивають мистецтво, спорт, екологію та енергоефективність, освіту, підприємництво та інші сфери – буде надаватися як фінансова підтримка, так і організаційна з боку платформи. А в найближчих планах – запустити процес створення стратегії розвитку Івано-Франківська.

 

"Це має бути не просто документ, який можна в принципі зробити за рік, а скоріше тренінг для міського товариства довжиною в 3-5 років, – каже Филюк. – Ми будемо вчитися взаємодіяти, домовлятися. У нас вже є якийсь авторитет, який може дозволити почати розмову про стратегію практично з будь-якими гравцями в місті і вести розмову на рівних. Ми можливо спробуємо виступати модератором і інтегратором цього складного процесу".

 

Під час передвиборного періоду засновник “Теплого мiста” змушений був постійно пояснювати місцевим політикам, що політичних амбіцій у платформи немає, а все, що вони роблять, – набагато ширше, ніж боротьба за крісла у владі.

 

"Я не займаюся політикою, це скоріше policy, – пояснює Филюк. – Ми не боремося за чергове лідерство, а намагаємося створювати правила єдині для всіх. Коли будуть правила для всіх, не так вже й важливо , хто буде лідером. Наша місія – консолідувати суспільство – це те, чого політика сьогодні зробити не може".

 

Ми більше спостерігаємо за процесом включення усвідомленості в людях та активізації їх проактивності. Якщо уявити собі місто повністю усвідомлених людей, то всі негативні явища автоматично зникають. Усвідомленість диктує якісь логічні, правильні рішення, формує дизайн поведінки. Ми хочемо розгорнути людей з патерналізму – на проактивність, щоб вони робили все своїми руками, не чекаючи, що хтось за них це зробить.

 

Платформу, засновану Филюком, в Івано-Франківську знають буквально всі: за півтора року вдалося реалізувати неймовірну кількість проектів у різних сферах. Програма ” Тепле веломiсто “, міжнародний архітектурний конкурс на кращий простір для дітей, дизайнерські парклети, що прославилися вже на всю країну, програма грантів для міських ініціатив, візуальний стиль міста, який увійшов в шорт-лист рекламістського конкурсу “Каннські леви 2014″ – все це зроблено в рамках платформи.

 

Головним винаходом залишається соціальний ресторан ”Urban Space 100“. Цифра “100” з’явилася у назві ресторану не випадково: у нього вклались сто інвесторів – кожен по тисячі доларів. Показником є те, що серед інвесторів опинилися не тільки франківчани, а й люди з багатьох інших міст і країн.

 

Так що наша платформа – це від початку щось більше, ніж щось локальне“, – говорить він.

 

Частина зібраних з інвесторів коштів була витрачена на облаштування простору, решта поповнило фонд платформи, і тепер 80% прибутку витрачається на підтримку локальних ініціатив. Такий формат унікальний не тільки для Франківська, але й для всієї України. Вже кілька міст, говорить Филюк, хочуть відкрити у себе Urban Space за ” соціальною франшизою “. Правда, чітких параметрів у такого франчайзингу поки немає.

 

"Наше “Тепле місто” – це свого роду експеримент онлайн, – говорить він. – Мені хочеться вірити, що це таке вікно можливостей, яке може видати дуже цікавий результат не тільки для міста, але й для всієї країни. Зараз ми реально тиснемо на газ, і динаміка у мене в рази вища, ніж була тоді, коли я жив у Києві. Я зайнявся “Теплим мiстом”, тому що мені не вистачало динаміки, а тепер її занадто багато. Це не дуже природно для Івано-Франківська, бо це – “slow-city”. Головна інтрига в тому, як ми капіталізуємо нашу динаміку у розвиток міста".

 

А ще команда платформи допомагала з запуском нового поїзда зі Львова до Чернівців через Івано-Франківськ . Електричка добирається до Франківська за 1 год 40 хвилин. 

 

"Одного разу ми побачили, що Львівська залізниця замовляє у Харкові локомотив, але невідомо було, за яким напрямком його включать. Ми почали всіх “бомбити”, хто має до цього відношення, буквально кричали про те, що нам дуже потрібний цей поїзд, – згадує Филюк. Тепер один з викликів – створення простору Urban Space 500 (500 інвесторів по 1000 доларів ) у Києві.

 

Филюк стверджує, що попит на цей формат великий, але для того, щоб вийшло щось більше, ніж гарний ресторан або коворкінг, потрібно закласти “додаткову вартість” – нові сенси.

 

"Зараз відбувається процес дозрівання прогресивних сил, і там потрібна консолідація, – розмірковує Филюк. – У нас це вийшло буквально випадково. Насправді консолідувати закрите західноукраїнське суспільство – завдання з найскладніших. Але ми змогли: 36 компаній підтримують платформу “Тепле мiсто”, і частина з них – ресторани, мої прямі конкуренти. У регіоні, де діє принцип “моя хата скраю” – люди дають мені гроші, щоб ми разом розвивали середовище. Розумієш, яка це зміна свідомості? Якби мені два роки тому сказали про це, я б не повірив, це і для мене космос. Але якщо українці на таке здатні, то це буде діяти скрізь. Якщо нам вдасться пройти етап спільного досягнення цілей з реальними опонентами, тоді це буде прорив. Тоді Європа, в якій теж є криза цінностей, буде у нас вчитися".

 

 

Українська правда. Життя


17.11.2015 1163 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1936
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

722

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1755
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10241
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26125
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

168
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

241
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865