Нова-стара політика: Долинський ВО. Парашутисти і спекулянти

 

 

Живемо в часи, коли тижні за насиченістю подій дорівнюють місяцям, а місяці – рокам. Доба Януковича разом з її політичними «договорняками», «квотними опозиціями» та іншими реаліями соціального «задзеркалля» декому вже здається далеким минулим.

 

Проте існує таке хитре минуле, що вміє переповзати через усі революції і зміни в майбутнє. Це, зокрема (й – на жаль!), стосується політичної ситуації на Бойківщині.

 

Скільки вже говорилось про те, що громада краю має сама висувати своїх провідників і лідерів. Де не зберуться старші з бойків, там йдуть розмови про окрадену землю, про засилля зайд та байдужість присланих Києвом політиканів. Проте, коли доходить до виборів, краяни знову ведуться на яскраві плакати та патріотичні гасла політичних сил та діячів, які використовують Бойківщину лише як стартовий майданчик для запуску себе, файних, та своїх людей до столичних владних кабінетів.

 

Чому так відбувається? Тому, напевне, що самобутніми треба бути, а не лише балакати про самобутність.

 

Якщо подивитись в минуле, то, серед іншого, згадується 2002 рік. Тоді на вісімдесят дев’ятому окрузі переміг Євген Гірник. Переміг переконливо, отримавши майже 46% голосів виборців та випередивши 12 конкурентів, серед яких були й вельми достойні мешканці краю. Син легендарного патріота, бойка-верховинця Олекси Гірника, пан Євген здавався багатьом саме тією людиною, яка візьме на свої рамена важку місію звільнення краю від постколоніального тягаря та засилля олігархічного бізнесу. Тим більше, що, як один з лідерів Конгресу українських націоналістів, пан Євген мав реальні політичні важелі впливу на велику українську політику.

 

Але сталось інакше. Євген Гірник став працювати не на виборця, а на своє партійне начальство, яке тоді успішно «освоювало» труби з російськими енергоносіями та терлось у приймальні Ющенка. Результат відомий. І сам пан Євген і КУН тепер є мешканцями «політичного смітника». Чому так сталось? Може тому, що пан політик (разом із багатьма з однопартійців) забув свої корені? Адже можна жити в Києві і боліти болями свого народу, а можна жити в Калуші і «рішати питання» для столичних крутеликів. Зрештою, історія не давня, усі все пам’ятають.

 

Ще гіршою виглядає ситуація тепер. 2012 року виборці Бойківського краю віддали свої голоси 42-річному «квотнику» від партії Юлії Тимошенко – Анатолію Диріву, який до того лише два роки був на серйозній адміністративній роботі. Рішення про його висування від опозиції по вісімдесят шостому округу приймалось кулуарно й далеко від схилів Карпатських гір. Хтось тоді навіть зітхнув з полегшенням. Адже кандидатура Диріва здавалась більш прийнятною та менш радикальною, аніж перспектива отримати тотальний контроль над трьома районами такої специфічної політичної сили як ВО «Свобода».

 

Тепер ми вже маємо досвід Майдану і АТО, ми все побачили. А тоді багато хто, голосуючи «за» Диріва, обирав зовсім не цього сірого політика з «третього ешелону» мадам ЮВТ. Люди голосували проти злодійського режиму і за кандидата об’єднаної опозиції. Об’єднану опозицію у всьому її блиску ми побачили у січні-лютому, коли кожний вихід на Майданну сцену «трійці з бубонцями» викликав подвійні (якщо не потрійні) почуття. Януковича скинули не ОО. А кого привів до Київради у травні «об’єднаний опозиціонер» Кличко ми також знаємо.

 

Виникає питання: як тепер, після всіх цих перевірок політичних сил на вошивість, виглядає «Юльчин парашутист» Дирів? Матросом політичного «Титаніка»? Актором погорілого театру з примадонною на супер-шпильках в інвалідній колясці? Ким завгодно, лише не повноважним послом Бойківщини у столиці. На жаль, наш край й далі на узбіччі великої української політики. На жаль, Бойківщину й надалі нема кому захищати у високих київських коридорах, де ділять владу і гроші.

 

А з київських коридорів бойкам постійно підсовують «людей без минулого». Дрібних провінційних мишей-бюрократів, яких надувають до слонячих розмірів, пропонуючи в якості лідерів і речників краю. А хто, власне, вони? Спробуйте отримати в банку кредит без кредитної історії. Вам запропонують показати свої соціальні і бізнесові здобутки, скажуть: «Ми маємо бути певні, що Ви нам ці кошти, та ще й з відсотками, повернете». Інакше ви грошей не отримаєте.

 

Подивіться з цього кута на кандидатів, що шукають щастя на наших теренах. Від носія екзотичного прізвища, котрого, слава Богу, розкусили до Грабовецького – «проектної людини», за спиною якої вгадуються плечі пана Дерев’янка.

 

Чому б не спитати в чергового заїжджого «квітника»: «Що ти, претенденте на речника народу, зробив для нас доброго? Яка твоя політична та громадська "кредитна історія" й де ти будеш завтра? Що робитимеш, як ми тебе оберемо? Спитати треба відверто й по газдівськи, бо відвічні газди тут – бойки.

 

Віддаючи найважливіший з громадянських скарбів – свій виборчий гоос – ми повинні бути певними, що наш обранець не просидить надарма дорогоцінний час у парламенті, присилаючи зрідка своїх помічників, як це зробив пан Дирів на сесії Болехівської міської ради. Робити висновки з помилок – це не право, а обов’язок людей в громадянському суспільстві. Демократія – це контроль людей над тими, кого вони наймають на керівні посади.

 

Пам’ятаймо про це. Бо наближаються нові вибори. Вишиваночні «патрійоти» тренують горло для нових «безкомпромісних» промов, у кожній з яких вони двадцять разів згадають героїв Небесної сотні й по десять разів Бандеру і Шухевича. Київські політтехнологи вже дали їм вчити шпаргалки з тими промовами.

 

Так будується нова-стара політика, так ми знову заходимо на зачароване коло, де буде нова руїна, а потім новий Майдан. Так буде, аж поки громада не схаменеться й не почне відрізняти носія вишиванки від патріота, твердого фахівця від вічного «заочника» з мегафоном в руці. Поки бойки-верховинці будуть теревенити про «своїх» а голосуватимуть за «чужих».

 

Й доки це буде? Які єрихонські труби потрібні вам, щоби нарешті проснутись?

 

 

Петро БОЙКО


31.07.2014 964 1
Коментарі (1)

Нескорена Нація 2014.08.04, 16:26
Історія вчить українців тому що вона їх нічому не вчить!Але долинянам треба брати бука і бити по сраці таких депутатів.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1171
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2498
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2098
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2150
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6497 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2437 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

321

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1128

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1163

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1380
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

257
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

573
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2047
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26495
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

538
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10445 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7994
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

521
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

384
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

532
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

606
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1557