Архітектурні потвори Івано-Франківська (фото)

 

За час перебування на посаді міського голови Івано-Франківська Зіновія Шкутяка (1998-2006 рр.) у місті відбувався справжній будівельний бум. Ніде, окрім хіба-що Києва, так швидко не роздавали землю під будівництво взагалі, і у центральній частині міста зокрема.

 

На пару зі своїм першим заступником Богданом Ониськівим вони роздерибанили все що тільки було можна. Забудували всі міжбудинкові проміжки, спортивні і дитячі майданчики, стоянки і навіть місця для розміщення смітників. Земельних аукціонів не проводилося, архітектурні ради проходили формально - одним словом були всі умови для того щоб землю віддавати кільком наближеним структурам. В центрі міста будували поспіхом, дешево абияк і абищо, - в основному торгові центри і іншу комерційну нерухомість. Всі ми щоденно оцінюємо «архітектурну цінність» цих споруд.

 

Отож, землі «наші забудовники» набрали на роки. Варто лише згадати, пустку на Валах над торговим центром «Оазис», де колись було кафе «Казка», або десятки соток землі біля центрального міського озера обгороджені нині парканами.

 

 

 

 

Фірми «Гаразд Україна», «Екстім», «Арс-дім» і деякі інші («Франківськміськбуд», «КГД», «Експрес-24», під-ць Лисак) успішно справилися зі своїм завданням, - у центрі міста усі «пломби Ониськіва» були покладені. Навіть фонтан, що був біля універмагу «Прикарпаття» навпроти будинку де зараз знаходиться телебачення «Вежа», зруйнували і вліпили, маленький «торговий  центрик».

 

 

 

Потім хотіли ще забудувати стоянку машин перед універмагом, але не вийшло, змінилася влада.

 

 

Оскільки земля віддавалась на неконкурентних засадах і тільки своїм, то грошові поступлення йшли тільки в кишені З.Шкутяка, Б.Ониськіва, О.Синютки і керівникам земельного і архітектурного управлінь міськвиконкому, минаючи міський бюджет. Земля без конкурсу передавалась в оренду, далі орендар на період будівництва звільнявся від плати за землю, а потім земля разом з новозбудованим будинком передавалась на баланс ОСББ чи приватному ЖЕКу. І досі, ще з тих часів Шкутяка і Ониськіва, в оренді, оформлений на підставних осіб, перебуває не один десяток соток землі.

 

Місто тоді від фактичного відчуження землі отримувало нуль, хоча могло мати від 2 тисяч до 30 тисяч доларів за сотку землі. А загалом за сотні гектарів землі місто могло отримати до міського бюджету більше 100 млн. доларів. Звідки такі гроші, хто зміг би їх заплатити? – Могли би, але не заплатили, поділились прибутками тільки з керівниками міста і відповідних дозвільних служб. Підрахуйте, з 2000 року і по наш час введено сотні тисяч квадратних метрів житлової і не житлової площі. Ціна житлової площі в різні роки коливалась від 300 до 1500 доларів за квадратний метр, а ціна не житлової становила від 800 до 3000 доларів за квадратний метр…

 

Але ми в цій статті не про це. Ми хочемо запросити до розмови громадськість міста Івано-Франківська. Ми хочемо поговорити про те, що ж в результаті нам набудували наші доморощені забудовники.

 

Представляємо вам перші фото. Так званий центр «Легенда», який своїм виглядом спотворив історичний центр міста, майдан на котрому розташований символ міста – Ратуша. У народі цей центр, завдяки тому, що він на даху має роги, називають «Чорт».

 

 

Наступний новий торговий центр, - «Крематорій» - розташувався біля торгових центрів «Сезам», «Доміно», «Зебра».

 

 

Ця унікальна споруда виросла неподалік від обласного художнього музею (центру мистецтв) і прямо навпроти паралельно у 10-ти метрах від торгового центру «Зебра».

 

 

 

Споруда не тільки не вписується в архітектурний ансамбль, «Крематорій» спричинив руйнуванню і сприяє подальшому руйнуванню фундаменту католицького храму у якому був похований засновник нашого міста. Міська влада всіляко перешкоджала цьому будівництву та обласна влада, в особі обласної архітектури і управління охорони об’єктів культурної спадщини, дали добро… Куди тільки дівається принциповість, патріотизм і здоровий глузд, коли перед очима починають мелькати стодоларові купюри у великій кількості.

 

Просимо надсилати фото «унікальних споруд», котрі за останні роки з’явились у місті Івано-Франківську завдяки діяльності наших забудовників, та які своїм виглядом руйнують архітектурний ансамбль або псують вигляд нашого міста.

 

Тетяна Суха для агенції новин «Фіртка»


09.04.2012 7726 40
Коментарі (40)

Гриць 2012.04.09, 14:14
А згідно яких архітектурних норм побудований "Крематорій"? Де дотримання містобудівельних вимог і обмежень. Та там і 10 метрів немає від сусіднього торгового центру. Це був архбудтехконтроль?
Міщанин 2012.04.09, 14:31
Спасибі автору за дійсно потрібну статтю. Єдине чого в ній не вистарчає - конкретних прізвищ виконавців від архітектури. Місто повинно знати своїх "героїв"! І якщо ми, жителі міста, не маємо інших засобів впливу на ту голоту, то бодай скиньмося і викарбуймо їх портрети на фасадах тих покручів.
Добродій 2012.04.09, 14:42
Просто в архітектури метр = футу
Саня 2012.04.09, 14:44
Архітектурний супровід "Крематорію" здійснював колишній головний архітектор міста Ігор Теодорович Гаркот, нині він начальник управління земельних відносин, а замовник, власник фірма "АРС-дім" Віктор Рудницький. Потім правда він "спригнув" і переоформив на іншого... козла
Місцевий 2012.04.09, 15:39
Ще одне непривабливе місце, яке першим зустрічає гостей міста - ділянка між залізничним і автовокзалом, на розі вулиць Залізничної і Гаркуші. Багато років тому хтось почав там будівництво, а потім все зупинилося. За дрантивим парканом - у виритому котловані - гори сміття, а влітку у воді, яка там є завжди, росте очерет і кумкають жаби).
Естет 2012.04.09, 16:32
Зато тепер, завдяки зусилям місцевих ар-хер-текторів наше місто може приймати участь в конкурсі "Бидло-потвори 2012"
вася 2012.04.09, 16:38
ДА !! "крематорій" то взагалі верх потворства яке міг придумати мабуть тільки ворог нашого міста.
Петя 2012.04.09, 18:42
Так треба то все знести і провчити всіх, нехай їм Шкутяк і всі, хто брав віддідуть гроші.
Софрон Премудрий 2012.04.09, 19:08
Я за "Крематорій", - місту потрібен крематорій. А де тоді спалювати трупи?
Гаркот 2012.04.09, 19:30
Це неповторний торговий центр, який якась свиня назвала "Крематорій" стане окрасою нашого міста. Цей ... притягуватиме туристів, як мед бджіл, особливо буде багато іноземних. Вони ще такого ... ніде не бачили. Споруда має неабияку чудодійну силу. А головне покупці повалять сюди валом, що дурні, і зметатимуть з прилавків все, скільки б воно не коштувало.
Гаркот 2012.04.09, 19:37
Крематорій, крематорій. Ще би спецкомбінатом чи чукалівкою обізвали. Немає у вас фантазії. Нічого ви не розбираєтесь в архітектурі. Це спеціальний стиль ультра-модерн називається "Провокація". Він широко використовується в недорозвинених країнах світу.
я 2012.04.09, 20:35
Незгоден з оцінкою архітектурноі цінності "Легенди", що поруч із ратушою. Ідея поєднання старовини й новітніх форм досить часто зустрічається і в Європі. "Легенда" не домінує в ансамблі площі, а доповнює його сучасною новою.
я 2012.04.09, 22:07
Для прикладу - це ратуша в м. Саарбрюкен, Західна Німеччина. http://www.zeigedeinebilder.de/name/einzelbild/foto/bauwerke-190.html А це - вигляд тієї самої ратуші з іншого ракурсу: http://www.marktflair.de/images/monatsmarktsaarbruecken2008.jpg Ратуша з'єднана із міською бібліотекою дворівневою галереєю на опорах-колонах, виконаною в сучасному стилі. Є свій шарм у такому поєднанні - місто це живий організм і він не застив у своєму розвитку на середньовіччі.
Ромчик 2012.04.10, 09:15
Торговий центр "Легенда" - потвора зі скла і бетону. Що нас порівнювати з Саарбрюкеном... У нас того центру лишилося пару будинків - Вічовий Майдан і площа Ринок. І тут на відстані 100 метрів від Ратуші треба було всратися і збудувати рогатого козла. Та це гамно можна було збудувати на позитроні чи в пасічній, і воно стало би там окрасою мікрорайону.
я 2012.04.10, 09:23
Jedem das Seine!
Грубий 2012.04.10, 10:17
Сучасна архітектура в нас, і сучасна архітектура закордоном (Польща, Чехія, Німеччина, Словаччина) - це дві великі РІЗНИЦІ.
Гринів з архітектури 2012.04.10, 16:08
"Чорт" і "Крематорій" дуже подібні. Зі скла і бетону. Дві примітивні коробки. Тільки "Чорт" звісно з рогами. Крім того "Чорт" будувався монолітно каркасним методом, а "Крематорій" з шлакоблоків.
вуйко 2012.04.10, 18:37
руїни які залишились від кафе "казка"можна занести до путівника для туристів під назвою "сільський колізей".)))))))
Ігор 2012.04.10, 18:40
Якщо автор впевнений у своїх звинуваченнях, тоді він володіє документально підтвердженими фактами! Якщо так, то чому не піде навпростець до прокуратури і не подасть позову? Оце була би справжня Громадянська позиція. А так, потрясання повітрям. І ще й небезпека бути притягненим за брехню і образу. Ото ж! Тому ті хто впевнений роблять свій власний проект Україна. Знаючи, що за цією тирадою (насправді вірною і важливою) нічого не стоїть!І далі зі Станіслава будуть робити все що завгодно. Прошу Вас, якщо маєте факти і їх обгрунтування не приховуйте бо те що вже відбулось ми всі й так бачимо.Серце крається навіть не від того, що сталось. а від мізерності спротиву.
Міщанка 2012.04.10, 21:11
Що ті монстри? Їх можна зруйнувати та й по всьому, а от виростити 80(!) грубецких дерев у парку , які зрубали, щоб на тому місці могли собі "хижинку" побудувати пару івано-франківських скоробогатьків!До речі хто там оглядає парк зі своїх вікон? Хто знає, поділіться, думаю це цікаво усім.
Грубий 2012.04.10, 19:12
Ігоре, а Ваш спротив як виглядає?
Грубий 2012.04.10, 21:57
Ви про який парк глаголете?
Xvam 2012.04.10, 22:30
Зпаскудили мiсто паскуднi бицюгани , бажаю ïм спустилити всi хабарi на пiгулки та лiкування вiд iнфаркту...
X vam 2012.04.10, 22:35
Зпаскудили мiсто паскуднi бицюгани, бажаю ïм спустити хабарi на пiгулки та лiкування вiд iнфаркту!
Шиванюк 2012.04.11, 07:34
Я би ще один "торговий центрик" збудував на площі перед облдержадміністрацією. А то шкода стільки вільної землі гуляє. Про шо тільки Руслан Гусак думає??? А перед міськвиконкомом громадські туалети збудував би, а то вони замість туалету вгатили два торгові центри, - "Зебра" і тепер "Крематорій".
Віктор 2012.04.11, 09:27
Гарна стаття, та не повна. Вдається, що автор намагалась приховати "здобутки" нинішнього голови міста, так би мовити вигородити Анушкевичуса, та ще й виставити захисником міста(. Та багато потворних проектів якраз за нього й почали проектувати й зводити, "чорта" хоча б узяти! А Гаркот - то ж його вірний опрічник!Тому "-" за заангажованість та за замовність. Отже й сміливістю тут не пахне. Як на мене, то всі архітектори та голови міст повинні б за таку наругу над містом відповісти!
Курчій 2012.04.11, 10:17
Цікаво знати думку з цього приводу таких шанованих осіб, як Петро Шкутяк, Ярослав Яцишин і сімя Яцишиних в цілому, Михайло Горчак,Олег Коржак, тобто всі хто виграв від дерибану у фінансовому плані,або на кого оформлялося майно і земля.
містянин 2012.04.11, 20:39
А чому про "Гармидер" на сотці не згадали, про нову потвору де тепер ляльковий театр? Це також ганьба нашого міста. Та й Білий дім -препаскудне жахіття.
Микола 2012.04.12, 09:57
Народ! бєшене бабло за землю листали, от і будували і всі заробили. Є друга сторона медалі все що не робиться робиться на краще! якби не було забудовано і нікому немає діла до землі то скільки би було загаджено території сміттям?! знаючи нашу комуналку! Гарні будівлі прикрашають місто!
Ярослав 2012.04.12, 14:09
А чи не за сучасної влади вирубали дерева в скверику біля Княгинина на вул.Галицькій,обнесли зеленим парканом та будують там якусь споруду. Причому збоку стоїть хрест та винесли в бік пам,ятний камінь,на якому написано: "На цьому місці буде споруджено пам,ятний знак на відзнаку 60 річчя депортації українців з Польщі у 1944-1946 роках" Якщо на тому місці справді будують той знак - то чому фундамент і плити схожі на основу якогось звичайного магазину або будинка,якщо ні - то чи не наруга це над пам,ятю депортованих українців? Що на це скаже влада?
ЩЩ 2012.04.12, 14:30
Куди надсилати фото,на яку адресу?
До щщ 2012.04.12, 14:35
firtka.if.ua@i.ua
для Ярослава від лемків 2012.04.13, 12:20
В сквері на Княгинині будують Церкву
Ярослав 2012.04.13, 12:44
Якщо справді в сквері на Княгинині будують Церкву,то це інше..Хоча,як мені здається,Церкві доречніше бути в якомусь тихому,спокійному місці,а не навпроти багатолюдної автобусної зупинки та вулиці на якій постійно пилюка та шум від автотранспорту.
лемки 2012.04.13, 12:57
Про це місце ми просили мера,ще раз йому дякуемо!
Ксеня 2012.04.14, 03:57
То був улюблений сквер моєї дочки. Коли ми мешкали навпроти, вона фотографувала сквер в різну погоду в різні пори року. Ті фотографії зараз на стіні в її кімнаті. А ми в США. Піду потішу її "хорошою" новиною. Сумно...
Ярослав 2012.04.14, 12:20
Так,сумно Ксеня... Я взагалі не розумію,як можна споруджувати культові споруди,в яких думають про Вічне,згадують тих,кого вже немає саме в місцях засмічених побутовим шумом,та суєтою... Не йдеться тільки про цю Церкву,хоча її будуть в кількох метрах від точки де продають та розпивають певні напої,а й про інші схожі споруди. Іноді складається враження,що не завжди там думають про Вічне...
Щукар 2012.04.14, 12:31
І ще Ксеня,одна "хороша" новина,на рахунок сквериків.Як розповів наш мер у своєму інтерв,ю для "Фіртки" - будуть вирубані всі старі дерева у скверику біля Ратуші, та посаджені нові...
Відомий 2012.04.15, 17:00
На місці цього парку, біля ратуші навпроти магазину природа хотіли побудувати ще один коробкоподібний торговий центр під назвою "Стайня". Тому краще памятник першій українській церкві поставити.
Ксеня 2012.04.24, 08:38
Ой, хлопці, чомусь розхотілося їхати до України (. Доки не читаю новин - хочеться пройтися по Сотці, посидіти на Міцкевича, обійти Ратушу, звернути на Шептицького... А почитаю новини - крім плакати, вже нічого більше не хочеться (.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1979
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5544 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2161 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

818

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1018

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10269
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7722
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

228
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893