Ідеальна назва для Франківська

 

 Картинки по запросу єшкілєв

 

Спокуса усе перейменовувати наступає у часи змін. Люди, що їх по «зомбоящику» переконують в реальності існування таких речей як люстрація, дерегуляція, декомунізація та децентралізація, з часом починають прагнути все нових і нових «ацій» і «яцій». Дійсно, якщо якісь пацани у балаклавах валять монументи немов собачі буди, то чому б не спробувати змінити назву міста. Он, у Дніпропетровську ентузіасти аж пищать, як хочуть назвати своє місто чи то Січеславом чи то Січеградом...

 

Вітри бажань не оминули й Франківська. Рано чи пізно це мало статись. Адже суспільно резонансних тем, з яких можна зробити собі «ліфт впізнаваності» з кожною передвиборною компанією стає все менше. От йшли, йшли і дійшли аж до назви. Логіка зрозуміла. Від теперішнього «Івано-Франківська», воленс-ноленс, відгонить чимось совковим, якимось гротескним «Скотопрігоньєвском». Історія виникнення цієї назви закручена навколо колгоспних смаків та номінативних пріоритетів радянського партгоспактиву. Відповідно, в частини міського населення є зрозумілий запит на перейменування, тим більше, що історична назва ще не вивітрилась з пам’яті містян.

 

Ще у 90-і роки окремі мешканці Франківська намагались підняти (й, навіть, не з передвиборною метою) питання про повернення місту історичної назви. Проте, навіть перші несміливі натяки на таку можливість зустріли шалений опір естетів з бездоганним трудовим походженням. У полеміці ними використовувались переважно історичні штампи про «Потоцьких – катів українського народу» та публічні заяви на кшталт «не чіпайте Франка, нашого генія!» Те, що 20-річний герой Віденської битви не встиг за життя нікого поексплуатувати, в розрахунок не бралось. Тим більше не брались до уваги резони щодо епізодичного та нещасливого перебування Франка у Станіславі.

 

Зрештою, такі речі також на варто залишати поза увагою. Кожне суспільство має свої стереотипи, свої міфи і свої критерії прийнятності. Нікуди від цього не дітись. От, скажімо, Південну Родезію свого часу перейменували у Зімбабве. Чому? Бо Сесіль Джон Родс, попри всі свої цивілізаційні зусилля та організаційні таланти, був і залишився для більшої частини зімбабвійців клятим білим колонізатором у пробковому шоломі. Та й назва «Зімбабве» більше тішить вуха титульної нації. Крапка.

 

Те саме сталось з Бомбеєм, який тепер Мумбай, з Рангуном, котрий тепер Янгон, з Актюбінськом, що став Актобе, та із Сайгоном, що зветься нині Хошиміном. Як би не подобались нам оповиті легендами та утеплені звичкою старі історичні назви, але ж вирішувати, врешті-решт, не нам, а тим, хто в останні десятиліття заселяє міста у «країнах на шляху розвитку» із Україною включно. Чим «Івано-Франківськ» не назва для населеного пункту, чи не половина мешканців якого на вихідні і свята виїжджає до села? Й ким для них є Станіслав Потоцький? Питання риторичне.

 

Може для початку варто відреставрувати палац Потоцьких та встановити пристойний пам’ятник засновникові міста (а не таке похнюплене чудо, як той монумент Франкові, що замість швейцара зустрічає гостей готелю «Надія»), а відтак вже братись за масштабніші речі? Населення треба поступово готувати до змін та виважених рішень, а не сподіватись на раптовий спалах компетентності в людей, з дитинства дезорієнтованих інформаційними маніпуляціями.

 

Особисто я не впевнений, що у випадку плебісциту жителі міста виберуть історичну назву. Але те, що на компанії з перейменування політики та громадські активісти піднімуть свої рейтинги, не маю сумніву.

 

Якщо ж громаді все ж таки закортить дати Франківську свіжу назву, то я пропоную як тимчасовий (перехідний) варіант «Нью-Пациків». Ця назва має цілу купу переваг над усіма іншими. Перераховую лише ті з них, що першими впали на згадку:

 

1) Назва ідеально відповідатиме тому духові, що панує в місті в останні роки плюс вельми пасуватиме до зовнішнього вигляду міста, прикрашеного приємними новобудовами;

 

2) Мешканці історичного села Пациків (також, до речі, перейменованого), радше за все, не візьмуть з сусідів  дорого за використання рідного бренду;

 

3) Якщо Франківськ стане Нью-Пациківом, то містяни зможуть і тут і за кордоном гордо називати себе «пацаками» й вимагати у всіх приїжджих казати їм «ку», як у відомому кінофільмі; а ще це слово легко і невимушено вимовляється (так само, як і народна назва автобусів «пежо», котрі свого часу для всіх тутешніх стали «пижиками»);

 

4) Така назва підсвідомо спонукатиме нас до вдосконалення;

 

5) В назві є англомовний елемент, що неухильно наближатиме нас до теплого (поки що) лона Західної цивілізації;

 

6) В назві присутній дефіс, до якого вже звикли генерації містян, народжені після 1960-го року, що не спонукатиме нас до когнітивного дисонансу та інших прикрощів.

 

А ще мені казали, що китайці в розмовах називають наше місто «Іфань». Може збрехали?

 

Володимир Єшкілєв


Коментарі (11)

Dzhejn Sejmur 2015.04.16, 11:08
Бачимо, що дискусія про перейменування міста підняла з диванів не лише письменників, але й різного роду добродіїв, що вимагають поваги до мешканців міста. А чи поважатимуть те, що себе саме не поважає? Місто мало підприємства, їх розграбували, а мешканці мовчали. Потім вони мовчали, коли руйнувалось ЖКГ, потім мовчали коли середмістя забудували почварами, потім ще мовчали. Тепер кажуть: поважайте нас. А ще тут пан Тарнавський каже про середній рівень культури. Люди навіть із середнім рівнем не вимагають поваги а заслуговують на неї, пане Тарнавський. Заслужіть і вас поважатимуть, а не примножуйте на сайтах свої смішні коменти.
Владимир Ешкилев 2015.04.15, 23:54
Andry Tarnavskiy не читав моїх книжок (можливо, й інших не читав). Я цьому дуже радий, бо не зацікавлений у таких читачах і не чекаю їх на своїх презентаціях. До відома "андрія": принципово не пишу напучувально-педагогічних книжок і не збираюсь до лав "сіячів" офіційно рекомендованої пошлятини під назвою "розумного, доброго і вічного". Мої книжки так само дратують провінційних "андріїв" як і дописи. Щодо неповаги до мешканців міста, то з якого дубу я мав би їх поважати? За що? За те. що вони, як ті вівці, 25 років обирають собі на шию людей, які не годні хоча б поремонтувати тротуари у середмісті?
Stepan Nakonechnyi 2015.04.16, 01:04
Автор влучно зауважив, що велика частина мешканців міста виїздять на вихідні до села. Додати до цього городи під багатоповерхівками, та псів з котами у них, то Нью-Пациків - саме те.
Славко Задунайский 2015.04.16, 12:26
Особисто я,серед всіх коментаторів найбільш поважаю п.Андрія,а якщо хтось завів мову про розрабування підприємств,забудову міста,то нехай сам розповість,як він боровся з цим,або як наприклад відстоює зелену зону на міському озері та бореться з його забудовою.
Dzhejn Sejmur 2015.04.16, 14:21
Шо це було? Тарнавський поважа сам себе під ніком Задунайського? Селф-позитивчик такий? До речі, не знаю, хто саме там боровся за зелену зону і за чиї гроші, але от гуляю озером і бачу - забудовник рулить і має усіх борців в глобус.
Славко Задунайский 2015.04.16, 14:44
Dzhejn Sejmur - В тому то й справа,що лише гуляєте й спостерігаєте,а нижче розводитесь,що потрібно боротися з забудовниками. До п. Андрія я не маю ніякого стосунку,швидше,якщо проаналізувати Ваші пости,то вираз " забудовник рулить і має усіх борців в глобус" - то чітка стилістика пана Ешкілєва.)
Dzhejn Sejmur 2015.04.16, 14:57
Дякую за комплімент щодо стилю. Єшкілєв на свій стиль копірайтів не ставить тому сподіваюсь претензій від нього не буде:)
Славко Задунайский 2015.04.16, 15:58
На тому й порішили )
Andry Tarnavskiy 2015.04.15, 16:43
Чому така неповага до мешканців міста. А завтра будете пропонувати їм свої книжки. І казати що вони вчать розумного, доброго, вічного. Видно метелика на шиї замало щоб піднести декого до середнього рівня культури, хоч би мешканців Пацикова.
Сергій Чирва 2015.04.21, 08:27
Влучно . Слушно. Дратівливо. Актуально... ;)як зажди, Володимир б'є не в бров..
Олег Сікора 2015.04.21, 17:23
Давайте краще "Пациків-сіті", а футбольну команду назвемо "Пациків Юнайтед":)
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1965
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1862
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1860
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5510 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2155 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1512

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

747

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

801

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1003

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1006
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1773
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3685
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10260
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26151
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10189 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7716
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

211
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

266
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

385
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1279
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

886