ТОП-6 найколоритніших героїв АТО

 

Серед добровольців, що захищають Україну в зоні АТО, люди різного віку, національності, та віросповідання. Еспресо.TV відібрало шість найколоритніших, на наш погляд, бійців, яких об'єднує одне - прагнення зробити все заради свободи і миру на Батьківщині

Снайпер дід Василь


«Я люблю своїх синів, і те що я роблю, я роблю заради них. Щоб їм не довелося розсьорбувати те, що не зробили ми, я готовий робити для перемоги все, що в моїх силах», каже дід Василь - снайпер, який може дати фори багатьом молодим.

«Заради онуків воюю, що б у їхньому житті не було вибухів, обстрілів, смертей, не було війни». Він був дуже радий маскувальному костюму, який йому привезли волонтери. Сказав "Ось тепер можна і на дискотеку".

А ще Василь Васильович просить розумну «снайперку». Щоб ще більше ворогів знищити.

Красуня-зв'язківець

22-річна Марійка родом із села Верба Володимир-Волинського району, на Волині. Вона військовослужбовець за контрактом. У зоні АТО перебувала з травня. Юна, красива дівчина. Марійка зізналася, що і страшно було, і важко, але майже всі зв'язківці-дівчата несли службу нарівні з чоловіками. 


«Я була на Донеччині, а тепер мій молодший брат туди поїхав. Йому 19 років. Настояв, що теж хоче служити за контрактом. Пішов добровільно. Маму шкода, дуже за нас переживає, ― зітхнула Марійка. «Накази в армії не обговорюють, після відпустки буду готова повернутись у стрій», - запевнила Марійка. 

Дивак-пацифіст

Ще кілька років тому він був відомим у вузькому колі диваком-пацифістом, який мріяв урятувати Землю від екологічної катастрофи, займався духовною практикою, жив з дружиною у власноруч виритій "норі" серед поля на Донбасі, доглядав за звіриною і харчувався корінцями й травою. До цього була освіта в престижному виші, рак і три складні операції.

Сьогодні 34-річний Микола Воронін, уродженець Херсонщини, – один з "кіборгів", які захищають Донецький аеропорт. Він шанує накази командування, навіть якщо не погоджується з ними, освоїв тактичні прийоми, навчився вправлятися зі зброєю і лагідно називає свій автомат "Саньок". Хоча й каже, що буде радий з ним назавжди попрощатися.

Коли в 2014 році почався Майдан, він поставився до нього з недовірою і спочатку ходив на проросійські мітинги під стіни донецької ОДА. Але тривожна атмосфера і конфлікти між "своїми" відразу не сподобалися. "Я був сепаратистом у той час, цілих три дні", - згадує він

Потім відвідав проукраїнський мітинг у тому ж Донецьку: "Там люди моляться, стоять усі конфесії, люди з дітьми, мами. Для мене стало очевидним, за кого стояти далі".

Далі сталося те, що остаточно переконало його в необхідності братися за зброю: сепаратисти, розповідає він, захопили в полон його 17-річного друга з Горлівки і знущалися з нього.

Микола, який ще рік тому вважав себе пацифістом і сварився з мисливцями, котрі стріляли дичину біля його помістя, записався добровольцем у батальйон "Донбас". Згодом перейшов служити в регулярний десантний підрозділ. "Я ніколи не отримував і не отримаю задоволення від убивства. Війна смердить. Від війни нудить. Щоразу нудить. Але я не бачу іншого шляху, як зупинити цей бруд, який виходить з Росії і суне на Україну".

Єврей-"бандерівець"
Ашер у складі добровольчого батальйону "Дніпро-1" героїчно захищає незалежність України від проросійських терористів на Донбасі.

«Звичайно, деякі з вас бачили у своїй стрічці фотографію здорового мужика з величезною густою бородою, схожого на Фіделя Кастор», написав на своїй сторінці в Facebook заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов.

«Його звуть Asher Joseph Cherkassky і він боєць нашого батальйону "Дніпро". Зусилля всіх брехунів і боягузів світу не варті подвигу цієї людини. Єдине, що його бентежить на передовій - відсутність кошерної їжі.

Це - його країна. Це країна - його дітей. І ця країна завжди буде вважати його своїм героєм і символом свого опору ", - написав Філатов

Вчителька - психолог-реанімолог

Вчителька української мови з Хмельницького Лідія з 2 грудня по березень була на Майдані у Києві. Там стала волонтером Червоного хреста, надавала психологічну допомогу. Зараз, коли на Сході триває війна, жінка пішла добровольцем у Національну гвардію.

“Я – хмельницька вчителька із 20-річним стажем. З перших днів була на київському Майдані, працювала волонтером-психологом. Тонкощі цієї роботи мені уже відомі ”

У березні Лідія повернулася до роботи, адже уся відпустка, на яку вона могла претендувати, вичерпалася. Допрацювавши до закінчення навчального року, вчителька пішла у Національну гвардію. Наразі допомагає українським воїнам в Артемівську Донецької області.

“Я виконую роль психолога-реанімолога, який працює з пораненими бійцями після надання їм медичної допомоги, – пояснює педагог. – Три дні тому ми привезли дитячі малюнки з Києва. Вони швидко розійшлися. Дитячі малюнки та листи потрібні нашим бійцям. Здається дрібничка, але цей вияв дитячої любові і небайдужості підтримує солдатське серце, яке сьогодні перебуває у надзвичайно важких умовах.”

Гроза терористів і захисник Маріуполя

П'ять знищених ворожих танків типу Т-72 та Т-64 на особистому рахунку учасника АТО навідника-оператора танку Т-64Б сержанта Леоніда Суханського. При цьому, три з них він вразив під час підготовки до атаки противника на наші війська, а два - у танковій дуелі. А ще до заслуг воїна-танкіста можна віднести ліквідацію не менше двох РСЗВ "Град" та близько чотирьох гармат противника.

Останні три місяці 47-річний військовослужбовець 17-ї окремої танкової бригади перебуває на передовій сил антитерористичної операції під Маріуполем, захищаючи разом з іншими українськими воїнами стратегічно важливий об'єкт (Павопольську водяну дамбу і єдиний прохід терористів через неї до нас в цьому місці). 


За позивний сержант Леонід Суханський собі обрав "Трищітка" через вміння точно наводити гармату на ціль та швидко готуватися до наступного пострілу. А ось протилежна сторона вже охрестила нашого воїна не інакше, як "чорна смерть". 

Танк же Леонід з членами свого екіпажу назвали пафосно - "Непереможний". Адже, за три місяці захисту Маріуполя жодного разу ворог не влучив в броню. Проросійські бойовики панічно бояться кожного виходу цього непереможного екіпажу на рубіж відкриття вогню.

До речі, Леонід Олександрович - мешканець Дніпропетровщини і ще у травні добровільно прийшов до райвійськкомату і попросився саме у танкові війська, де він прослужив 2 роки під час строкової служби.


26.11.2014 997 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1044
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2432
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2064
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2099
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6391 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2395 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

264

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1082

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1123

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1332
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

206
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

544
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2002
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26444
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

501
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10404 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7947
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

488
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

349
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

504
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

575
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1521