Хто є хто на мажоритарній ниві. Виборчий округ №88

 

 

88-ий виборчий округ вже традиційно є одним з найцікавіших на Прикарпатті, як стосовно висунутих кандидатів, так стосовно ходу виборчої кампанії загалом. Від виборів до виборів майже ті самі кандидати, які час від часу змінюють свою партійність та гасла.

 

 

Обирати доведеться з-поміж старих політиків на новий лад, проте є і декілька цікавих нових облич. Коломийсько-Городенківський округ відзначається дуже великою національною свідомістю виборців, які гроші можуть брати, проте обирають того, хто має патріотичність та націоналізм в серці. Саме так сталось минулого разу, коли виборці довірили свої голоси Олександрові Донію.

 

Як виявилось, патріотизм в голосі реальної роботи не передбачає, адже ставши народним депутатом, Олесь на округ з’являвся не так вже й часто і особливим чимось, окрім кількох фестивальних дійств, не відзначився. Що ж до своєї діяльності в стінах Верховної Ради, то тут навпаки, «відзначився», не з кращого боку, голосуванням за бюджет 2014 року разом з регіоналами та комуністами, а також тим, що замість патріотичних коаліцій обрав для себе депутатську групу Єремеєва «Суверенна європейська Україна», яку аж переповнюють представники «Партії регіонів».

 

Зупинитись на його діяльності як депутата коротко неможливо, оскільки він вирішив спробувати свої сили на виборах і цього разу. Планує йти як самовисуванець і вже почав зустрічі з виборцями, проте, як повідомляють інтернет-видання, люди йдуть на зустрічі неохоче. Олександр Доній в політиці все своє свідоме життя, тому говорити вміє правильні речі, чого не скажеш про конкретну роботу. Ніби й в усьому він перший, а толку мало. До виборців йде з критикою діючого Президента та влади, загалом, як і завжди.

 

За крісло нардепа-мажоритарника змагатимуться і два мера Коломиї. Один з них діючий Ігор Слюзар, інший – колишній Юрій Овчаренко. Для них вибори – річ звична, проте обидва вперше зазіхнули на таку висоту. Якщо розглядати кандидатуру Ігоря Слюзара, то складається враження, що він просто хоче втекти від відповідальності, адже його головування для міста нічим особливим не відзначилось: проблеми в усіх галузях, гучні скандали з хабарництвом в стінах міської ради, неможливість консолідації депутатського корпусу та й до того всього минуле «великого забудовника» ніяк не полишає. Афери з квартирами, дружба з регіоналами та неспроможність вирішення міських проблем аж ніяк не додають балів у виборчих перегонах.

 

Юрій Овчаренко у більш виграшному становищі, ніж «колега». Йде під знаменами Блоку Петра Порошенка, а отже отримає додаткові відсотки за рахунок бренду та й кампанію йому вести буде значно легше, ніж іншим, адже основні меседжи та гасла йтимуть в унісон з усією Україною. Що виступило мотивацією – сказати важко, адже свідомо пішов з політики 2 роки тому, відмовившись брати участь у виборах до місцевих рад. Загалом майже всі особи, які планують вступити у виборчі перегони, – це стара гвардія політикуму Прикарпаття. Хтось з них– депутат обласної ради, хтось – міської, а хтось просто бере участь у кожних виборах.

 

Наприклад, кандидатом від ВО «Батьківщина» став депутат обласної ради, знаний в районі фермер Петро Книшук, який ще не так давно відмовився очолити районну раду, мотивуючи це поганим станом здоров’я, але, схоже, трохи підлікувався і тепер націлився на Верховну Раду.

 

Вчергове спробує свої сили і Юрій Романюк, депутат обласної ради, який демонстративно влітку покинув лави «Батьківщини» та йде самовисуванцем. Варто наголосити, що він один з тих, хто активно допомагає армії та виступає за вступ України в НАТО. Та знову ж варто наголосити, що це аж ніяк не свіжа кров, якої потребує ВР.

 

До компанії багатопроходців політичного поля додаються активіст та громадський діяч, в минулому депутат коломийської міської ради Любомир Грицак від партії «Воля» та директор Коломийського хлібокомбінату, депутат міської ради Іван Гуменюк, ще один колишній бютівець, від Громадянської позиції Анатолія Гриценка.

 

Доволі свіжою особистістю на фоні інших постає маловідомий коломиянин, громадський активіст Юрій Тимошенко, що можливо йтиме від «Народного фронту». В політиці людина ніби й ненова, але участі у виборах раніше не брала. Активіст Майдану, боєць Коломийської сотні самооборони Майдану, доброволець Національної гвардії, мотивує свій свідомий вибір потребою оновлення влади. Стояв за Україну в найлютіші морози та під кулями на Майдані, служив у найгарячіших точках Сходу під Слов’янськом і під Дебальцево, а сьогодні готовий боротись з корупцією та хабарництвом. У Верховну Раду планує йти, аби продовжити справу Майдану. Хоч у політиці й новачок, проте має шанси реально позмагатись за перемогу, адже одне з головних завдань, яке стоїть перед українцями, – це недопущення у владу «старих політиків», причому тут йдеться не скільки про вік, як про їхню історію політичної діяльності.

 

Ще четверо кандидатів взагалі майже невідомі виборцям 88-го округу. Найбільш знаний в Коломиї – Йосип Тодорів, голова ветеранської організації воїнів афганців Коломийщини, балотуватиметься самовисуванцем так само, як і Тарас Мар’янський, помічник начальника Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Київській області. Радикальна партія Ляшка висунула майже невідомого на Коломийщині Руслана Гурака, проректора Європейського університету у Києві, а «Сила людей» висунула голову Українського Інституту Міжнародної політики Ростислава Томенчука.

 

Партійні прапори хоч і не відіграють визначальної ролі під час виборчої кампанії, проте мають вплив на людей, але скоріш за все виборці будуть обирати когось із нових облич, які пройшли люстрацію Майданом та готові до безкомпромісної боротьби.

 

Аналітична група тижневика «Дзеркало Коломиї»


29.09.2014 1007 1
Коментарі (1)

Гість Ваш 2014.10.18, 15:12
Є ще один дуже цікавий "кандидат"...Людина з "великої букви" Священник,голова сільської ради с . Чортовець...який одночасно править Богослужіння в церкві і відкриває борделі...також вчить людей як правильно по Божому жити і дає шлюби,а сам живе у громадянських шлюбах та має позашлюбних дітей...незнає напевно ще "СВОБОДА" яку біля себе "змію" пригріла...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1266
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2560
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2130
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2192
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6590 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2471 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

366

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1173

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1303

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1434
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

299
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

163
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

600
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

66
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26531
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

566
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10480 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

61
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

87
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

422
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

569
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

636