Отець Володимир Вінтонів закликає прикарпатців змінити життя, покращити свою працю і стати щасливим із Богом

 

 

В Івано-Франківську в храмі Св. Йоана Хрестителя, що на вулиці Микитинецькій, є чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської, яку у вигляді копії повернули в Івано-Франківськ.

 

Попри усі перепитії навколо образу, він відразу почав творити чуда. Варто згадати тільки історію хлопчини, якого ікона і молитва врятували від смерті, після того, як він випустив собі кулю у скроню.

 

І це не єдиний випадок зцілення. Сьогодні їх є вже багато. Настоятель храму й ініціатор повернення ікони в місто отець Володимир Вінтонів розповідає і про численні видужання вдалі операції, і навіть допомогу у вирішенні різноманітних життєвих проблем, які відбувалися саме за посередництва ікони.

 

Зараз отець Володимир вдосконалює свій проект оздоровлення суспільства «З творцем ти можеш все», акцентує увагу на проблемах чоловіків та жінок і щиро закликає усіх, хто переживає тяжкі часи, відчуває безнадію і розпач, приходити до храму і разом через молитву та розмову долати труднощі.

 

«Чим більша неміч людини, тим більше чудо з нею стається. Коли люди приходять із страшними невиліковними хворобами я ніколи не опускаю руки», - говорить отець Володимир.

 

Фіртка поспілкувалися із ним про проект, віру, сучасну Церкву, та з яким проблемами люди йдуть до храму.

 

Що це за проект «З Творцем ти можеш все»? Коли і як виникла ідея його створення?

- Проект розпочався у лютому 2012 року. Чому я вирішив його створити? У нас багато говорять про віру, але мало хто говорить про надію. Проблема була в специфіці нашого мислення. Ми замість того, щоб дивитися вперед, дивимось назад. Так само у Церкві, у психології, соціології, юриспруденції і в інших галузях. От наприклад: Ти зробив погано — ти за це дістанеш. Але тут є питання: А якщо я хочу робити добре? Невже я не можу робити щось хороше? Отже, якщо людина не побудує план свого життя разом із Богом, не почне його реалізовувати, то вона проживе це життя намарно. Як можна будувати щасливе життя, копирсаючись тільки в багні своїх вчорашніх гріхів не бачачи для чого ти прийшов на світ? Тому і виник цей проект, де я почав прагматично працювати над місією кожної людини: що ти хотів осягнути у житті? Що в тебе вийшло? Що не вийшло? Які плани на майбутнє? Які недоліки? Які гріхи були, ураження? Далі людина вибудовує, що вона хоче осягнути, чого досягти. І саме завдяки такій праці над собою, людина змінюється.

На протязі місця, семи тижнів відбуваються кардинальні зміни у житті людини. На таких проектах працездатність людини зростає у 20 разів. Вона стає організованішою.

 

У чому полягають ці заняття на проекті? Як вони проходять?

- Це мотиваційний проект, направлений на зцілення людини. Є три ключові речі: Слово Боже, Святі Тайни і молитви. Але, насамперед, це Чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської і мощі Св. Хочемарії Ескріви, які є у нашому храмі. Завдяки цьому людина починає зцілювати всі сфери свого життя – фізичного, особистого, страхів, залежності, проблеми сім’ї.

Є анкети, де ці моменти людина аналізує, виставляє рейтинг своїх проблем. Після цього вона чітко розуміє, що їй за ці 7 тижнів, які триває проект, потрібно змінити.

Однак, ці 7 тижнів – це не обмежений термін. Комусь потрібно більше часу, комусь менше. Але після основного курсу, люди продовжують тримати зі мною контакт чи по телефону, чи через Інтернет.

Пізніше людина входить у азарт, їй це подобається. Вона за щораз вище піднімає свою планку – духовну, особисту, професійну, зростає самоповага до себе.

За перший тиждень, як правило, ламається уявлення людини про буття у Церкві. Людина розуміє одну річ – для Бога на цій землі немає нічого ціннішого за неї. Адже за кожного із нас Ісус віддав своє життя. І тому Бог хоче нашої реалізації. Але треба розуміти, що він сказав: «Я є виноградина, а ви галузки. Так як лоза відтята від коріння не може дати плоду, так само без Мене, ви не можете реалізувати себе у житті».

 

Євангеліє від Матея 7, 21: Не кожний, хто промовляє до мене: Господи, Господи! - ввійде в Царство Небесне, лише той, хто чинить волю Отця мого, що на небі…

 

Отже, Бог не буде питати, скільки вервичок ви помолилися, а буде питати "чи ми сповнили волю Отця Небесного". Тут є проблема, бо люди спочатку багато ходять по храмах, відпустових місцях і часто потім розчаровуються в вірі. Рідко коли такі люди відкриваються священику. Деколи вони підходять до мене і тоді, після знайомства, починаю розпитувати елементарні, найпростіші речі, наприклад прошу розказати 5 умов доброї сповіді. Вони не знають. А це базові речі без яких немає не то що якоїсь "духовності", без них немає спасіння. Після семінарій, університетів і захищених дисертацій у деяких священиків дуже часто формується уявлення, що звичайні люди, що приходять до церкви знають майже скільки ж як вони, тому достатньо голошення Благої Вістки обмежити моралізаторською недільною проповіддю, або пропагуванням нової форми чергової набожности. Але проблема заключається в тому, що наші люди, наші віряни в більшості своїй незнають фундаментальних основ християнства. Так, в їх руках часто можна побачити вервицю, молитовник, або якусь брошурку з дев’ятницею, чи чимсь подібним. І назагал це добре. Жахає інше — в тих руках рідко помічаю Святе Письмо чи Катехизм. Біблія говорить: „Віра від слухання, а слухання через Слово Христове.“ Сьогодні Слово Боже слухаємо очима — через читання і тому треба не тільки клякати під Євангеліє — ним треба жити. "Чинити волю Отця Небесного…"

 

Що це значить?

- Насамперед знайти такого ж путівника, як ти. Якого ти можеш побачити, почути. Який дасть відповідь на твоє запитання. Тим супутником є священик, мотиваційний душпастир, який схилиться біля тебе і дасть собі Світло Божого Слова, яким освітить твою, особисто твою, дорогу до твого щастя.

Тому людей треба вчити та провадити. І проект «З Творцем Ти можеш все!» направлений і на те, щоб на початку дати людині базові християнські знання, які направленні на спасіння, а потім повести дорогою «волі Отця Небесного», адже наскільки ми йдемо дорогою Господньої волі, наскільки ми щасливі.

 

Ви починали проект, коли у вашому храмі вже була чудотворна ікона?

- Так. Тоді я збагнув, що прийти на один день до ікони це не вихід. Я розумів, що я повинен наскільки багато кожному потребуючому дати, що одного дня не вистачить. Не вистачає й тижня. Отже, євангелізацію, катехизацію, святі Тайни і молитви на зцілення було потрібно дидактично структурувати. Так і народився душпастирський проект «З Творцем Ти можеш все!».

 

З чим до Вас приходять люди, з якими проблемами?

- Базова річ, яка є для чоловіків і жінок важливою – це те, що усі ми хочемо бути здоровими і щасливими.

Окрім цього, для чоловіка, вкрай важлива є хороша праця, щоб могти утримувати свою сім’ю, соціум – тобто країна в якій ти живеш, також самореалізація – ким ти хочеш стати для себе, своєї жінки, сім’ї. Для жінки ж, в першу чергу, – це мати хорошу сім’ю. Тобто прекрасна стать йде за тим, щоб допомогти віднайти милого, створити сім’ю, народити а потім і виховати дітей. І це правильно, однак, такі речі потрібно починати робити з Богом. Дуже часто жінки звертаються з тим, що розпадається сім’я, тобто – мова йде про збереження сім’ї. Були такі моменти, коли жінки знаходили церкву тоді, коли вже розуміли, що ось-ось сім’ї не стане. Але ставалися прикрі моменти, коли навернення в останню хвилину не давало миттєвої позитивної розв’язки. Але воно давало розуміння іншого – що можливо так і мало статися і шлях до вирішення проблеми є іншим, ніж ми собі думаємо. Тут важливо розуміти, що у найприкріші моменти потрібно бути з Богом. Важливим є духовний провід.

 

Йдуть і ті, хто не може мати дітей. Завдяки молитвам біля ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської жінки вагітніють.

 

Дуже швидко від фізичних хворіб зцілюються діти.

 

Але не тільки потрібно йти до Бога, якщо людина має якісь фізичні хвороби. Також люди йдуть із різними депресивними станами. Тому, що сам проект є оптимістичним і він допомагає знайти людині "землю її серця", підняти на верх те, що там затаїлося. Так починається процес духовного зцілення і провідництва. Про це у нас мало говорять. Вважають, що головне прийти до церкви. Але, якщо хочете, щоб у вашому житті щось змінилося, має бути особистий духовний супровід священика. Тобто, людина має знайти свого духівника, якому вона зможе відкритися, який вестиме її все життя.

 

Ми є тими, навколо яких крутиться вся історія спасіння, задумана Богом. Без нас цей світ був би не повний. Господь нас потребував вплести у історію спасіння людства. Творячи нас, він створив для нас місце. І тоді ми будемо щасливими, коли віднайдемо це місце з Богом. Бог є великий безмежно люблячий нас Творець, Мудрець і Комбінатор. Він завжди буде нас дивувати, винаходячи щораз оригінальніші способи досягнення нашої мети, щастя і спасіння.

 

Зараз починаємо дев’ятницю до святого Хосемарії Ескріви. Церква св. Йоана Хрестителя єдина в Україні, в якій є мощі цього праведника. Це святий, який дуже багатьом допомагає віднайти працю, або покращити умови праці. Немає нічого поганого у тому, що нам потрібні гроші, для прогодування сім’ї і себе, що ми хочемо роботу із хорошою оплатою. Гроші стають поганими тільки тоді, коли у намаганні їх осягнути, ми переступаємо через принципи, заповіді, людей і Бога. Бо каже Писання: «Не в'яжи рота волові, що молотить, та: Вартий працівник своєї нагороди». Ми у Церкві повинні говорити про це.

 

 

Не всі священики мають дар зайти людині в душу… У більшості людей уявлення, що розмова із священиком – це сповідь, ну і проповідь у церкві, коли священик пояснює. І все.

- Проповіддю у церкві, як правило, обмежуються священики, які прийшли з православ’я, які формувалися за час Радянського союзу. Там більшого не було. Ну і в принципі, час підпілля не давав змоги до глибокої формації священика — вони були часто священиками-мучениками і віддавали своє життя за віру, це був великий подвиг, за що ми перед ними низько схиляємо голову.

Зараз Україна потребує Євангелія. Сьогодні основне покликання кожного з нас — бути апостолом, який усім верствам суспільства має донести, що для спасіння нашого народу і кожного з нас потрібно змінитися. Змінитися як?

Кожного разу перед черговими виборами нас годують новою порцією "макарону". У кожної партії є своє бачення "абґрейду" України. Ми сидимо перед телевізорами, слухаєм дуже поважних панів і панянок. Надіємомсь, покладаємось на них.

 

Біблія, Єремії 17:5: "Так говорить Господь: Проклятий той муж, що надію кладе на людину, і робить раменом своїм слабу плоть, а від Господа серце його відступає!“

 

Тож план спасіння України не знаходиться на агітаційних листках політичних партій. Він написаний нашим Творцем на сторінках Святого Письма.

«З Творцем Ти можеш все» — це проект, в якому Бог очікує, що ти покладешся на Нього і захочеш віднайти дорогу щастя свого, твоєї сім’ї, міста і країни, яка знаходиться на сторінках Біблії і Твого серця.

Тому душпастирство одного священика не можливо на 10 тисяч людей, воно не можливе і для тисячі людей, для ста людей, і навіть 10 людей. Насправді, душпастирство починається тільки тоді, коли зустрічаються очі священика з очима потребуючої людини і саме тоді починається процес духовного проводу. Це не за один раз відбувається. Людина має прийти, дати священику зрозуміти, що вона потребує його і розпочати з ним паломництво до дому Бога Отця, яке триватиме ціле життя.

Але це непросто, бо деколи люди прийшовши раз, вже чекають на зміни. Так не буває. Якщо ви окрім «Слава Ісусу Христу», чи “Добрий День» нічого більше Богу не сказали, то що можете від Нього очікувати?

 

Тобто, у людей мало віри?

- Так. Віра породжується від слухання Слова Божого. Саме з цього починається духовне життя, без цього ми будемо просто блукати в світі — від однієї церкви до іншої. А що це дасть, якщо у людини хвора душа, має задавнений гріх, або на ній був вчинений якийсь гріх, несправедливість, насильство? Дуже важливо прийти і віддати цей біль священику. І через сповідь, молитву, розмову зі священиком Бог приходить у цю рану і починає її загоювати. Біля ікони людина зустрічається із живим Богом, який зцілює її. Тоді, власне, і вербалізуються усі проблеми людини. У кожної людини є щось таке глибоко інтимне, що людина мусить його проговорити. І дуже важливо говорити. Ті люди, які закриті, живуть у собі, вони найбільше зранені. Вони не віддають свої страждання ні священику, ні Богу. А тоді в душі починає розжарюватись наше персональне пекло. Тому важливо не тільки прийти, але й дати священику провадити себе. Він сам це, без тебе, зробити не може.

 

Сучасний священик править Службу з планшета, Папа Римський має свою сторінку у Твіттер. Так повинно бути? Тут не втрачається якась духовна складова цього процесу, адже усе формалізується...

- Бачив одного разу фотографію, коли Папа Римський зустрічається з людьми, а вони просто його фотографують замість того, щоб поговорити з ним. Чи у цьому є сенс? Слово важило б набагато більше. Ґаджети можуть наближати нас до Бога, але й переважно віддаляють від нього.

Технології забирають відчуття стиду. Людина соромиться прийти до священика на сповідь, але не соромиться виставити в Інтернеті фото чи ще якусь іншу інформацію.

На загал, технології можуть бути використані на добро, але все залежить як ми до цього підходимо. Це річ, яка є нейтральна за своєю суттю. І все залежить від того, як ми її використаємо. Але чомусь є така проблема, що негативна сторона ІТ-технологій має тенденцію до значно швидшого поширення.

 

А якщо говорити про відсоткове співвідношення, то хто більше звертається по допомогу – жінки чи чоловіки?

-Більше звертаються жінки. І так є всюди. Десь відсотків 75 тих, хто приходить на проект, – це жінки. Решта 25% - чоловіки.

 

Була свого часу історія про те, що у місті є три копії чудотворної ікони. Як зараз?

- Так, така історія була. Але все на свої місця розставила сама ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської, що є у храмі Св. Йоана Хрестителя. Рік назад відбулося зцілення хлопчика, який прострелив собі голову. Після цього усі питання до мене відпали. Ікона чітко показала, що Бог через неї рятує тих людей, яким вже не давали шансів. Той випадок ще раз показав, що найчастіше сила Божа проявляється, коли людина вже нічого не може. Чим більша неміч людини, тим більше чудо з нею стається. Коли люди приходять із страшними невиліковними хворобами я ніколи не опускаю руки.

 

Як ставиться керівництво Церкви до Вашого проекту?

- Позитивно і з великим зацікавленням. Це зараз такий тренд у Церкві. Нам давно потрібно перейти від так званих “слізливих проповідей» до інтенсивної, дидактично оформленої та систематичної праці з людиною, щоб розкривалась її суть, як я кажу «освітлювалась земля людського серця». Зараз багато створюється євангелізаційних шкіл. «З Творцем Ти можеш все!» - це теж євангелізаційна школа, особливістю якої є зперсоналізований розвиток особистості на базі науки Католицької Церкви, психології та віднайдення „волі Небесного Отця“, яка для кожної людини є унікальна.

Дізнавшись, що «З Творцем Ти можеш все!» побудовано на богослів’ї св. Хосемарії Ескріва, Прелат Opus Dei Кардинал Хав'єр Ечеваррія надав нам мощі першого ступеня цього   великого богослова і святого.

 

Ви співпрацювали із психологами, які надавали допомогу учасникам, сім’ям АТО…

- Так, у нас було декілька зустрічей із сім’ями, рідні яких загинули в АТО. Десь незабаром має бути проект реабілітації самих воїнів АТО. Ми виїдемо з людьми десь у гори і там проведемо тренінги. З людьми працюватимуть священики, психологи, медики, соціальні працівники.

Я завжди готовий включатися у таку працю. Але головне моє завдання – бути коло ікони і вести людей.

Кожна людина – як ікона, бо її малював сам Бог. І покликання священика подібне до праці реставратора: очистити цю ікону і якщо вона зазнала якихось пошкоджень – духовних, соціальних, особистих, фізичних, надати духовну терапію, піднісши її гідність до гідности дитини, сина, доньки Божої.

 

Розмовляла Марія Лутчин

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ікона Матері Божої Ласкавої Станіславівської. Ремейки, фейки і боротьба за тренд

Зцілення іконою. Івано-франківець після вогнепального поранення в голову видужує (фото)

В Івано-Франківську пройде відпуст до ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської

«З Творцем ти можеш все!!!». Іванофранківці зцілюються біля ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської


16.06.2015 Марія Лутчин 3628 1
Коментарі (1)

veritas re 2015.06.17, 22:27
Було-би ще більшим трендом якби церковні діячи запропонували державним діячам відмінити більшість так званих свят в календарі та переносів свят на понеділки, якщо вони попадають на суботу чи неділю! Зарубайте собі на носі: щоб вибратись з цього лайна потрібно ПРАЦЮВАТИ!!!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1021
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

836
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1954
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3329
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2590
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2587

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

309

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

768

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

729

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1672
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

412
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

768
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

652
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

396
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

422
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27079
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

877
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19716
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

476
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

434
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

769
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1445 4