In Memoriam. Владика

 

 

 

Владика Софрон був світлою, духовно наснаженою людиною, правдивим отцем. Його світло міг відчути кожен.

Моє знайомство з Владикою Софроном Мудрим відбулося 20 років тому. Пригадую, як прийшов у приміщення колишньої бібліотеки, нині Католицької школи на Василіянок. Владика мешкав у великій кімнаті на другому поверсі. Напевно, там зараз один зі шкільних класів.

Хто пригадує 90-ті, то знає, наскільки це були бідні роки в буквальному розумінні цього слова. Я в той час лише вступив до аспірантури і грошей не мав узагалі. Дружина була вагітна нашою першою дитиною, а я перебивався випадковими підробітками. Медики порекомендували, для того щоб вдало проходила вагітність, пити таблетки з великим вмістом заліза. У наших аптеках таких на той час не було. Мої старші друзі з радіо «Свобода», де я пізніше працював, купили пігулки в Мюнхені й передали  Владикою Софроном. 

Дуже добре пам’ятаю цю першу нашу зустріч: невисокий сивий чоловік у сутані, надзвичайно привітний і жвавий, навіть більше – меткий, наче юнак. Владика рухався надзвичайно швидко. І це часами навіть викликало усмішку. Він не лише передав мені ті таблетки, але й запросив до себе. Розпитав, хто я, звідки, чим займаюся. Пізніше виявилося, що мого колегу по радіо «Свобода» Івана Гвадя, лемка зі Словаччини, Владика свого часу прихистив у Ватикані.

Іван у сімнадцять років виїхав до Рима, вступив до семінарії і провчився там повний курс. Коли справа дійшла до висвячення, Владика, який опікувався ним, як сином, порадив хлопцеві не приймати священичого сану, а податися на працю журналістом на радіо «Свобода-Вільна Європа» до Німеччини. Як пізніше зізнавався пан Гвадь, це було одне з численних мудрих рішень Владики Софрона Мудрого. Хлопець дуже швидко зрозумів, що його духовний наставник побачив, що в ньому є талант до слова, але не релігійного, а світського. Варто зауважити, Владика таким чином скерував на правильну життєву дорогу не одного українського юнака з тих, хто приїжджав з усього світу здобувати знання в Колегії святого Йосафата, яку він тривалий час очолював.

Пізніше Владика став найближчою для мене людиною з числа духовних осіб. Багато років я з дружиною допомагав йому здійснювати різні видавничі проекти. І, зізнаюся, дотепер глибоко йому вдячний за цей надзвичайний досвід співпраці та спілкування.

Владика завжди знаходив можливість запросити мене на сніданок, обід або вечерю, де ми могли поговорити про все на світі. Окрім того, що він був світлою, духовно наснаженою людиною, правдивим отцем, він дивним чином умів впливати на всіх довкола. Його світло  міг відчути кожен.

Це був справжній український патріот. Незважаючи на те що церква в нашій країні відокремлена від держави, Владика інколи робив заяви, які підтверджували, що Українська греко-католицька церква – це плоть від плоті рідного народу. Він не боявся викликів, які ставив перед ним та церквою час. Був рівним і з селянами, і з президентами. Його нерідко відвідували найвищі українські урядовці, знаючи, який авторитет має ця людина.

Зчаста, ідучи до каплиці молитися, Владика повертався і з усмішкою говорив, що йде сваритися з Богом, бо молитви не допомагають Україні так, як би він цього усім серцем хотів.

Завдяки Владиці я мав щастя упродовж години спілкуватися з архієпископом Любомиром Гузаром. Незабутня зустріч.

Владика вчив мене разом із донькою, як правильно їсти італійську пасту. Ми ніяк не могли збагнути, на його радість, що її треба намотувати на виделку, а зверху притискати ложкою. Він любив жартувати і вмів оцінити почуття гумору в співрозмовника.

Замолоду був невтомним мандрівником, об’їздив десятки країн світу, знав чимало мов, мав друзів і прихильників на всіх континентах. Розповідали, що в молоді роки любив на шаленій швидкості мчати за кермом посеред не менш шаленого потоку авто в божевільно насиченому автотранспортом Римі. На закиди, що варто бути обачнішим, відповідав, що все в руках Божих. Хворів на діабет і щодня мусив приймати визначену кількість ліків, не робив із жодної болячки трагедії і вмів розрадити в сумі, болях та стражданнях інших.

Про те, скільки написав книг, як багато збудував, примножив, скільки років працював на радіо «Ватикан», можна довідатись у численних статтях та книгах. Але для мене, як і для багатьох людей, які щиро любили його та поважали, він перш за все був духовним батьком, який розумів, прощав і підтримував.

 

Іван Костюк, КУРС


31.10.2014 Іван Костюк 1590 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1829 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6888 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

752