Україна поліетнічна?

 

 

Дуже часто політика будується на міфах. Зараз, міф про багатонаціональність нашої держави широко культивується і використовується для сепаратистських рухів, федералістських прагнень та, навіть, спроб відсунути українську мову в Україні на другий план.

 

Чому я називаю міфом тезу про багатонаціональність України, якщо, як стверджує держкомстат, за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, «на території країни проживали представники понад 130 національностей і народностей»? Спробуємо проаналізувати цю тезу, яка проходить червоною ниткою через увесь аналіз Державним комітетом статистики України даних перепису населення стосовно його національного складу.

 

До речі саме на результати перепису населення, розділ «Мовний склад населення», буде опиратися закон Ківалова-Колєснічєнка "Про основні засади державної мовної політики", який покликаний закріпити здобутки русифікаторської політики в Україні, не дати можливості провести дерусифікацію етнічних українців, повернути їм рідну мову.

 

Закон буде захищати права абстрактних мовних груп. За даними перепису населення 2001 року 95,9 % етнічних росіян назвали рідною мовою російську, а володіють російською всі етнічні росіяни. Мало того, російська мова єдина в Україні, яку рідною визнала більша кількість людей, ніж налічується людей даної національності, тобто етнічних росіян. Мільйонам людей було накинуто, замість рідної, російську мову. І тепер мову, яка сама перешкоджає вживанню і ставить на межу виживання інші мови, захищають  від «зникнення і вимирання». Щось подібне як би ми захищали грабіжника від того, щоб він повернув майно його законним власникам…

 

За логікою Колєсніченка, не нація основний носій мови, а якась ефемерна мовна група. Тобто, в подальшому, може скластися така ситуація, що, наприклад, самі українці українською вже у Донбасі не володіють, проте українська мова не вмирає, а функціонує за рахунок україномовних людей інших національностей. Повна нісенітниця.

 

Або живуть собі в Україні етнічні греки і вірмени, але більшість з них вже не володіють рідною мовою. Закон Колєснічєнка побічно говорить, що то і добре, що не володіють, і не треба, - закон захистить їх право… на російську мову, яка замінила їм рідну… Знову нісенітниця.

 

Чому ківалови-колєснічєнки не хочуть захищати права реальних національних меншин? Все дуже просто, етнічних росіян 8,3 млн., а російськомовних 14,2 млн. Їм шкода втрачати плоди багаторічної роботи русифікаторів - 5,9 млн. зрусифікованих. Тому «законотворці» заперечують саму думку про можливість повернення людей до мови своєї національності. Вони відстоюють і будуть відстоювати право етнічних українців, білорусів, болгар, євреїв, греків на … російську мову. Народжуються дивні терміни: «право на русифікацію», «право бути зрусифікованим», «право на позбавлення людини певної національності мови своєї національності».

 

Ми ж проаналізуємо розділ «Національний склад населення». Адже, в Україні підлягає вирішенню велика проблема, що стосується мільйонів людей, - це штучно створений дисбаланс між національною самоідентифікацією і рідною мовою, коли виникає невідповідність між рідною мовою і національністю. Нині за даними перепису населення, тільки етнічних українців, які з тих чи інших причин зреклися рідної мови, налічується близько 5,5 мільйонів осіб, а ще 0,4 млн. представників національних меншин. Люди мають право не «на мову мачуху», а на природну рідну мову, і їм її потрібно повернути. 

 

Отже, Україна, в якій етнічні українці становлять - 77,8%, за висновком Державного комітету статистики України, є багатонаціональною в цілому, і багатонаціональною є кожна область зокрема, тобто немає жодної моноетнічної області. Україна "аж кишить" сотнями народів і народностей.

 

Наприклад, аналіз стверджує: 

 

Івано-Франківська область. “Особливістю національного складу населення області є його багатонаціональність, за даними Всеукраїнського перепису населення тут проживають представники понад 90 національностей і народностей. Українці - 97,5%”.  

 

Волинська область. “Особливістю національного складу населення області є його багатонаціональність, за даними Всеукраїнського перепису населення на території Волині проживали представники більше 70 національностей і народностей. Українці - 96,9%”.  

 

Черкаська область. “Особливістю національного складу населення є його багатонаціональність, за даними Всеукраїнського перепису населення на території області проживали представники понад 130 національностей і народностей. Українці - 93,1%”.

 

Дещо хочу прояснити з термінами багатонаціональність і поліетнічність, бо це різні поняття.

 

Отже, Україну називають багатонаціональною. Насправді в Україні є тільки одна нація, вона до того ж корінна, державотворча, - це етнічні українці. Так, ми етнічно різні. Немає нині у світі країн на 100% моноетнічних. Так, ми не всі за походженням українці. Але якось дивно слухати, що Україна – це територія з багатонаціональним складом населення? Які тоді у нас нації живуть, якщо їх багато? Українська, російська, угорська, румунська, тощо – всього 100 чи більше? - Ні. У нас в Україні є тільки одна нація – українці, а також представники інших націй.

 

Крім того, нашу країну різні політикани продовжують називати поліетнічною. То що, 78% етнічних українців від усього населення країни – це поліетнічність? - Звичано, ні. Бо що у такому випадку вважати моноетнічністю?

 

Пора вже співробітникам наших статистичних служб знати, що поліетнічність вимірюється не кількістю зареєстрованих в Україні націй і народностей світу, і не кількістю представників цих націй і народностей, а питомою вагою тієї чи іншої нації по відношенню як до всього населення України, так і питомою вагою тієї чи іншої нації до всього населення певної адміністративно-територіальної одиниці зокрема. Тому, насправді, Україна є моноетнічною країною, адже етнічні українці нараховують 37,5 млн. осіб, і становлять 77,8% населення. Зрозуміло, що це є більше, ніж  2/3 або 67% населення України.

 

Серед національних меншин слід відзначити етнічних росіян, які налічують 8,3 млн. осіб, або 17,3%. Знову ж таки нагадаю, що російська нація живе в Російській Федерації, а в Україні є її представники, - «русское зарубежье». Проста арифметична дія додавання і ми бачимо, що в сумі представники цих двох національностей Україні становлять 95,1%. На решту залишається - 4,9%, причому жодна національність за своєю чисельністю не перевищує 0,6% від усього населення України. Надаю перелік по низхідній лінії у бік зменшення чисельності: білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки, татари.

 

Стосовно адміністративно-територіальних одиниць України, яких всього налічується 27, то їх можна поділити на п’ять груп, які можна об’єднати у три великі групи. У першу входять 22 адміністративно-територіальних одиниці, у другу 3, і третю 2. "22 + 3+2".

 

Велика група № 1.

В Україні 22 адміністративно-територіальні одиниці є моноетнічними, бо етнічні українці в них складають більше 67%.

1. З них 13 адміністративно-територіальних одиниць (табл. 1) є навіть дуже моноетнічними, бо етнічні українці, становлять у цих областях понад 90% населення.

2. З них 7 адміністративно-територіальних одиниць є також мононаціональними (табл. 2), бо етнічні українці становлять більше 3/4 трьох четвертих, тобто 75% населення. Поліетнічні і моноетнічні райони з переважанням представників національної меншини є у Закарпатській (українці, угорці, румуни) і Чернівецькій (українці, румуни) областях.

3. З них 2 адміністративно-територіальні одиниці є також мононаціональнми (табл. 3), бо етнічні українці становлять більше 2/3 двох третин, тобто 67%  населення.

 

Велика група № 2.

Три адміністративно-територіальні одиниці є поліетнічними, але все ж більше 50% населення становлять етнічні українці (табл. 4): Одеська - 62,8%, Луганська - 58,0%, Донецька - 56,9%. У цих областях швидше двоетнічність - українці та росіяни. Причому північні райони даних областей є моноетнічними, бо у них етнічні українці становлять від 67% до 95%. Поліетнічними є південні райони Одеської області (українці, росіяни, болгари, молдавани, румуни, гагаузи).

 

Велика група 3.

У 2 адміністративно-територіальних одиницях переважає національна меншина, - етнічні росіяни, (табл. 5).

1. Поліетнічна Автономна Республіка Крим, (росіяни, українці, кримські татари). У АР Крим етнічні росіяни становлять більше 50% від усього населення, - 58,3%.

2. Моноетнічна адміністративно-територіальна одиниця з переважанням національної меншини. У м. Севастополь етнічні росіяни становлять більше двох третин 2/3 або 67% від усього населення, – 71,6%

 

 

Таблиця 1.

Область

Національність у населенні області, 2001 рік, (%)

 

1. Тернопільська

100,0

українці

97,8

росіяни

1,2

2. Івано-Франківська

100,0

українці

97,5

росіяни

1,8

3. Волинська

100,0

українці

96,9

росіяни

2,4

4. Рівненська

100,0

українці

95,9

росіяни

2,6

5.Вінницька

100,0

українці

94,9

росіяни

3,8

6. Львівська

100,0

українці

94,8

росіяни

3,6

7. Хмельницька

100,0

українці

93,9

росіяни

3,6

8. Чернігівська

100,0

українці

93,5

росіяни

5,0

9. Черкаська

100,0

українці

93,1

росіяни

5,4

10. Київська

100,0

українці

92,5

росіяни

6,0

11. Полтавська

100,0

українці

91,4

росіяни

7,2

12. Житомирська

100,0

українці

90,3

росіяни

5,0

13. Кіровоградська

100,0

українці

90,1

росіяни

7,5

 

Таблиця 2.

Область

Національність у населенні області, 2001 рік, (%)

 

1. Сумська

100,0

українці

88,8

росіяни

9,4

2. м.Київ

100,0

українці

82,2

росіяни

13,1

3. Херсонська

100,0

українці

82,0

росіяни

14,1

4. Миколаївська

100,0

українці

81,9

росіяни

14,1

5. Закарпатська

100,0

українці

80,5

угорці

12,1

румуни

2,6

росіяни

2,5

6.Дніпропетровська

100,0

українці

79,3

росіяни

17,6

7. Чернівецька

100,0

українці

75,0

румуни

12,5

молдавани

7,3

 

Таблиця 3.

Область

Національність у населенні області, 2001 рік, (%)

 

1. Запорізька

100,0

українці

70,8

росіяни

24,7

2. Харківська

100,0

українці

70,7

росіяни

25,6

 

Таблиця 4.

Область

Національність у населенні області, 2001 рік, (%)

 

1. Одеська

100,0

українці

62,8

росіяни

20,7

болгари

6,1

молдавани

5,0

2. Луганська

100,0

українці

58,0

росіяни

39,0

3. Донецька

100,0

українці

56,9

росіяни

38,2


Таблиця 5.

Область

Національність у населенні області, 2001 рік, (%)

 

1. Автономна Республіка Крим

100,0

росіяни

58,3

українці

24,3

кримські татари

12,0

2. м.Севастополь

100,0

росіяни

71,6

українці

22,4

 

 

І як тут статистики змогли побачити багатонаціональність і поліетнічність? Чи така була політична установка направлена для підтримання чергового міфу?

 

Сергій Стефанко,

депутат Івано-Франківської міської ради

 

 

 

 


31.08.2012 Сергій Стефанко 6772 2
Коментарі (2)

Петров 2012.09.01, 23:03
А я в Россию, домой хочу.
Андрій 2012.09.04, 17:38
ніхто тобі не заважає спакувати валізи і на вокзал
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1878
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5350 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1475

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

681

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

738

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

966
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1715
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26084
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7675
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

346
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1233
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

830
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1038