Галицький кореспондент: Єдиний спосіб для українця зберегти заощадження — вкласти їх у золото, переконані експерти

 

 

“Що порадите, гривні чи долари? Ми чули, що гривня скоро знеціниться...” “Галицький кореспондент” подався в один із найбільших банків в Івано-Франківську, щоб довідатися, куди надійніше вкласти заощадження. Касирка усміхнулася, витримала паузу: “Долар ми все одно не продаємо. Та й ніхто не знає, що з ним буде через рік. Зараз беруть золото”. Разом з нашим експертом, керівником філії одного з банків в Івано-Франківську, прізвище якого на його прохання не вказуємо, аналізуємо доцільність золотих заощаджень і дізнається, як інвестувати у золото, де і скільки.

 

 

Долар чи золото?

 

Трохи історії. В кінці 2008 року абсолютно всі товари падали у ціні: ринки, акції, нафта, мідь. Дорожчали тільки два активи — американські долари і золото. Тоді українці чи не вперше зрозуміли, що золото — це гроші, а не лише біржевий товар. “Якщо проаналізувати підручники з економіки за останніх 20-30 років, усім економістам вбили в голову хибну тезу, що гроші  — це засіб накопичення, - зауважує експерт “ГК”. -  Гроші давно не виконують цю функцію. У цьому найлегше переконатися на прикладі “найнадійнішої” валюти — долара. З 1913 року, відколи було створено Федеральну резервну систему США, долар втратив свою купівельну спроможність на 98%, згідно з офіційним рівнем інфляції. А з неофіційним, це більше 99%. Тобто єдині гроші, які реально зберегли купівельну спроможність, — це золото”.

 

Експерт припускає, що стабільність купівельної спроможності долара будуть підтримувати ще максимум два роки. Потім долар почне валитися і гіперінфлювати, як і всі інші валюти. “Це пов’язано з тим, що ніхто не контролює його кількість. Продуктивність економіки падає, іншого способу закрити всі наявні доларові борги, окрім як через знецінення долара, немає. Питання лише в тому, коли це станеться. Це може статися завтра або через рік-два, але точно не через 10-20. Якщо у вас залізобетонні нерви, то цих рік-два можна ще з доларом погратися. Доларовий депозит — це свого роду спекуляція. Ви повинні розуміти, що можете заробити, але й можете втратити. А золото — це 100% збереження купівельної спроможності. Як 100 років тому, так і тепер за півкілограма золота у будь-якій частині світу можна було купити собі житло».

 

Золото не є єдиним способом накопичення багатства, але це найліквідніший і найкращий метод. Якщо хочеться накопичити гроші протягом 6-8 місяців, то краще брати доларовий депозит.  Якщо йдеться про довгострокову перспективу терміном на рік і більше — однозначно золото. Впродовж останніх 100 років було кілька періодів, коли долар підвищував свою купівельну спроможність, але у глобальному сенсі те, що 100 років тому коштувало долар, тепер коштує сто доларів. А грам золота як був грамом, так і залишився.

 

 

Золото “на папері” чи у злитку?

 

Існує два способи інвестувати у золото — придбати злиток чи відкрити “металевий” депозит. Депозит працює із золотом “на папері”. Вносиш на рахунок гривні, які перераховують по курсу у золото. Відсотки також нараховують у золоті. Що може бути простіше? Однак у металевих депозитах свої нюанси, запевняє експерт.

 

“Досі зберігається взаємозв'язок між ціною так званого паперового золота і фізичного золота. Але дуже скоро цей зв'язок буде порушено. Ми зараз говоримо виключно про те, як дорожчає паперове золото, тобто зобов'язання банків чи інших установ колись продати золото. Усім зрозуміло, що кількість цих розписок, які торгуються на ринку, суттєво перевищує кількість реально здобутого золота. Золота у світі не так багато - за різними оцінками,  приблизно 160 тисяч тонн. Кількість паперових зобов’язань в рази перевищує кількість реального золота. В умовах наступної кризи, коли дійде до реальних поставок, стане зрозуміло, що всім золота не вистачить. Тому я не прихильник інвестування у “паперове” золото”. 

 

“Металеві” рахунки бувають поточними і депозитними. Поточний вигідніший тим, що золото купується і продається за курсом Нацбанку. Але в обидвох випадках банк або взагалі не зобов’язаний обміняти те, що у вас на рахунку, на фізичне золото, або якщо обмінює, то бере за це 10-15% комісії, якщо ви хочете забрати це не грошима, а золотом. “У випадку другої хвилі кризи виникне така ситуація, коли котирування паперового золота буде в рази нижчим, ніж ціна реального золота на чорному ринку. Ціна, за якою вам будуть віддавати золото, ніяк від вас не залежить, це біржеве котирування. У випадку кризи за той грам золота, який у вас був на рахунку, вам виплатять, наприклад, 2000 доларів за унцію, а на чорному ринку унція реального золота вже буде коштувати 10000 доларів. По-третє, можна пролетіти із банком. Бо золотий депозит не підпадає під систему гарантування вкладів фізосіб. У випадку з банкрутством банку ви втрачаєте і депозит, і відсотки. Якщо ви зберігаєте у банку злиток, то просто приходите і забираєте його, це ваше майно”.

 

 

Кому варто купувати золото?

 

Золото - найкращий варіант, якщо йдеться про заощадження “на чорний день”. Навіть  мінімальну суму, чи це 5 тисяч гривень, чи 10 тисяч, варто вкладати у золото, вважає наш експерт. Однак не варто його одразу ж продавати. Різниця між ціною купівлі і ціною продажу, так звана маржа — 10-15% . Якщо ви купуєте золото сьогодні, а продаєте завтра, автоматично ці 10-15% втрачаєте. Для того, щоб їх не втратити, треба дочекатися, щоб на цих 10-15 % золото подорожчало, це може бути місяць-два або й довше. 

 

Якщо ви відкладаєте на купівлю холодильника і хочете за півроку накопичити якісь гроші,  краще обрати доларовий депозит. Безглуздо переводити гроші в золото, якщо насправді потрібний холодильник. Золото найкраще спрацьовує у довготерміновій перспективі: “Свій перший грам золота я купував 5 років тому за 40 гривень, зараз я міг би його продати майже за 500 гривень. Але я не вважаю, що я став вдесятеро багатшим. У мене як був грам золота, так і лишився. Я тепер можу за нього купити приблизно стільки ж хліба, що й 5 років тому. Я не вважаю, що заробив, я просто зберіг купівельну спроможність тих грошей, які у мене 5 років тому були “зайвими”. Якби їх тоді вклав у гривні, я би став біднішим. А так я просто не став біднішим”, - зауважує наш співрозмовник.

 

Золото — це також найкращий спосіб заощадження на навчання дітей чи придбання житла. А для людей, у яких вже дорослі діти, це найкращий спосіб забезпечити собі старість, адже на державну пенсію чи пенсійні фонди сьогодні сподіватися не варто.

 

 

Скільки купувати?

 

Ціна грама золота залежить від розміру злитка. Чим злиток більший, тим грам дешевший.  Деякі фахівці радять не купувати злитки менші 50 грамів чи більше 100 грамів. “Золото — це не так спосіб заробити, як зберегти купівельну спроможність своїх заощаджень. Краще купувати дрібні злитки, бо воні ліквідніші. Грам золота у злитку 10-20 грамів на 2-3% дорожчий, ніж у 50-грамовому, але якщо вам треба буде продавати золото, то ви не будете продавати 100-грамовий злиток за один раз. Краще мати десять10-грамових злитків, ніж один 100-грамовий. Не так важливо, чи ви купуєте грам золота за 470 гривень чи за 490 гривень, якщо у перспективі воно буде продаватися по 10 тисяч гривень за грам”.

 

 

Де зберігати?

 

Найнадійніший спосіб зберігання злитків — банківський сейф, який коштує від 300 до 1000 гривень на рік. Це не критичні витрати, якщо ви зберігаєте десятки тисяч гривень, каже експерт. В Україні ще не було прецедентів втрати людьми вмісту цих сейфів. Там можна зберігати й інші цінні речі та документи. Якщо ж ви придбали злиток у 10 грамів, то простіше сховати його десь вдома. Щоправда, завжди існує ризик крадіжки.

 

 

Ланцюжки, монети чи злитки?

 

Кажуть, щоб не заморочуватися з банками, простіше піти у ювелірну крамницю і накупити ланцюжків і перстенів. Мовляв, золото й у Африці золото. Наш співрозмовник підкреслює, що це хибна думка, адже сьогодні ціна грама золота в ланцюжку така ж сама, як і золота у злитку. Але проба золота в ланцюжку максимум 585-та, а у злитку — 999,9. Тобто за ті самі гроші ви купуєте вдвічі менше золота.

 

Монети бувають інвестиційні і подарункові. Подарункові не варто розглядати як заощадження, бо вони дуже дорогі і цікавлять лише нумізматів. Інвестиційні монети — непоганий варіант. Вони мають менше нумізматичне значення, але ту ж саму 999,9 пробу, що й злитки. Грам золота у такій монеті на 20% дорожчий, ніж у злитку, а продавати їх, швидше за все, доведеться за ціною злитка. “Нумізмати вважають, що буде додаткова премія за нумізматичну цінність інвестиційних монет, але це доволі сумнівно, бо Нацбанк минулого року видав 300 000 таких монет. Яка може бути нумізматична цінність при такій кількості?”

 

 

Як обрати банк?

 

Золото варто купувати лише у банку. Але не варто бігати по різних банках і питати усюди ціну золота, це може викликати підозру. Всі банки мають сайти. Треба просто вибрати собі 3-4 сайти, на яких влаштовує ціна. Одразу ж зателефонувати у ці банки і дізнатися, чи є у них в наявності потрібні злитки, і аж тоді йти у банк. Злиток золота — це невеличка золота пластина, запакована у герметичний контейнер. Якщо він не розгерметизований, можна бути певним, що там справді золото. Інвестиційні монети найкраще купувати у відділеннях Нацбанку.

 

Щодо продажу золота, сьогодні в Івано-Франківську у будь-якому ювелірному магазині чи у ломбарді за золото пропонують вищу ціну, ніж у банку.

 

Наталка ГОЛОМІДОВА

Галицький кореспондент


До теми:

За підрахунками Prostobank.ua, у вересні 2012 року кількість вкладів в іноземній валюті зросла на 5,531 млрд. і сягнула 172,525 млрд. у гривневому еквіваленті. Обсяг депозитів у гривні падає. В той же час стабільне зростання ціни золота за останні три роки у два рази, а за 10 років — у 5 разів викликало підвищений інтерес українців до інвестицій у банківські метали. Попит на золото у 2011 році, порівняно з 2010-им, подвоївся.

 

Читайте також:

"Буми" і "крахи" епохи золотого стандарту

Ціни на золото продовжать зростати в 2013 році

Джон Шимкус: Золото, доступне для видобутку, закінчиться через 20 років

Уго Салінас Прайс про монетизацію срібла

Фінансова катастрофа станеться без попередження

Вибори в США: найкращий з можливих результатів для золота

Gold Money Index і справедлива ціна на золото

Роберт Фітцвільсон: Насуваються великі зміни, але це не кінець світу

Фелікс Цулаух: Золото, загальний крах і кінець незабезпеченої валюти

Як золото може досягти $13.644, а срібло $853 за унцію

Джеймс Вест: «Золото по $5000 і срібло за $300, - це цілком реальні цілі»

Напередодні зростання. Про те, скільки потрібно буде грошей (золота чи срібла) для нормального життя в умовах кризи

Майк Малоуні: 10 головних причин для покупки срібла

Чи варто чекати конфіскації золота?

Можливості купити золото дешевше, аніж $1700 за унцію скоро не буде

Ліквідація сучасної фінансової системи. Про золотий стандарт

Срібло, вино, антикваріат і золото (SWAG) для захисту від інфляції

Наступає час ломбардів? У важкі часи італійські скупщики золота процвітають

Чого бояться центробанки та інсайдери по всьому світу?

Даг Кейсі детально спростовує анти-золоту пропаганду

Пікова ціна золота буде 12,5 тисяч доларів за унцію

 


Коментарі (1)

Argentum 2012.11.23, 21:30
Не золото, а срібло варто купувати. Воно більш стабільне на ринку, його досить багато, щоб виконувати монетарну функцію. Крім того, срібло є промисловим металом, його ліквідність через широкий спектр застосування вища. Золото - понти. У всякому разі для простого люду - точно.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1342
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2633
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2165
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2237
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6734 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2519 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

408

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1227

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1342

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1485
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

348
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

218
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

632
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

117
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26584
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

597
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10525 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

123
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

147
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

457
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

611
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

675