Михайло Ноняк – я з перших днів на Майдані відстоював євроінтеграційні прагнення українців

 

 

Михайле Васильовичу, розкажіть , будь ласка, про себе?

- Я родом з Прикарпаття, з Маняви Богородчанського району. Там я народився і жив деякий час, а згодом батьки переїхали у місто Надвірна. Там у ЗОШ №1 я навчався до третього класу. Життя склалося так , що знову повернувся у рідну Маняву, де навчався до дев’ятого класу. У 1998 році вступив до Надвірнянського коледжуНаціонального транспортногоуніверситету. Після закінчення цього навчального закладу вступив до Івано-Франківськогонаціонального технічногоуніверситету нафтиігазу.

 

- Вас знають як громадсько-політичного діяча на теренах Івано-Франківщини. З чого все розпочалось?

- Під час навчання у Надвірнянському коледжі я брав активну участь у суспільно-політичному житті громади. Власне, будучи студентом коледжу і маючи на той час 19 років, був обраний депутатом Надвірнянської міської ради у мажоритарному виборчому окрузі. Тоді я був наймолодшим депутатом в органі місцевого самоврядування та першим студентом коледжу, якого було обрано депутатом міської ради. Саме тоді я почав більше спілкуватись з громадою міста та виборцями свого округу, вникаючи в усі проблеми, що турбували громадян. Це сприяло тому,що я почав вивчати роботу органу місцевого самоврядування, комунальних служб у розрізі господарської діяльності та їх взаємодію, що забезпечувала функціонування міста. Також у той час я приділяв велику увагу діяльності громадських організацій, брав активну участь у становленні та розбудові молодіжних патріотичних товариств краю.

Зовсім недавно спільними зусиллями надвірнянської інтелігенції нам вдалося відродити одне з найдавніших товариств краю, яке має величезне історико-культурне надбання, - товариство «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Минулого року ми відзначили ювілей - 105 років Надвірнянській «Просвіті». Для мене бути просвітянином є дуже важливим фактором, адже мета такої потужної громадської організації як «Просвіта» - це утвердження української національної ідеї, державної української мови, розвиток нашої культури, відродження історичної пам'яті, формування національної свідомості та піднесення духовності і добробуту українського народу. Сьогодні, незважаючи нароботу в Києві, я на громадських засадах надалі очолюю Надвірнянську «Просвіту» і робитиму все, щоб це товариство утверджувало українську культуру, було оберегом української мови та давніх традиції наших предків.

Підсумовуючи увесь життєвий шлях, який я пройшов, а це і громадсько-суспільна робота , і політична, і підприємницька діяльність, можу сказати, що це сформувало мене як особистість з поглядами та власним баченням розвитку громадянського суспільства та держави.

Від початку Революції гідності - з листопада 2013 року до завершення цих доленосних для нашої країни подій - я з перших днів на Майдані відстоював євроінтеграційні прагнення українців та повалення злочинного корумпованого режиму Януковича. Будучи сотником Євромайдану, я з побратимами виборював для нашого народу право жити по-новому у європейській державі, і це нам вдалося. Одразу після повалення режиму ми зібрались та визначили свої дії у різних сферах функціонування держави. Тоді було прийнято рішення про те, що представники з числа наших сотників та інших активістів будуть делеговані у владу. Тепер я працюю над виконанням поставлених переді мною завдань, маю підтримку суспільства та прикладаю максимум зусиль, щоб виправдати довіру.

 

- Що Вам найбільше запам’яталося в перші дні роботи на посаді заступника Міністра Міндоходів України?

- Мене неприємно вразили розмахи розкоші, які нагадували, як жили та поводили себе колишні керманичі Міністерства доходів і зборів України. Усе, що було створено попереднім керівництвом, а це спортивні зали, соляні кімнати, дорогі меблі (наприклад, крісло пана Клименка вартувало платникам податків 70 тисяч євро) наводило на думку, що такий рівень розкоші не може свідчити про здоровий глузд. Тепер проти колишнього очільника Міністерства Олександра Клименка порушено кримінальне провадження. Йому інкримінується зловживання службовим становищем. За підсумками діяльності цього чиновника державі було нанесло збитків більше як на шість мільярдів гривень.

Стосовно перших днів мого перебування на посаді, то я вивчив штатний розпис Міністерства, ознайомився з специфікою роботи державного органу та об’єм обов’язків, що належать до компетенції заступника міністра. Також тоді я поставив певні завдання перед підлеглими щодо впровадження нових підходів у роботі з бізнесом та платниками податків, і перш за все – посилення антикорупційної складової у цих напрямках, зокрема – це боротьба з корупційними схемами та іншими зловживаннями.

 

- Про що був перший документ, який Ви підписали на посаді заступника міністра Міндоходів України?

- Перший мій підпис - під наказом Першого заступника Міністерства доходів і зборів України Білоуса Ігоря Олеговича про розподіл функціональних обов’язків між заступниками Міністра у Міндоходів.

 

 

- Міністерство реформується. Яка головна мета реформ ?

- Сподіваюся, що Державна фіскальна служба виправдає надії – буде прозоро виконувати поставлені завдання, своєчасно і в повному обсязі забезпечувати надходження до бюджету. До Міндоходів у суспільства виробилось неприйняття через корумповані методи роботи, які мали місце за режиму старої влади.

Ми маємо втілювати європейські стандарти й у сфері податкових відносин, підвищувати рівень податкової культури і фінансової грамотності в суспільстві.

Проте будь-які зусилля держави в цьому напрямі не матимуть успіху, якщо вони будуть односторонніми, не спиратимуться на громадську підтримку. Наша спільна мета - побудувати прозорі необтяжливі механізми сплати податків, змінити ставлення людей до податкової служби і дати змогу чесним підприємцям розвивати та розширювати свій бізнес.

Ми прагнемо, щоб ДФС України сприймали не як контролера, а як партнера, помічника. Саме тому систему сплати податків потрібно зробити соціально справедливою, підвищити взаємну транспарентність у стосунках громадян із державою.

Дійсно, такі важливі реформи не впроваджуються швидко, це тривалий процес. Але розпочинати його потрібно негайно. Головне - не боятися змін. Тільки зміни відкривають нові можливості і роблять нас сильнішими.

Важливо й те, що при реорганізації буде проведено багато кадрових змін, завдякичому буде відсіяно велику кількість працівників, які були причетні до корупційних дій та інших зловживань. У Державній фіскальній службі України будуть працювати для країни, власне ті люди, які мають розуміння того, що жити і працювати треба по-новому, опираючись на досвід провідних країн світу. Також реорганізація дає можливість внести нові законодавчі ініціативи.На сьогодні мною та моїми колегами розроблено та поданонизку пропозицій з метою удосконалення та покращення роботи Державної фіскальної служби України.Також задля розуміння того, що є єдині правила ведення бізнесу, мною запропоновано бачення як ефективніше взаємодіяти та співпрацювати з підприємцями.

 

- Як Ви ставитесь до люстрації і якою вона повинна бути?

- Ставлюсь позитивно за умови, що ті, хто займається її проведенням, повинні бути чесні та професійні люди, з великим вотумом довіри суспільства. Ви знаєте, що вже зроблений перший рішучий крок – так, 2 липня Кабінет Міністрів України на засіданні прийняв пакет антикорупційних заходів – проект Закону щодо стратегії по боротьбі з корупцією до 2017 року.

Це системний документ, який розроблявся спільно з громадськими організаціями, міжнародними організаціями, зокрема були залучені експерти Ради Європи та організації GRECO. Він передбачає законодавчі ініціативи і чіткі кроки у боротьбі з корупцією, які Парламент повинен затвердити.

 

- Чи налагоджена у Вас співпраця з депутатами ВРУ та на скільки, на Вашу думку, законодавчий орган країни відповідає вимогам часу?

- У Верховній Раді України є профільний комітет, з яким тісно співпрацює Міністерство доходів та зборів України. Я часто беру участь у засіданнях різних органів влади, у тому числі і комітетів ВРУ. На таких засіданнях обговорюється спектр питань і вирішення тих чи інших проблем. Законодавчі ініціативи, які ми подаємо, є належним чином обґрунтованими, тому вони знаходять підтримку. Так, нещодавно було прийнято закон щодо податкового компромісу.

 

- Михайле Васильовичу , поділіться, будь ласка, з нашими читачами своїми мріями та планами на майбутнє.

- Однією з моїх мрій є виправдати довіру громадськості на посаді заступника Міністра доходів і зборів України. Я хочу гідно пройти цей шлях і здійснити ті позитивні зміни, яких очікує суспільство. Я людина амбітна і в мене є свої мрії, життєва позиція та бачення процесів розвитку держави. Сьогодні я працюю у виконавчій гілці влади, але у майбутньому, можливо, буду займатись і законотворчою роботою у парламенті. Але це на майбутнє. Усе залежатиме від політичної ситуації в країні. Можу запевнити, що я не боюся брати на себе відповідальність та виконувати ті завдання, які ставить переді мною суспільство.

 

- Дякую за відверту розмову. Від імені прикарпатців хочу побажати Вам наснаги до праці та втілення Ваших мрій для добра нашої держави.

                                          

 

Спілкувався Всеволод Кисілевський

 

Біографічна довідка

Михайло Ноняк народився 24 жовтня 1982 року в с. Манява Богородчанського району Івано-Франківської області. У 2007 році закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.  З 2000 року по 2010 рік член партії СНПУ-ВО "Свобода". У 2002 року розпочав трудову діяльність як приватний підприємець. 2002-2006 роки – депутат Надвірнянської міської ради 4-го демократичного скликання, член бюджетної комісії. У 2002 році очолював Надвірнянську міську організацію СНПУ, з 2004 - голова Надвірнянської РО ВО "Свобода". У 2009 році обраний головою Івано-Франківської обласної організації "Федерація рукопашу гопак". З 2009 року по 2010 рік – очолював Надвірнянську районну координаційну раду політичних партій тагромадських організацій. У 2010 році обраний головою Надвірнянської РО ПП "Громадянська позиція". У 2013 році - голова Надвірнянської міської організації "Просвіта" ім.Т. Г. Шевченка.

У 2013-14 брав активну участь у «Революції гідності» будучи сотником другої сотні Майдану. 16 квітня 2014 року призначений заступником Міністра доходів і зборів України.


12.09.2014 1125 1
Коментарі (1)

Victor Melnichenko 2014.09.12, 19:23
https://www.youtube.com/watch?v=gQKvjjpx-ns
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

883
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2365
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2043
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2067
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6282 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2360 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

229

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1051

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1030

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1300
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

153
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

514
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1978
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26409
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

465
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10383 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

468
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

321
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

472
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

545
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1492