Богдан Лесюк розповів про свою участь у виборах, відмінність грузинського менеджементу від нашого, що робив у Канаді та в чому згідний з Фрейдом

 

Фото: versal

 

Фіртка поспілкувалась із колишній керівником обласної філії ПриватБанку, а згодом головою правління ПриватБанку Грузії (2009-2013 роки) Богданом Лесюком, якого розглядають як імовірного кандидата на посаду міського голови Івано-Франківська.

 

ГО «Самопоміч» проводить перші в Україні відкриті «Праймеріз». З чотирьох кандидатів, серед яких і Ви, небайдужі мешканці Івано-Франківська можуть вирішити кого саме висуватиме «Самопоміч» на вибори міського голови. Чому вирішили йти саме таким шляхом?

 

- Впринципі ідея «Праймеріз» уже не нова. У світі вона вже має пару десятків років. Коли я повернувся з Грузії, і ще там в мене були симпатії до «Самопомочі», коли я зустрічався з ними і говорив про своє бачення щодо місцевих виборів, то я сказав, що було б добре зробити «Праймеріз» Це було ще рік тому. А цей «Праймеріз», який започаткувала «Самопоміч» це не моя ініціатива, а їхня. Вони провели свій «внутрішній праймеріз», визначились з кандидатурами і так я беру участь.

 

Як оцінюєте свої шанси на перемогу в них?

 

- Все ж таки «Праймеріз» це новий такий формат виявлення достойників. В ньому візьмуть участь далеко не всі верстви населення, не всі сегменти учасників виборчого процесу. Тому це можна розглядати тільки серед людей, які користуються користуються електронними приладами, гаджетами, активні у соцмережах. Але однозначно це не є визначальним у симпатіях до того чи іншого претендента. Зрештою, для мене особисто не стоїть завдання виграти в цьому. Чому саме «Праймеріз»?, а тому, що ми прекрасно усвідомлюємо, що будуть серйозні зміни у виборчому законодавстві і в партійному будівництві і у виборчому процесі до якихось уже установлених канонів, які є в цілому світі. Тому це є щось нове і потрібно уже виборця налаштовувати на це. З цього слід починати і чому б не зараз? Великий шлях починається з маленького кроку, ось і цей крок. Думаю, це хороший приклад, тим паче, що не тільки ми проводимо «Праймеріз».

 

У разі, якщо шляхом голосування кандидатом у мери оберуть Вас, якими будуть Ваші цілі? Що обіцятимете людям?

 

- Почнемо з того, що нічого обіцяти я не збирався незалежно від того чи буде «Праймеріз» чи не буде. Я не є за складом характеру популістом. Вся моя трудова діяльність була виключно пов’язана із практичними, прагматичними речами. 18 років роботи в банку – це виключно прагматизм, я би сказав прикладна економіка, Але в жодному разі не популізм. З приводу «Праймеріз», - це слугує хорошою підставою для визначення того, на якого кандидата робити ставку. Тобто це одна із підстав. Вона не є визначальною, але є однією із базових речей для партійного акцентування уваги на тому чи іншому кандидаті. Далі це лягає на умовний «робочий стіл» політичної організації для визначення претендента на міського голову Івано-Франківська. Тобто обиратиме претендента політична партія. Ті голоси, які люди віддадуть за когось у «Праймеріз» це досить суттєвий додатковий аргумент для того, щоб визначитись щодо саме цієї кандидатури. Також я не виключаю, що може бути й антиголосування, тобто можуть «підіграти» політичні партії, які не хотітимуть мати серйозного конкурента. Тобто все залежатиме від рішення партії.

 

На Вашу думку, що повинен робити мер, для того, щоб Івано-Франківськ став інвестиційно-привабливим для інвесторів, як закордонних так і внутрішніх?

 

- Якщо мером стане людина, яка дійсно займеться інвестиційною привабливістю Івано-Франківська, то почнеться новий етап у Франківську. Тому що до цього, останніх 10 років місто розвивалось як будівельний майданчик. Навіть у структурі виконавчої влади першим заступником міського голови являється людина, яка тим чи іншим чином пов’язана з будівництвом. А тут уже потрібна більше робота на зовнішнього інвестора. Він обов'язково появиться. Бо зараз як ніколи необхідні інвестиції. А з чого починаються інвестиції? З клімату, який формується з виконань відповідних зобов'язань. Моє особисте гасло: моє зобов’язання – моє слово. Інвестори не люблять ніяких примхливостей в цьому кліматі, вони люблять, коли чіткі виписані правила гри, вони поважають, коли при цьому немає якихось особистих інтересі, а є бізнес-інтереси, які пов’язані з ширшим колом споживачів. На превеликий жаль в нас поки особисті інтереси мали місце.

 

Для мене, якщо б так трапилось, це було б продовженням моєї діяльності. Адже ті чотири роки, які я провів у Грузії, були зосереджені на інвестиційній діяльності. Йдеться про залучення коштів у банк, які є теж своєрідними інвестиціями і вкладання їх у пріоритетні галузі, які на той чи інший момент, в тому чи іншому регіоні мають доцільність на своє бізнесове продовження.

 

Чим відрізняється грузинський менеджмент від нашого. Можливо нам є чого повчитися у них?

 

- Насправді все на поверхні. У Грузії приймались рішення протягом кількох днів, тоді як у нас на прийняття таких рішень йдуть місяці, а то й роки. Це політична воля не тільки президента, а й на будь-якому рівні, це гра команди, яка грала виключно в рамках тієї візії, того бачення плану, який був прописаний. І там уже не було ніяких розмірковувань, не піддавалось ніякому обговоренню, воно вже було прийнято. От якщо повернутись назад, в чому біда Івано-Франківська? В тому, що Франківськ не має свого паспорта, от уявіть собі, що громадянин України без своєї якоїсь візії. Він не знає куди він рухається, ким він хоче стати. У Франківську немає ні стратегічного плану, немає бачення, що ми хочемо зробити у нашому місті, куди рухатись, яким шляхом, які у нас для цього є ресурси. У нас елементарно немає SWOT-аналізу. От ми почнемо з цього, зі свого бачення нашого міста, а далі вибудовуються поетапні кроки, ресурси, які у нас є для того, щоб дійти до певної мети. У Грузії така мета була. І ще раз наголошую потрібна політична воля. А далі, якщо є постановка питання, що необхідно зробити дерегуляцію – вони прийняли відповідне рішення зменшити кількість регулюючих, контролюючих органів, якщо мова йшла про податкову реформу – зменшили кількість податкових платежів зі ста до п’яти. Все стало дуже спрощено, доступно, зрозуміло і дало ефект. У нас цього нажаль немає.

 

Як на мене у нас зараз це йде імітація і більшим чином як піар. За півтори року, які я вже в Івано-Франківську після Грузії, я помітив серйозний позитив у тому, що у Франківську в порівнянні з іншими містами України, досить серйозно розвинутий громадський рух. Ми бачимо приклади, як громадськість починає долучатись до загального процесу. Друге завдання в рамках вироблення стратегії потрібно відкрити площадку, долучити всіх представників громадського руху до обговорення вироблення цієї стратегії. В нас непогані початки формування громадянського суспільства. А зараз ми бачимо просто імітацію, просто піар. Тобто сама громадськість працює, але її напрацювання чомусь дуже слабо лягають в основу нормативних документів.

 

Який на Вашу думку адекватний курс гривні до долара? З чим пов’язані такі його стрибки?

 

- Економічної складово в цьому не більше як 4-5 частина. Все інше – мова про політичну складову, політичні ризики, фактор психології, страху, роздмухування потужними гравцями своєрідні каруселі курсоутворень. Це будь-який економіст вам скаже, що це співвідношення гривня-долар чи гривня-євро це більше слкладова політична, психологічна і спекулятивна. Без сумніву це робиться для того, щоб в основних гравців стало фінансових ресурсів більше, ніж було. Всі користають моментом зогляду на складні суспільно-політичні відносини задля того, щоб в подальшому мати вигоду в процесі чи приватизації, чи в процесі обслуговування певних потоків, забезпечення певної групи товарів.

 

Чому на Вашу думку багато банків зараз банкротують?

 

- Тому що у нас надто багато банків були «кишеньковими». Вони були для обслуговування родин сімейного бізнесу. Гроші самі мають шість властивостей, так от банки повинні ці всі властивості використовувати сповна. А у нас получається, що вони слугували тільки для двох, максимум трьох. Так вийшло, що при цьому надто слабкі Були наглядові функції в даному випадку Національного банку України. Він довго втілював в життя ті речі, які вимагали цього. Допустимо в світі є такі програми База-2, База-3. А ми пригальмували десь в рамках середини 90-их років. Ці процеси дуже мляво у нас проходили, ось і маємо результат. Так що банкротування банків продовжуватиметься. Я думаю, що нацбанк України зараз провів стресові регулятивні дії щодо основних гравців на фінансовому ринку і безумовно він буде їх підтримувати. І основні системоутворюючі банки однозначно будуть працювати. Як на мене найгірші часи позаду.

 

Нещодавно на сатй міста з'явилась інформація, що за рейтингом журналу Forbes Івано-Франківськ посів 9 місце по привабливості для бізнесу. Тобто, що тут комфортно розвивати підприємство і починати власну справу. На Вашу думку чи це дійсно так, адже багато-хто каже, що далеко не так?

 

- Думаю, що сьогоднішня оцінка куди ближча, ніж ті, які були до цього. Інвестиційна привабливість включає в себе не тільки економічний потенціал, географічне розташування, складові трудових ресурсів, інфраструктури, освіченості, наявність людей ІТ-спеціальностей, але й не менш важлива складова аналіз керівницта місцевих органів влади. Тобто як це керівництво адаптоване до нових викликів зовнішніх і внутрішніх, як воно іде в ногу із вимогами часу, як воно сприймає нові віяння у веденні господарства. Мер міста насамперед повинен бути господарником. А інвестор це все, це кожен мешканець, який до прикладу вчасно сплачує комунальні послуги у відповідні структури, а ці структури не розраховуються зі своїми постачальниками і так далі. Якщо ці кошти не йдуть на обслуговвання інфраструктури міста, не покращують його, то це також ставлення до інвестора, це також інвестиційна привабливість. Мені важко судити, але те, що я бачу в Івано-Франківську, і насільки я знаю правове поле, то мені здається, що і 9-те місце занадто високе. Хоча законодавче поле дозволяє в рамках навіть якихось недоопрацювань, в рамках двоякого трактування тої чи іншої дефініції, норми робити прекрасні речі. Якщо є політична воля то це все зовсім по іншому рухається. Політична воля тут мається на увазі принципового відношення певних персоналій, які мають відповідні посадові права і повноваження. Коли розмова з інвестором починається зі слів «а що я буду з того мати?», то вона тут же і закнчується. Звичайно інвестор не подасть виду, але більше він до цього не повернеться. Тобто коли людина хоче відкрити свою справу, її одразу ставлять в певні рамки, замість того, щоб зробити «зелену вулицю», дати можливість щось вкласти. А коли б питання звучало так, що «ви вкладаєте гроші в інвестиції», то будете і ви мати і матиме громада, то це зовсм інша постанова питання. До прикладу в Грузії я не бачив такого ставлення «що я особисто матиму від чогось», там загальні речі, загальни бізнес-план. І там ніхто не закладає в бізнес-план невідкладні потреби і таке інше.

 

Як щодо Вас, и вже 1,5 роки тому повернулись. Чим Ви зараз займаєтесь?

 

- Нажаль я виявився правий в тому сенсі що спрогнозував ситуацію в Україні. Я якраз прибув коли почався Майдан і я усвідомив, які нас очікують процеси, сьогодні ведення бізнесу є нерентабельним, якщо цей бзнес не замкнутий або він не заангадований на бюджетні кошти. Я цим не звик займатись і не збираюсь. Моя діяльність заключається в тому, що я управляю певними активами, я самодостатня не бідна людина, якогось конкретного бізнесу зараз не веду. Взагалі я себе позиціоную як топ-менеджер, а не бізнесмен, в тому розумінні, яке побутує зараз. Також займаюсь громадською діяльністю. До очатку минулого року я заяймався нею через волонтерів, а після повязав свою долю з ГО «Самопоміч», підкреслюю громадською організацією, бо на сьогодні не маю відношення до якоїсь партії, я безпартійний.

 

Яке зараз у вас відношення до групи Приват? Що повязує вас з бізнес-групою?

 

- З групою Приват мене повязує 18 років моєї біографії. В групі Приват я виріс до топ-менеджера, завдяки ї я багато чого навчився, ведення бізнесу, серйозно виріс як менеджер. Але вже майже два роки як я не являюсь ні найманим працівниом, ні акціонером. Відповідно це перегорнута сторінка в моєму житті. Я поважаю Приват банк і свої вільні кошти зберігаю і обслуговую через цей банк. Вважаю, що це досить потужна, прогресивна і одна із самих просунутих в хорошому розумінні фінансових організацій наої держави.

 

Ви нещодавно їздили в Канаду. Так склалось, що в той же час туди їздив і чинний мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, для того, що розповісти, що він там побачив, він скликав прес-конференцію. А що там побачили Ви? Тобто, чи є чому нам повчитися у канадійців?

 

- Я їхав в Канаду в рамках запрошення українсько-канадської торгово-промислової палати. Я був під час виборних зборів керівника українсько-канадської палати. Там було близько 70 учасників, це люди українського походження, які за нашими міркам є досить багаті. Ми дуже предметно обговорювали питання творення ІТ-простору в міському середовищі, подальшого розвитку ІТ-галузі, як однієї із пріритетних, мабуть однієї із трьох, які можуть вивести нашу економіку. Перше, що мене вразило - сильне пріоритетне ставлення людей до місцевих органів влади перед державними. Не так як у нас, зауважте. Тобто там пересічна людина може не знати хто там премєр-міністр, а тим паче хто генерал-губернатор, але хто міський голова, хто там представляє їхній район в представницькому органі – це однозначно вони знають.

 

Мене подивувала організація комунальних служб міста. Здивувало питання дозвілля, це я говорю про Торонто провінція Онтаріо, яке дуже, може в якійсь мірі жорстко регламентовано, тобто у Канаді швидше можна спитати чого не можна, чим що можна. Бо там практично нічого не можна. Це було б жахливо, припустимо, для нашої молоді потрапити в канадійський простір, вони б там відчули, що на вулиці не можна пити алкогольні напої, курити потрібно у спеціально відведених місцях, де є попільничка. Там мережа продажу тютюну і алкогольних виробів є монополією, яка є комунальною власністю. Наступне що мене подивувало – освіта. Я був і в університеті і в школах. Але саме більше, що здивувало – музеї. Діти там переглядають фільми, користуються різними муляжами експонатів. Таке відвідування музею вчетверо заміняє навчання у школі. Ще мене подивувала культурна частина і спортивна. Дуже впадає в око наявність різноманітних спортивних майданчиків для футболу, баскетболу, бейсболу, регбі, енісні корти. Це одразу впадає в очі, бо це разючий контраст. Насамкінець в частині трудової дисципліни – там з 8 ранку до 6 вечора усі працюють, усі зайняті, всі мають роботу, причому у жорстких рамках відпрацювання, там ніхто не «шатається».

 

Нещодавно Ви додали собі на сторінку в соцмережі картинку з цитатою Зигмунда Фрейда «Массы никогда не знали жажды истины. Они требуют иллюзий без которых не могут жыть». Вочевидь Ви поділяєте таку думку. Чи співпадає вона з тим, що зараз відбувається і все активніше нвідбуватиметься перед місцевими виборами?

 

- Я поділяю і це жахливо для нашого суспільства. Складається враження, що більшість суспільсьтва сприймає політику вухами, як жінки, які «люблять вухами», а треба, щоб сприймали по діях. Ті, хто був уже депутатом не одну каденцію, йдуть на вибори і будуть розказувати, що вони будуть робити, а мали б сказати, що вони зробили і що їм не вдалось зробити. Перше, що вони повинні зробити – відзвітуватись і без жодного популізму. В нас знову «гречкосіять», це просто жахливо. І народ всі-рівно живее очікуваннями месій, що прийдуть, щось зроблять. Це по ж Фрейду, батько якого був родом з Івано-Франківщини, з Тисмениці. Але от зауважте, у Тисмениці музею Зигмунда Фрейда нема. А якби був – то в цей музей їхала б велика кількість туристів з усього світу, що з Івано-Франківська можна було б пускати тролейбус до Тисмениці. І всі тролейбуси були б заповненні, та й квиток би в них був не 3, 50 грн, а умовно кажучи 50 грн, і іноземці би платили.

 

Зигмунд Фрейд абсолютно правий і тут я поділяю його думку, що нічого нас не вчить історія. Ми далі віримо в популістські речі. До прикладу, для мене, як для голови правління банку у Грузії, було абсолютно не лячлива податкова чи національний банк, для мене було лячливо, коли починались виори у Грузії, і коли приходили в банк на перевірку. Знаєте чому? Тому, що всі політичні партії фінансуються виключно з державного бюджету. Політична виборча кампанія здійснюється прозоро, і все там звіряється, і не дай Боже, щоб там були якісь гроші «збоку». А що ми маємо у нас – за рік до виборів місцевої влади вже бачимо біг-борди, садіки, дороги. Це популізм. Я колись був депутатом обласної ради і був у бюджетній комісії, виділяли кошти на дороги, порівнюючи з тим що зараз 700 мільйонів виділяють і піар роблять, тоді виділяли 80 мільйонів доларів. Помножте зараз це умовно на 22 і побачите яка це цифра. І ніхто не піарив. І не було біг-бордів, не було реклами. От зараз говорять, що садік відкривають, а що з тими садіками зробилось? Недавно я проходив в районі вулиці Сахарова, де був спортивний комплекс. Що там із садіком? А що з обласною друкарнею?

 

Тому бачите, це дуже разюче і нажаль. Ми маємо наочні щоденні приклади цієї думки Фрейда, цього такого популізму, який рефреном проходить через все наше життя, через нашу буденну роботу. А це шлях в нікуди. Ми так не вирвемось із зачарованного кола.

 

А що треба зробити щоб вирватись із зачарованого кола?

 

- Нам всім треба про це говорити. Я особливо не бачу, щоб робився такий аналіз на шпальтах газет, чи на телебаченні, чи в електронних ЗМІ. Все це бізнес, або констатація факту без аналізу. Хочеш щось розмістити – плати. Ми якось відбілюємо це все, скрашуємо. Все, що було у нас протягом 24-ох років ми скрашували, ми все-рівно йшли в догоду тому чи іншому. А вибір був.

 

Розмовляла Олена Британська


Коментарі (1)

Yury Voychak 2015.07.14, 05:07
Доброго дня. Дуже приємно, що такі люди як Лесюк Б.М. приймають у часть в громадській роботі та висуваються на керівні посади Івано-Франківська. Знаю цю людину як високопрофесійного менеджера, який здатний взяти відповідальність за розвиток міста та покращити роботу державних службовців. Абсолютно впевнений, що його бачення перспектив розвитку міста дозволить залучити додаткові інвестиції. Я вже майже рік працюю в Китаї, але постійно слідкую за подіями в Україні. Маючи досвід роботи в Україні, Латвії, Китаї в банківській сфері обслуговування малого та середнього бізнесу, я можу порівнювати та зробити висновки, що Україна потребує кардинальних змін в роботі державних органів управління та співпраці х малим та середнім бізнесом. Абсолютно впевнений, що Лесюк Б.М. прекрасно володіє навиками менеджера, який може змінити на роботу державних службовців та краще повернути довіру населення, тому що сприймає це не як площадку для збагачення та вирішення особистих питань, а як відповідальність та можливість дати рідному місту "нове дихання" та розвиток. Успіхів нам усім. Надіюся, що ми зможемо побачити дебати між кандидатами на посаду мера. І це не буде популізмом, бо люди зможуть вибрати того, хто говорить розумні речі та готовий брати на себе відповідальність. Сприймайте це як думку пересічного українця, а не як передвиборчі гасла.Войчак Юрій (позапартійний).
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1160
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2491
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2092
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2146
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6480 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2430 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

299

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1124

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1157

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1369
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

252
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

568
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2040
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26487
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

534
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10437 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7988
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

515
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

376
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

527
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

601
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1550