ТОП-10 найжахливіших авіакатастроф світу

 

Як один з найбезпечніших видів транспорту забирає в раз сотні людських життів

За даними транспортної статистики, літаки є найбезпечнішим видом трансорту, однак за часи створення авіції людство пережило не одну жахливу "небесну" катастрорфу. Еспресо.TV зібрало перелік трагічних подій у небі, які забрали найбільше життів. 

1. Найбільш кривава авіакатастрофа в історії людства сталася 27 березня 1977 року. В результаті аварії загинули 583 людини. Того дня на іспанському острові Тенеріфе на злітно-посадковій смузі зіткнулися два Боїнги 747.

Тоді в аеропорту Лос-Родеос була погана погода, сильний туман, видимість не більше 300 метрів. У цей час на смугу диспетчерами був викликаний Boeing-747 авіакомпанії KLM, наступним у черзі був такий самий Боїнг-747 тільки американської авіакомпанії Pan Am.

 

Через погану погоду і неправильну інтерпретацію команд диспетчерів два гігантських лайнера Boeing-747 опинилися на одній злітно-посадковій смузі.

 

В останній момент пілот KLM спробував підняти машину у небо, але набраної висоти виявилося замало. Два гігантських авіалайнера зіткнулися фактично "лоб в лоб". Літак нідерландської авіакомпанії KLM розпоров фюзеляж Боїнгу-747 Pan Am, утворивши в ньому гігантську діру, а сам впав на смугу приблизно в 150 метрах від місця зіткнення і загорівся.

Всі 234 пасажири на борту лайнера авіакомпанії KLM загинули під час пожежі, 61 пасажиру Боїнга авіакомпанії Pan Am все ж вдалося вижити, в тому числі капітану, другому пілотові і бортінженерові.

Ці два літаки взагалі не повинні були опинитися в аеропорту Тенеріфе, їх перенаправили сюди з аеропорту Лас-Пальма після теракту в Гран-Канарія.

2. Друга по своїй масштабності авіакатастрофа сталася 12 серпня 1985 року в Японії неподалік від знаменитої гори Фуджі. Там зазнав аварії Боїнг 747 авіакомпанії Japan Airlines

 

Ця авіакатастрофа є найбільшою за всю історію авіації, що сталася за участі одного літака. В результаті аварії Боїнга 747 загинули 520 осіб, вижити вдалося лише чотирьом пасажирам рейсу Japan Airlines.

У літака відірвався кіль, і після 32 хвилин спроб стабілізувати ситуацію, лайнер таки повністю вийшов з-під контролю, став різко змінювати висоту і кренитися. Після цього літак зачепив гірський хребет Такамаґахара, а потім вже зіткнувся з другим гірським хребтом і впав на спину

3. Ще одна страшна авіакатастрофа за участю двох авіалайнерів сталася над Індією. 12 листопада 1996 в повітрі над Делі зіткнулися два літаки Іл-76 авіакомпанії Казахстану Airlines і Боїнг 747 авіакомпанії Saudi Arabian Airlines. Тоді загинули всі 349 людей, які знаходилися на бортах двох авіалайнерів.

В результаті екіпаж казахстанського ІЛ-76, який йшов на посадку на швидкості  500 км/год, не зрозумів команди авіадиспетчера, лайнер  врізався в фюзеляж Боїнга 747, який летів на зустріч. Хвіст казахстанського літака протаранив ліве крило і стабілізатор Боїнга, і обидва літаки впали

4. Найбільша авіакатастрофа Turkish Airlines сталася 3 березня 1974 року у Франції поблизу паризького аеропорту Орлі. Тоді краху зазнав авіалайнер компанії McDonnell Douglas DC-10. Причиною найбільшої авіакатастрофи в історії літака DC-10 стала помилка в конструюванні двері багажного відсіку. Через це двері літака просто відірвало у повітрі, що призвело до повної розгерметизації салону.

Авіалайнер втратив керованість і розбився у лісі неподалік від Парижа. У результаті цієї авіакатастрофи загинули всі 346 чоловік, що знаходились на борту літака.

5. 23 червня 1985 року над Атлантичним океаном південніше берегів Ірландії екстремістами був підірваний літак Боїнг-747 авіакомпанії Air India, що летів за маршрутом Монреаль (Канада) - Лондон (Великобританія) - Делі (Індія). В результаті вибуху бомби на борту літака в авіакатастрофі рейсу №182 загинули всі 329 людей, які знаходили на борту.

Тіла і уламки були знайдені в морі на південь від Ірландії. Більшість пасажирів на борту було канадцями. Ця катастрофа стала найбільшим масовим вбивством в канадській історії.

Також сикхські екстремісти планували підірвати інший літак Air India, проте бомба вибухнула передчасно в багажному відділенні аеропорту Токіо.

6. 19 серпня 1980 року літак Lockheed L-1011-200 Tristar авіакомпанії Saudi Arabian Airlines загорівся після вильоту з Міжнародного аеропорту Ріяда. Через 7 хвилин після вильоту у вантажному відсіку літака почалася пожежа, а екіпаж прийняв рішення повернутися і здійснити аварійну посадку в аеропорту Ріяда.

Посадка пройшла успішно, але літак не зупинився на злітно-посадковій смузі, де очікували пожежні команди. З невідомої причини двигуни не були негайно вимкнені і літак пішов далеко від рятувальників. Екстрена евакуація так і не відбулася. Рятувальники не ризикнули наблизитися до літака зі страху вибуху, безпорадно спостерігаючи за пожежею.

 Через 23 хвилини після того, як двигуни були заглушені, літак спалахнув. Всі пасажири і команда на борту померли від опіків або задухи. Всього в цій трагічній авіакатастрофі загинула 301 людина.

7. 3 липня 1988 року над Перською затокою американський крейсер Vincennes помилково збив іранський авіалайнер Airbus A300, на борту якого було 290 людей.

Американський уряд стверджує, що екіпаж судна неправильно ідентифікував літак, як військовий іранський Tomcat F-14, бо той проігнорував прохання змінити курс. Ці запити були передані на військових радіо-каналах, які цивільний лайнер був нездатний отримати.

8. 25 травня 1979 року трапилася наймасштабніша авіакатастрофа в історії авіації США. Літак McDonnell Douglas DC-10 авіакомпанії American Airlines розбився через 31 секунду після зльоту з Міжнародного аеропорту Чикаго.

Причинами трагедії стала погана підготовка пілотів і помилки в ремонті DC-10. В результаті моторошної авіакатастрофи в Чикаго загинули всі 271 осіб, що знаходилися на борту.

Крім того, через те , що літак впав на стоянку для трейлерів загинуло двоє місцевих мешканців.

9. 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області сталася авіакатастрофа літака Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам - Куала-Лумпур). Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Серед жертв було 193 підданих Нідерландів, один з яких також мав громадянство США.

За даними української влади і західних країн, літак збили донецькі проросійські бойовики за допомогою зенітно-ракетного комплексу "Бук", переданого їм Росією. Цю інформацію підтвердили експерти в оборонних справах у європейських країнах. Відповідно до їхніх висновків, знайдені залишки снаряда належать ракеті 9M317, яка використовується в сучасній моделі "Бука".

Підсумковий звіт про причини катастрофи Boeing 777 Нідерланди пообіцяли підготувати протягом року.

10. Наступна авіакатастрофа не входить до переліку масштабних, проте є однією з найбезглуздіших. Катастрофа A310 під Міждуреченськом сталася в ніч з 22-го на 23 березня 1994 року. Airbus авіакомпанії "Аерофлот", що здійснював рейс SU593 за маршрутом Москва-Гонконг, упав у ліс в Кемеровській області. Загинули всі 75 людей, що знаходилися на борту.

Головною причиною катастрофи стала легковажність командира літака повітряного судна, який посадив за штурвал авіалайнера свого п'ятнадцятирічного сина. Помилкові дії підлітка призвели до часткового відключення автопілота. Другорядною причиною трагедії стала відсутність на той момент у програмі підготовки екіпажу правил прийняття рішень у подібних ситуаціях.


25.03.2015 3153 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1796
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1789
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1770
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5271 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2074 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1455

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

608

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

705

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

901

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

934
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1668
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3598
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10179
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26053
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10086 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7653
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

840
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1342
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

314
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1202
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

791
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1017