Пусті обгортки або куди поділися обіцянки франківських депутатів?

 

 

О, ця солодка передвиборча кампанія. З кожної сторони кандидати пропонують найкращу «цукерочку» у неймовірно яскравій обгортці. Їхні обіцянки – наче коробка з асорті – передбачені всі можливі варіанти, щоб задовольнити найвибагливішого виборця.

 

Проте, після виборів смаколики від кандидатів, як шоколад, просто тануть і залишається тільки пусті обгортки…

 

Зважаючи на те, що  що кандидати до міської ради в 2010 згідно із законодавством не мали офіційних передвиборних програм, ми ж  спробуємо згадати, чим намагалися спокусити виборців обранці і чи змогли втілили свої слова в життя.

 

Так, у 2010 році більшість франківчани зробили свій вибір на користь ВО «Свобда». Нічого не вдієш, вже така людська натура, коли з’являється новий і добре розрекламований продукт, - його хочеться скуштувати.

 

Цукерочка з гучним гаслом "Хто як не ми" зробила свою справу, -  «свобдівці» зайняли більшість стільців у міській раді та отримали потрібну кількість голосів, щоб втілювати свої плани, навіть без підтримки інших політичних сил.

 

 Аналізуючи роботу цієї «фабрики» у місті Івано-Франківську з впевненістю можна сказати – їх продукт зіпсувався.

 

Не зважаючи на те, що «свободівці» йшли на виборах по загальнопартійній програмі, все ж вони обіцяли мешканцям реформу житлово-комунального господарства.

 

Тоді, зокрема йшлося проте, що мешканці обиратимуть начальника ЖЕО самостійно для свого мікрорайону і їм надаватиметься допомога у створенні об’єднань мешканців багатоквартирних будинків за місцем проживання .

 

Сьогодні ж ми вже позбулися ЖЕО, які по вуха застрягли у борговій ямі, натомість отримали велетенську монополістичну машину з номерним знакам «ЄРЦ», яка несамовито «несеться» житловим фондом міста, нерідко порушуючи правила руху. (детальніше про це можна дізнатися у статті Монополіст ЄРЦ і народні гроші: під хвіст якому котові йдуть наші гривні?).

 

Звичайно, це плюс, що депутати наважилися на таку реформу, але чи на це сподівалися мешканці міста? Франківці нерідко скаржаться на халатність виконання робіт підрядниками підприємства та не можуть дорахуватися витрачених коштів. Багато хто досі не може з’ясувати на яких підставах сплачує кошти ЄРЦ і чому саме такий тариф. 

 

Варто і згадати про конфетку з начинкою «відкриття будинкових котелень» та «сприяння у видачі дозволів на індивідуальне опалення». Обіцяли знайти в бюджеті кошти заміну вікон у житлових будинках. Результат знову «тішить». Було введення обмежень на видачу дозволів для встановлення індивідуального опалення, величезні черги та скандальні протести під станами міської ради. Немає жодних натяків на відкриття будинкових котелень та реорганізацію в роботі центрального теплопостачання, в якому з початком кожного опалювального сезону, навіть після кількох місяців підготовки, рве труби.

 

Стосовно обіцянки «зупинки несанкціонованого будівництва у дворах», то тут «Свободу» виручив Руслана Марцінківа з кувалдою, який трощив  паркани незаконних, на його думку, забудов.

 

Не запахло у місті й "муніципальними аптеками з доступними цінами на ліки", "тринадцятою зарплато" для освітян та медиків.

 

Натомість запахло зрадою та грошолюбством. Суттєво підірвав довіру до «Свободи» скандал із хабарем. 9 жовтня 2012 року прокуратурою Івано-Франківської області було порушено кримінальну справу щодо депутата Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Володимира Колковського та директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Олега Гаркота стосовно одержання хабара в особливо великому розмірі. Останнього цього дня у компанії з головою франкції «Свобода» в Івано-Франківській міській раді Романом Онуфрієвим спіймали з хабарем у розмірі 30 тисяч доларів.

 

Тоді Роман Онуфріїв назвав ці події метод політичного тиску напередодні парламентських виборів проти опозиції та запевнив, що жодного хабара не було. Протягом кількох днів у зв’язку з подіями в Івано-Франківську Україною прокотилися хвилі «свободівських» протестів.

 

Та вже після першого судового засідання та зізнання Олега Гаркота «Свобода» відмовилася давати коментарі. Визнав свою вину і Володимир Колковський. Відтак, мов мильна бульбашка луснуло запевнення «Свободи» в тому,що її депутати є професійними, чесними та працюють на благо міста і громади.

 

Тепер перейдемо до пряника для «Свободи». Беззаперечний є той факт, що «Свобода» дотрималася обіцянки та зробила роботу міської ради відкритішою для громадян. Зокрема, було створено сайт міськради, а депутати почали звітувати перед виборцями. Інше діло,що не всі депутати звітують, а формат самих звітів іноді викликає багато запитань. Наприклад, всі пам’ятають звіти у форматі виступів депутатів просто неба на Вічевому майдані. Але чи то через несприятливі погодні умови, чи через критику яка лунала в бік депутатів, ініціатива «Свободи» швидко вмерла.

 

Тепер перейдемо до обіцянки, яку давали майже всі політичні сили, які намагалися зайняти місця у Івано-Франківській міській раді – ремонт доріг та міжбудинкових проїздів.

 

Безперечно, що зрушення у цьому напрямку в місті помітні. Та чия ж це заслуга? Тут є два найбільші претенденти на нагороди: мер та знову ж таки «Свобода». Міський голова не упускає можливості нагадати громаді міста про те, як в місті кладеться новий асфальт і воно стає європейським. У свою чергу «Свобода» пішла далі та встановила по всьому Івано-Франківську біл-борди з надписами вулиць та підписом-печаткою «зробили «Свобода». Та хочеться нагадати, що дороги робляться завдяки громаді міста, яка сплачує податки, яка спонукала мітингами та перекриттям вулиць шукати міську владу гроші на ремонт доріг. Жодна політична сила за свої власні кошти не купувала асфальт і власноруч не вкладала його на вулиці міста… Тому можливо досить маніпулювати свідомістю франківців і зрозуміти, що це обов’язок тих, хто взявся керувати містом?!

 

Що ж до роботи інших політичний сил, то через їх незначну «вагу» у складі міської ради їх цукерочки досі в обгортках. Так, франкція «За зміни» активно не вручається у «дерибан» влади між мером та «Свободою», проте активно воює з підприємством, яке займається паркуванням у місті. «Стара гвардія», саме так можна назвати фракцію «Батьківщина», працюють в опозиції як до міського голови, так і політичної більшості представленої «Свободою», їх робота зосереджена у виголошенні депутатських запитів. «Наша Україна» та «УДАР» схоже, що просто вмила руки, а з фракція Партії регіонів і без слів все ясно. Фракція «Громадянська позиція-Громадський форум» після того, як Юрій Соловей став нардепом та почав відкривати соціальні магазина у Верховинському районі, залишилася на плечах Володимира Чорноуса, який відомий своїми красномовними виступами.

 

Ось такі маємо результати роботи депутатів Івано-Франківської міської ради. Все зовсім скоро вони знову намагатимуться задурити голови виборців новими «цукерками», які принесуть «райську насолоду».

 

Р.S. Хочеться додати, що журналісти не влаштовують «полювання на відьом» стосовно тої чи іншої політичної сили. Просто питають  з тих, в чиїх руках зосереджена влада у місті.


Коментарі (2)

Нескорена Нація 2015.01.19, 21:00
До теми- А що це за дурачок красується на біг-бордах рідного Франєка? Читайте на www.neskorena-nacia.com.ua
Роман Брудр 2015.01.23, 11:34
також патання- тільки Франківських і тільки депутатів? чому не береться вище по всіх рівнях? :(
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

787
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2336
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2038
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2058
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6239 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2346 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

219

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1041

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1023

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1293
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

139
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

510
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1971
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26396
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

458
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10376 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7914
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

464
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

314
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

465
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

541
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1479