Звичайний цинізм. "Молочна кухня" - черговий об'єкт дерибану франківської "команди молодих реформаторів"?

 

 

В Івано-Франківську розгорається черговий корупційний скандал. Закриту кілька років тому, як тоді казали "на ремонт", дитячу молочну кухню, як виглядає банально і цинічно намагаються вкрасти в громади через "багатоходову" "схему". 

З цього приводу своє журналістське дослідження провів сайт "Бліц-Інфо", який ми і подаємо тут, а нижче - кілька "думок з приводу" від "Фіртки".

 

 

"Бліц-Інфо": «Окупація» івано-франківської Молочної кухні або Для чого потрібні друзі

 

Приміщення в майже 200 квадратних метрів та ще й в центрі Франківська є ласим шматок для підприємливих бізнесменів.
 
 
Квадратні метри колишньої Молочної кухні на вулиці Незалежності, 36, що поруч готелю «Надія», міська влада вирішила здати в оренду. Мовляв, потрібно поповнювати міський бюджет та й чого такій вигідній нерухомості простоювати без діла. Тільки от вирішили чиновники це зробити «тишком-нишком».
 

Зазначимо, що Молочна кухня не працює вже понад три роки. І хоча, франківські матусі просять її відродити, втім «молочка» там працювати більше не може – не дозволяють санітарні норми. А «оживити» її може тільки капітальний ремонт та повна заміна обладнання. Та у влади, як завжди, немає грошей ані на відновлення, ані на створення чогось нового. Напевне, саме з цих причин і виникла ідея відібрати у громади такий «ласий шматочок».

 

Схема «оборудки» і протест депутата

А починалось все так: 17 жовтня 2014 року івано-франківський підприємець звернувся до Фонду комунального майна громади міста  із проханням надати в оренду 189,2 кв. метри терміном на 2 роки і 11 місяців. А саме, для організації випуску та розповсюдження друкованої продукції державною мовою. Як ви вже зрозуміли, мова йде про те саме приміщення Молочної кухні. І все це без будь-якого розголосу чи повідомлення в пресі.

 

Прохання бізнесмена розглянули 17 листопада на засіданні комісії МВК з питань надання в оренду нежитлових приміщень та приватизації об’єктів комунальної власності Івано-Франківська. Та не вирішили – відклали. І може б воно «пройшло» трохи пізніше, якби не одне «але» - депутат міськради став на заваді.

 

Так, 20 листопада, на сесії Івано-Франківської міськради депутат Ростислав Кукурудз виступив із запитом стосовно ймовірної «оборудки», яку хочуть провернути в стінах влади.

 

«Абсолютно цинічно, прикриваючись патріотичними намірами щодо підтримки української книги виноситься рішення про надання в оренду 189, 9 квадратних метрів, без будь-якої інформації депутатського корпусу, громадськості, з’являється нікому не відомий підприємець. До речі, працівник одного з комунальних підприємств, який отримує такий подарунок від міста. На наступний виконком готується проект рішення, яким планується завершити цю «операцію», - йдеться у запиті.

 

 

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус одразу ж відреагував на таку заяву і доручив своєму заступнику Зіновію Фітелю «розібратися». А при потребі - і винести здачу приміщення на відкритий конкурс.

 

Вже 8 грудня відбулося чергове засідання комісії з питань оренди, де було вирішено відкласти розгляд даного питання. Цю інформацію підтвердив заступник директора фонду комунального майна з питань оренди Ігор Гриненько.

 

«Це питання розглядалося на комісії міськвиконкому. Але воно ще потребує доопрацювання та додаткового вивчення. Тож рішення щодо подальшого використання цієї комунальної площі ще не прийнято. Про приватизацію, на сьогодні, мова не йде, тільки про оренду», - зазначив заступник.

 

Натомість, як пояснює Ростислав Кукурудз, чинним законодавством є передбачена певна процедура. За нею, якщо підприємець пише заяву та обіцяє продавати чи друкувати україномовну літературу ( не менше 80%), то приміщення може бути дане йому на позаконкурсній основі. Що, у даному випадку, й було зроблено. Натомість, в усіх інших ж випадках має бути проведений відкритий конкурс.

 

«Дане приміщення дуже несподівано, без будь-яких оголошень  з’явилося на комісії з метою його оренди особою, яка якраз декларувала торгівлю україномовною літературою. А потім мало б це питання виноситися на виконком і підписуватися договір», - роз’яснює Кукурудз.

 

Та, як наголошує депутат, в подальшому міжвідомча комісія може прийняти рішення все ж таки передати приміщення цьому бізнесмену. А пізніше це питання вирішуватиме виконком і до сесії міськради воно може не дійти.

 

«І на тому буде вже по приміщенню. Гіпотетично, далі в суді справа про відміну рішення виконкому –  програшна», - підсумовує Кукурудз.

 

Складається враження, що івано-франківському підприємцю сказали, що  і як робити, вказавши на конкретні квадратні метри.

 

«Мені здається,  комусь не стає політичної волі прийняти чітке рішення – винести приміщення на відкритий аукціон. А вже виручені кошти направити на створення нової і сучасної кухні. Просте і всім потрібне рішення. А, перепрошу, не всім…», - сказав Кукурудз.

 

Хто ж "поклав око" на івано-франківську "молочку"?

 

Згідно заяви, яку вдалося отримати в Фонді комунального майна, претендентом на івано-франківську «молочку» є ФОП Даниловський Вадим Леонідович. Відтак, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців пан Вадим з 2005 року зареєстрований приватним підприємцем та є власником магазину «Квіти» на вулиці Незалежності.

 

Вадим Даниловський на відпочинку за кордоном. Фото з мережі

 

Деякий час, до 2011 року,  працював в ТОВ «Інтерком ЛТД», яке займається вирощуванням та збутом рослинницької продукції. А в 2012 році працював у КП «Івано-Франківськводоекотехпром» головою комітету з конкурсних торгів. Напевне, саме в цей час він і навчився шукати "дірки в законодавсті".

 

Після цього періоду немає жодної інформації про місця роботи прикарпатця. Залишається здогадуватися, що він  й надалі торгує квітами, адже по КВЕДу в його документах це його основний заробіток.  Тільки от згідно його заяви у Фонді комунального майна він є ще й «суб’єктом видавничої справи» і внесений до відповідного реєстру.

 

І справді, Вадим Даниловський є в державному реєстрі видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції. Та внесений туди він всього кілька місяців тому. А саме, 9 вересня 2014 року. І це здається дивним, адже вже через місяць він хоче орендувати приміщення для організації друкарні.

 

За інформацією джерел «Бліц-Інфо» цим питанням у «стінах влади» активно просували представники міської «Свободи» та члени виконкому. Сам ж підприємець, як пояснили у міській «Свободі» жодного відношення до цієї політ сили немає.

 

«Вадим Даниловський ніколи не звертався у міську організацію з проханням вступу у партію, крім того, дана особа навіть не є симпатиком ВО «Свобода», - зазначили в прес-службі партії.

 

Яким чином панове з міської Свободи визначали симпатії даної особи, нам залишається лише здогадуватися. У даному контексті, варто звернути увагу і на загальні тенденції в обласному центрі після формування свободівцями одноосібної більшості у міській раді. З 2010 року, коли націоналісти отримали владу в Івано-Франківську, справді не так багато їхніх партійців отримали керівні посади. Правда дещо підозрілим є те, що чомусь більшість представників комунальних підприємств за чутками являються друзями чи родичами міських депутатів від ВО «Свобода».

 

Як не дивно, але подібна ситуація складається і навколо особи Вадима Даниловського. Як свідчить інформація на сторінці підприємця в соцімережі Facebook, він досить тісно спілкується з представниками цієї політсили. Та й один із членів МВК його хороший і давній друг, адже з Вадимом Войтиком вони знайомі більше 10 років.

 

Вадим Даниловський та Вадим Войтик. Фото з мережі

 

Це підтверджують спільні фото десятирічної давності. До речі, і з Андрієм Шуневичем, директорм ТОВ "Івано-Франківськавтодор", якого також давно пов`язують з міською організацією ВО «Свобода», давно знайомі. А ще один із його знайомих - Михайло Сеньків - є членом комісії МВК з питань надання в оренду нежитлових приміщень та приватизації об’єктів комунальної власності Івано-Франківська, яка й розглядала звернення Даниловського.

 

 

Все виглядає так, що франківському підприємцю підказали, що робити та й вказали на конкретне приміщення. Тож можна припустити, що сам Даниловський був лише ширмою у чиїхось руках в питанні приватизації.

 

Цікавим є ще той факт, що декларуючи підтримку україномовної книги, сам підприємець спілкується російською мовою та й особисті сторінки в соцмережах веде мовою окупанта. Хоча, звичайно, кожен сам обирає якою мовою спілкуватись.

 

До слова, чіткого вольового рішення щодо оренди приміщення чиновники поки що прийняти не змогли. Чекають та додатково вивчають. Можливо просто «тягнуть лямку» поки не вгамується суспільний резонанс, створений виступом депутата на сесії міськради. А вже на черговому засіданні можливо, підпишуть договір оренди, а там не за горами - продаж квадратних метрів.

 

Та навіть, якщо й буде оголошено відкритий конкурс, Вадиму Даниловському ніхто не забороняє брати в ньому участь. І доволі ймовірним є той факт, що завдяки протекторату своїх друзів із фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській міській раді, він може стати або єдиним учасником, або ж «запропонувати найвигідніший варіант». І це не буде дивним, адже в Івано-Франківську за такою схемою вже не одна будівля опинилася у приватних руках. Та й рік закінчується, а бюджет наповнювати треба...

Бліц інфо

 

 

...ВІД "ФІРТКИ"

 

Коли про "Молочну кухню" в Івано-Франківську заговорили знову, "Фіртка" вирішила і собі поцікавитися тим, що ж насправді відбувається із приміщенням.


Дійсно, три роки тому, а саме 1 травня молочна кухня за приписом міської санстанції була закрита на ремонт через невідповідність санітарних норм.

 

Згодом, міською дитячою лікарнею, у підпорядкуванні якої перебувала "молочка" було розроблено програму «Молочна кухня-гарантія правильного харчування дітей раннього віку» та подано заявку для отримання грантової допомоги в Програмі прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Румунія-Україна в січні 2012 року та в Програмі канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (жовтень-листопад 2012 року). загальан варітсть гарнтового проекту становила майже 834 тисяч гривень. Однак, проект виграти не вдалось, як і не було зроблено обіцяного ремононту.

 

Про приміщення у центрі міста наче усі забули, хоча ще три роки тому знаючі люди подейкували про те, що закриття не випадкове і 200 метрів квадратних просто комусь впали в "око".

 

В цьому році громадська організація "Контроль" звернулася до першого заступника міського голови Зіновія Фітеля із запитом, у якому просила надати інформацію про те, що саме було зроблено за ці три роки з метою відновлення діяльності молочної кухні.

 

Нижче, можна побачити відповідь, яку активісти отримали від віце-мера.

 

 

 

 

Цікавим є той факт, що у відповіді йдеться про те, що УКБ МВК звернулося до Івано-Франківської філії "Діпромісто", щоб ті спроектували об'єкт. І начебто в ході проектування було виявлено невідповідність наявних приміщень "Молочної кухні" до існуючих вимог ДБН. Мовляв, тепер такого роду заклади повинні розташовуватися у окремих приміщеннях.

 

Однак, у "Діпромісто" кажуть, що ніякого проекту на реконструкцію "Молочної кухні" вони не розробляли.

 

 

В УКБ нам пояснили, що до "Діпромісто" вони таки зверталися і ті розробили проектні рекомендації, а до проекту справа не дійшла. Згодом ці рекомендації і "забракувала санстанція", згідно того ж таки ДБН. Мова йшла і про те, що площа приміщення замала для облаштування там повноцінної кухні, з усіма необхідними виробничими лініями і залами для видачі продукції.

 

Зауважимо, що за час існування молочної кухні, від неї поступово "урізали" площу на магазин одягу та аптечний пункт. Можливо, саме цієї площі і не вистачає для того, щоб дати добро на реконструкцію, ну хоча б на папері.

 

У ГО "Контроль" кажуть, що у Фонді комунальної власності Івано-Франківсьокї міської ради їм надали інформацію про три діючі на сьогодні договори оренди за адресою вулиця Незалежності, 36. При чому, останній договір оренди датований жовтнем 2014 року, а два перших були укладені ще у 2007.

 

Тим часом, поки доля приміщення перебуває у підвішеному стані. Головний ініціатор "шуму" навколо кухні Ростислав Кукурудз пропонує вирішення ситуації наступним чином - каже, що доцільно було б включити об'єкт у програму приватизації і продати його. А за виручені кошти на новому місці облаштувати кухню. 

 

"Якщо там не можна відновити молочну кухню, то приміщення краще продати, а виручені кошти направити для організації нової молочної кухні у відповідному приміщенні. Це було б досить зрозуміле рішення. Тобто є реальні торги, визначається реальна ринкова ціна і приміщення може бути продане. За моїми припущеннями воно б могло бути продано десь за 1,5-2 млн. грн. І, власне, за ці гроші можна було б зробити достойну, відповідаючу усім сучасним нормам молочну кухню", - міркує Кукурудз.

 

За те, щоб в Івано-Франківську була молочна кухня, а не чергова крамниця - не відомо чи тієї ж української книги, якою прикриваються підприємці, і молоді мами міста. 

 

Жінки переконані, що таке харчування, яке виробляє молочна кухня, - без консервантів, емульгаторів, стабілізаторів та іншої хімії надзвичайно потрібне сьогодні. І навіть попри те, що сучасний асортимент товарів у супер-маркетах і крамницях ставить під сумнів необхідінсть відновлення такого закладу.

 

"Молочна кухня, як така, бути повинна. Бо є діти і дорослі, які потребують спеціального харчування. Також не усі мають можливість і час готувати. І таким чином дійсно матерям дійсно легше замовити цю їжу і бути впесненому у тому, що воно якісне і таке, як повинно бути. І по ціні це убло набагато дешевше, ніж сьогодні  умагазинах спеціальне харчування для дітей,"- говорить керівник ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна.

 

Тим часом керівницто ЦМКЛ, зокрема, головний лікар міста Тарас Масляк зауважує, що у медиків своє бачення майбутнього приміщення. Якщо там не вдасться відродити молочну кухню, то у центральній частині міста вкрай необхідно педіатричне відділення.

 

"Молочна кухня місту потрібна. Ця структура покращує здоров'я дітей, у тому числі і з малозабезпечнених сімей. І тому вона потрібна. Але потрібні також фінансові вливання. Є різні структури, які десь там поклали око на це приміщення і хочуть його забрати в охороним здоров'я. Але ми категорично проти. Але якщо навіть там не може бути молочна кухня, то це приміщення годиться для сімейної медицини, зокрема, для педіатричного відділення, якого, на сьогоднішній день, немає у центральній частині міста. Поки що до мене ніхто не звертався із тим, щоб я писав якісь пропозиції. Але ми маємо своє бачення призначення цього приміщення. І воно повинно бути використано виключно у цілях охорони здоров'я", - говорить Тарас Масляк.


15.12.2014 1621 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11321 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

235
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

668
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734