Василь Кіндій: Дороги на Прикарпатті мають бути - як у Європі

 

Керівник Івано-Франківського відділення мережі АЗС «ОККО» відкрив понад тридцять(!) сучасних автозаправних станцій і все життя працює за гаслом «Самопомочі»: «Візьми і зроби»!

 

 

Про таких як Василь Кіндій кажуть: «Одружений з роботою». Зранку як взявся до праці й аж… У таких роботоголіків досвід завжди основний капітал. А ще нетерпимість до чужого нехлюйства. «Ну як таке може бути? В ціні кожного літра бензину понад три гривні становить акциз на будівництво і ремонт доріг! А от виїжджаємо за Івано-Франківськ – яма на ямі», – ділиться зі мною Василь Михайлович. – Звісно. Це проста математика. Узяти показник за день з продажу хоча б по наших автозаправках. Тоді можна вивести середню суму для всіх загалом. Повірте, це мільярди! А тепер слід зрозуміти, куди діває держава гроші, які призначені на дороги. Вони щезають десь там, нагорі. А якби гроші вкладати тут…»

 

— Тож навіщо вам політика, ви ж чудовий господар? Для чого йдете в депутати?

— Завжди казав, що я господарник. Громадськими справами займався, бо брав участь у трьох українських майданах – підтримував голодування студентів у 1990-му, був на Помаранчевій революції і тепер – на Майдані. Тричі був депутатом Галицької районної ради. Але я не думав про велику політику і про Верховну Раду. Наша помилка була у тому, що ми вважали що політика не впливає на господарників. Я мав сигнали від колег у Львові, що їхній бізнес утискали за Кучми, якісь непорозуміння були за Ющенка. Але такого, як творилося за того Януковича, ніхто собі й не міг уявити. Коли я у грудні минулого року з друзями був на Майдані, серед інших мені запам’яталося одне російськомовне гасло: «Поймите, нас задолбало». Все. Крапка. Я не буду більше довіряти долю своїх дітей, своїх внуків безвідповідальним і злочинним людям. Ми щойно тепер переконалися в тому, що всі європейці зрозуміли давно. Якщо ти не займаєшся політикою, політика займається тобою. Ти собі працюєш, щось плануєш, щось думаєш, а політики одним безглуздим законом можуть все це знищити. З цим треба покінчити раз і назавжди.

 

Василь Кіндій з синами

 

Думаєте, що це вдасться змінити?

— Я вважаю, що теперішня активність патріотів вселяє надію, що ми це всі разом змінимо. Я оптиміст. Тож нині, як ніколи, маємо нагоду свій набутий досвід докласти до нових законів, які дадуть змогу, наприклад, так званий дорожній збір залишати на місцях, щоб розвивати наш округ і будувати тут європейські дороги, а не мегатраси в Конча-Заспі чи новому «Межигір’ї»….  Щоб змінити принцип наповнення і розподілу бюджету. До речі, в команді «Самопомочі» якраз є активісти з «Реанімаційного пакету реформ», які вже напрацювали ряд дуже важливих і потрібних законів.

 

У 25 РОКІВ —ДИРЕКТОР!

— А це правда, що після закінчення вишу одразу ж стали директором підприємства?

— Ну не просто з-за парти. Але таке було. Після закінчення Івано-Франківського інституту нафти і газу за спеціальністю – проектування й експлуатація нафтогазопроводів, газосховищ і нафтобаз – я був скерований на Луганщину у місто Ровеньки, тоді це була Ворошиловградська область. Якраз зараз ці території тимчасово окуповані. Спочатку два роки працював головним інженером на підприємстві із забезпечення нафтопродуктами. А через два роки, рівно в 25, став директором цього підприємства. Так простому хлопцеві вдалося вперше досягти щось самому. Якихось земних покровителів, як то кажуть, у мене не було. Мати ж працювала прибиральницею, а батько – електрозварювальником у Новому Роздолі на Львівщині.

 

Починав я свій трудовий шлях за часів “ворошиловградського ”експерименту”. Вперше замість талонів за пальне на АЗС пробували розраховувались готівкою. На той час керівників сварили за невикористані бюджетні кошти. А на Луганщині всіх все влаштовувало, ніхто не хотів перенапружуватися, бо не було конкуренції. Тож всі надлишкові кошти зі структури перекидали мені. Казали: там є той “западенець” – він не сидить на місці, все щось робить, хоче будувати, то давайте кошти йому. Тож я й практично один серед багатьох провадив на той час будівництво нових АЗС. Маючи бажання, дозвіл і кошти, за неповні чотири роки збудував там 10 автозаправних станцій. Бо завжди у праці ціную одне правило: «Бачиш щось треба зробити, – візьми і зроби». Тому мені близькі завдання «Самопомочі», від якої я й балотуюсь у Верховну Раду.

 

Василь Кіндій з командою Самопомочі

 

        «Я НЕ ВЛАСНИК, А НАЙНЯТИЙ МЕНЕДЖЕР!»

— А як потрапили на Івано-Франківщину?

За тим «ворошиловградським експериментом» зміни торкнулися всіх підприємств і колгоспів. Адже в них більше не було власних бензоколонок. Обов’язок постачання пальним покладали на централізовані нафтобази. В мене виникла ідея – автозаправні станції розташовувати не на території колгоспів і підприємств, а біля автомагістралей. Зручніше стало і підприємцям, і людям. Уперше на одній станції одночасно були бензоколонки для підприємств і для населення. Заправки стали працювати для всіх. А не виключно для одного підприємства.

Я подумав, що треба на АЗС продавати й інші товари. Те що людям може знадобитися в дорозі. За віконцями моїх заправок з’явилися зубна щітка, паста, голка з ниткою, гребінець, мінеральна вода. Тоді це вважалося новацією… Щиро кажучи, «ноу-хау» прижилося не одразу. Але згодом на такі товари з’явився попит. У той час всюди на АЗС були совєтського зразка бензоколонки. Працювали абияк, часто по руках розливали пального більше, ніж потрапляло в бак. А на моїх новозбудованих АЗС стояли колонки чехословацькі та німецькі – вищого класу!

Але як би мені добре не працювалось на сході України, мене сильно тягнуло до дому, на Галичину. Та керівництво і слухати не хотіло, щоб мене відпускати. Але тут вийшов конфуз, бо я отримав повістку до армії. Керівництво пропонувало зробити “бронювання”, бо  ж не було мене ким замінити. Проте я категорично відмовився, бо розумів, що армія – це реальний шанс вирватися з Луганщини на Галичину. Два роки я відслужив заступником командира роти будівельників. Демобілізувавшись, повернувся додому. Й оскільки мав досвід керівника підприємства, був взятий на посаду заступника  директора Івано-Франківського підприємства з забезпечення нафтопродуктами.

Через шість років по тому, у 1997-му, мене знов перевели на “важку ділянку”. На Галицькій нафтобазі на час мого приходу була, можна сказати, розруха. В той час в нашій області було вісім нафтобаз. Стояло питання про закриття деяких із них. Мені пропонували іншу посаду, проте відмовився навідріз і пообіцяв людям на нафтобазі, що буду щосили відстоювати підприємство, і що люди на заробітки до Польщі не поїдуть.  

У підсумку, спільними зусиллями через вісім місяців ми вже були другими за реалізацією нафтопродуктів у всій області. В той час як інші скорочували людей, я набирав на роботу, інші продавали обладнання, а я –розвивав підприємство. Тепер ця нафтобаза обслуговує три області, тоді як інші давно не працюють! Так-от, для того, щоб щось зробити для людей, не обов’язково бути власником. Я не власник, а всього-на-всього найнятий менеджер, керівник!

 

ДІДОВУ КРИЇВКУ ЕНКВЕДИСТИ ТАК І НЕ РОЗСЕКРЕТИЛИ!

— Про вас кажуть, що ви живете на роботі, а як сімя?

Дружина й діти звикли до мого графіка життя. Бо дружину я собі виховав. З шостого класу… Так-так. Я зустрічався з нею з підліткового віку, бо вчилися в одній школі. Тепер живемо вже 37 років разом. На Галинку вдома напосідали батьки, а в школі ще й учителі. Тож, коли вона закінчила сьомий клас, я пішов до директора й перевів її до іншої школи. Мати була дуже здивована, бо на перше вересня Галинка мала йти в першу школу, а пішла в четверту. Мати питає “Ти куди йдеш ?”. Вона ж відповіла просто : “Василь перевів”. Більше запитань не виникало. А тоді я був всього лиш дев’ятикласником.

Одного разу проводжаю Галю додому, а тут виходить майбутня теща й каже: «Чого це ви до моєї Галі ходите»? А я теж розгубився і відповідаю їй з посмішкою: «Добрий вечір»… Теща була збита з пантелику, бо не очікувала такої реакції.

Сім’я у мене невелика. Ми з жінкою, син Мар’ян з невісткою та внучка. А ще з нами в квартирі живе моя сестра з сином Віталіком. Він мені також як син. Так склалось у сестри, що як виповнився племіннику рочок, то батько більше не з’являвся.Якось діти бавились в хаті, мій малий до мене каже «тату», а племінник підійшов, дивиться мені в очі і питає: «Вуйку, а можна я буду називати вас татом?» Мені клубок підійшов до горла, але я опанував себе і кажу: можна. Малий пішов за двері, висунув з-за дверей голову, сказав «тату» і сховався за двері, чекав, яка буде моя реакція. Я спокійно підійшов, погладив малого, поцілував в голову і відповів: «Слухаю тебе, синочку». Так у мене стало двоє синів. І так є донині. Я ходив до обох синів на батьківські збори, бо це в сім’ї було моїм обов’язком,на лінійки…Та одного разу вчитель помітила, що не збігається по батькові, один син Васильович, а другий – Володимирович. Пішла до директора, той їй відповів: «Не знаю, як там за документами, але бачу постійно батька, який виховує дитину». Тому, коли питають, скільки в мене дітей, відповідаю так, як відчуваю – двоє, хоча за документами – один.

 

Василь Кіндій із Головою Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. Генерала Чупринки Богданом Боровичем та ветеранами УПА

 

Розкажіть про своїх батьків, дідів.

— Про своїх батьків і дідів можу розказувати годинами. А ще більше може розповісти мій 83-літній батько. У нас в родині є така історія: під час Другої світової війни мій дід Василь з хлопцями з УПА обладнав під стодолою криївку. Криївка було зроблена так вдало, що енкаведисти не змогли її знайти. Одного разу, коли в криївці переховувались троє вояків УПА, до нас на подвір’я наскочила група енкаведистів. Дід якимось чином дав знати повстанцям, щоб ті були тихо. Окупанти довго вишукували, але так нічого і не знайшли. Коли вони пішли, дід вивів хлопців із схованки і відвів у ліс, бо залишатись у криївці було небезпечно – зрозуміло, що то хтось із сусідів доніс на нього. Коли за кілька днів енкаведисти повернулися, вони знову стали шукати і знову нічого не знайшли. Але на цей раз вони дуже побили діда і забрали його в район. Цілий місяць тримали його в тюрмі і жорстоко допитували. Та дід стійко відпирався від будь яких зв’язків з УПА. Бо знав, як тільки що-небудь скаже, енкаведисти витягнуть все інше і вже не відпустять ніколи. Півтора місяці діда тримали у в’язниці і катували, а потім відпустили до дому. Коли бабуся за ним приїхала у район, він був худий виснажений, побитий-поламаний, але не зламаний.

 

ПРО УКРАЇНУ ТА ЇЇ ШАНСИ

— Що Ви думаєте про ситуацію в України? Коли ця війна закінчиться?

— Ця війна триває на нашій землі довго. Ще з 1991 року, а то й узагалі з 1917-го. Комуністи постійно воювали - з УНР і ЗУНР, із січовими стрільцями, з повстанцями на сході України. Потім воювали голодоморами з нашими селянами в 1920-х, 1930-х, 1940-х роках. Воювали з УПА, з нашою Церквою та інтелігенцією. Після відновлення незалежності стали активно воювати і знищувати нашу економіку, тепер ведуть проти нас відкриту війну, хоча брешуть, що війни нема. Нам свою національну безпеку треба будувати, виходячи з того, що на сході ми маємо і ще довший час будемо мати агресивного і підступного, непередбачуваного сусіда. Нового Президента ми вибрали, блискавичну війну того цілого Путіна зупинили, тепер треба вибрати нову Верховну Раду і негайно проводити реформи. Економічні реформи, соціальні, адміністративні. Покінчити із позаблоковим статусом. Негайно увійти до систем колективної безпеки, зокрема НАТО. Чимшвидше вступати до Євросоюзу. Бо інакше Росія нас розчавить. А зараз маємо хорошу нагоду: небувале за всю історію піднесення народу, весь світ за нас проти Росії. Усі нам хочуть допомогти, бо розуміють, що Росія на Україні не зупиниться і буде далі загрожувати Європі. Маємо використати цей історичний шанс.

 

ОЛЕГ ЄЖИЖАНСЬКИЙ, Газета «Експрес»


19.10.2014 3438 1
Коментарі (1)

Богдан Ковбас 2014.10.20, 17:45
Чому не виплачують дивіденди? Ще ні один раз не отримували з часу сертифікації.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

769
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

594
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1663
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2978
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2445
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2427

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

473

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

588

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1446

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1518
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

549
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

410
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

785
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

175
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

279
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26914
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

743
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

306
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

304
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

629
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

991 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

830