"База відпочинку "Юкоса", як прикарпатська відповідь Путіну за "Кримнаш"

 

/data/blog/72814/ea09144bd667e6079cf7be28c9f8cef1.jpg

 

Депутати Івано-Франківської облради хочуть націоналізувати російську базу відпочинку. На минулотижневій сесії зробити це їм не вдалося. Не вистачило часу. Подивимось - може цього тижня на другому пленарному засіданні руки народних обранців дійдуть до цього важливого, перш за все в ментальному плані, питання...

 

 

Кучма і Ходорковський - дружба, як вона є...

 

Пам'ять про себе залишив опальний російський олігарх Михайло Ходорковський і в селі Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. Тут по сусідству з президентською резиденцією «Синьогора» розташована найбільша база відпочинку, побудована «Юкосом» для своїх працівників.

 

Колись вона славилася на всю округу сучасним обладнанням та високою якістю обслуговування.

 

Це було основне місце роботи для жителів не тільки Гути, а й навколишніх сіл. Але з ліквідацією «Юкоса» санаторій перестав фінансуватися і занепав.

 

Як розповів працівник закладу, база спочатку належала фірмі «Юкос» російського опозиційного олігарха Ходорковського, однак внаслідок знищення компанії об’єкт переходив з рук в руки.

 

Останні десять років перебуває в стані консервації. Тут залишилося троє охоронців, які і підтримують нормальний стан бази.

 

У вересні 2014 року об’єкт перейшов у власність «Торгово-промислової спілки». Не виключено, що тут не обійшлося без екс-регіоналів.

 

Відпочинкова база складається з основного корпусу, кількох котеджів та величезного спортивного корпусу. На території також є футбольне поле, озеро та власна пожежна частина.

 

Також є унікальне джерело, що залягає на глибині 700-800 метрів. Лікувальні властивості води нічим не програють відомій «нафтусі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реабілітаційний центр для бійців АТО чи база відпочинку для дітей

 

"На разі ця база досі належить російській нафтовій компанії. Діє міжнародна урядова угода ще часів Кучми, згідно з якою цій компанії дозволили у Гуті мати приватну власність. У час російської агресії це взагалі неприпустимо!" - розповідає очільник обласної "Свободи" Василь Попович.

 

За словами свободівця, 11 березня націоналісти провели поблизу бази відпочинку громадську акцію, під час якої шляхом своєрідного референдуму передали об'єкт у комунальну власність Івано-Франківської области.

 

На переконання націоналіста, територію та приміщення бази відпочинку куди доцільніше використати для облаштування реабілітаційного центру для бійців, поранених в російсько-українській війні. Потреба у ньому, на думку націоналіста, існує не лише в області, але в країні загалом.

 

"Пансіонат “Гута” в одноіменному селі Богородчанського району необхідно забирати у спільну власність громад області в в силу багатьох причин. Росія окупувала Крим і тупо привласнила собі всю нерухомість України. Всі пансіонати, санаторії, курорти, дитячі відпочинкові табори та Артек, приватні дачи, заводи, комбінати, інфраструктуру, тощо. Україна вправі на адекватну симетричну відповідь щодо російської власності на території України", - каже член комісії соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу Івано-Франківської облради Юрій Романюк.

 

"Стосовно пансіонату “Гута”, який раніше належав нафто-газовому монстру “ЮКОС” (РФ), власником якого був Ходорковський, то цей концерн був роздеребанений Путіним, в інтересах третіх сторін, і сам пансіонат опинився у власності інших російських олігархів, який неодноразово переходив із рук в руки. Сьогодні існує рішення Стокгольмського арбітражного суду про визнання незаконною привласнення майна “ЮКОС” іншими юридичними особами, і держава Росія повинна повернути Ходорковському понад 50 млрд. доларів США компенсації завданих збитків, - говорить депутат. - Протягом майже 20 останніх років пансіонат, як цілісний майновий комплекс НЕ працював. Користувалися лише окремими комфортабельними будиночками і спорткомплексом з басейном. Останні року комплекс переживає тяжкі часи. Його лише охороняють від розкрадання. Але, всі комунікації, водогони, каналізація, електророзводка, сантехніка, паркет в кімнатах, тощо, зазнали повної руйнації. Там ще досі “совкові” меблі, туалети, дизайн і матеріали, які абсолютно НЕ відповідають сучасним санітарним та естетичним вимогам. До рівня комфорту Турції або Єгипту там занадто далеко".

 

За слова Романюка, комплекс потрібно забирати у власність громади області і оголошувати відкритий прозорий інвестиційний конкурс-аукціон.

 

"Мінімально необхідна реальна сума капіталовкладень на 200 номерів, мінімум 100 млн. грн, або 4 млн. доларів США. Очісні споруди необхідно будувати нові, сучасні, ефективні, а не бутафорські, як нині. Позитив у тому, що там є надзвичайно корисне, помічне джерело мінеральної води, аналогічне найкращим аналогам Трускавецько-Моршинського типів. Самотужки обласний бюджет НЕ здатен утримувати, ремонтувати, забезпечувати та експлуатувати цей комплекс. Найкраще, знайти нового ефективного власника. Або, з числа приватних інвесторів, або з числа міністерств-монстрів: МВС, МО або Мінсоцполітики. Ризики: 1) опротестування рокуратурою області; 2) відмова у здійсненні державної перереєстрації власності Державним реєстратором", - переконаний народний обранець.

 

Пересічні прикарпатці вважають, що комплекс таки треба забирати. Проте переживають, щоб не вийшло так, що забрати забрали, а що робити потім - ніхто не знає і не хоче.

 

До слова, питання про націоналізацію комплексу депутати Івано-Франківської облради розглянуть вже 27 березня.

 

 

Люблять росіяни Прикарпаття

 

Крім напіврозваленого санаторію ЮКОСа, ландшафти села Гута любив екс-глава «Газпрому» Віктор Черномирдін - тут у нього був побудований будинок, який він, як розповідають місцеві жителі, любив відвідувати на новорічні та різдвяні свята.

 

Також Гута славиться тим, що тут розташовані дачі керівників «Газпрому». Найчастіше це вихідці з України, які здобували освіту в Івано-Франківському інституті нафти і газу та потім зробили успішну кар'єру в російській монополії.

 

Ростислав Ковтун

використано матеріали Бізнес, ICTV, Стик


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2013
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5579 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2171 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26180
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7740
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

259
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

287
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

404
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

906