Ремонти багатоповерхівок по-франківськи. Надія на підтримку громадян і відчайдушність підрядників

 

Про те, що в Івано-Франківську триває житлово-комунальна реформа не чули хіба що тільки байдужі мешканці. Вже майже рік міська  влада намагається надати ЖКГ цивілізованого вигляду - максимально розділити функції замовника й виконавця робіт.

 

Для цього й було створено Єдиний Розрахунковий Центр - структуру управлінця житлово-комунальним господарством міста.

 

Реформа встигла зазнати як нищівної крити зі сторони пересічних мешканців обласного центру, так і отримати доволі позитивні оцінки від людей, які вважаються фахівцями у цій царині. Пригадаємо, нещодавні коментарі відомої правозахисниці й ініціаторки створення інституту ОСББ, як альтернативи ЖЕО, Тетяни Монтян.

 

Вона не тільки схвалила ініціативу франківських чиновників, але пообіцяла популяризувати досвід обласного центру на загальнодержавному рівні. Є тільки одна проблема – недолугість законодавства, що значно обмежує дії комунальників.

 

Єдиний позитив від реформи, поки що, - це те, що вона спромоглась оголити всі проблеми «комуналки» Івано-Франківська.

 

Тим не менше, процес триває. На порядку денному наразі ноу-хау по-франківськи – виконання капітальних ремонтів житлових будинків на основі співфінансування.

 

Тобто ремонт будинку не буде виконуватися, як раніше, виключно за бюджетні кошти.

 

Натомість, пропонується схема часткового фінансування мешканців й бюджетних коштів. Частка цих коштів залежатиме від того, яка вартість робіт. Попередньо, заплановано, розраховувати у відповідності – чим вартісніші роботи, тим менше повинні доплачувати мешканці будинків.

 

«Чим об’ємніші роботи, і чим більше коштів вони потребують, тим вищий відсоток вартості ремонту буде сплачений за рахунок міського бюджету», - пояснив Вадим Войтик.

 

На основі заявок громадян, ЄРЦ ще 15 січня оприлюднило графіки й об’єми необхідних ремонтів в житловому фонді Івано-Франківська.

 

За словами ініціаторів такий досвід вже має багато країн Європи, за схожою схемою працюють ОСББ по інших містах України.

 

Ідея видається досить хорошою. Такої думки притримується й уже згадувана Тетяна Монтян. Мовляв, співфінансування дасть можливість активізувати участь громадян в здійсненні управління своїх будинків. Коли людина платить гроші, вона хоче проконтролювати хід виконання ремонту, а відповідно й зростає якість робіт.

 

Дійсно, рівень інертності громадян до комунальних справ міста вимагає бажати кращого. У більшості випадів ми звикли скаржитись, не думаючи проте, що питання можна вирішити іншим способом.

 

Однак, у цій ситуації не все так просто, як видається на перший погляд. Із зміною підходів й логіки проведення ремонтів, значно ускладнилися механізми організації цього процесу. Виникло два фактори, від злагодженої роботи яких і залежатиме життєздатність нововведення.

 

По перше – це вартість робіт.

Загалом, згоду на проведення ремонту можна отримати тільки за підсумками зборів мешканців того чи іншого будинку. На цих зборах мешканці можуть прийняти два рішення – або відмовитися від послуг підрядника й самостійно виконати роботи, або ж підписати договір, відкрити будинковий рахунок, внести на нього кошти й взяти участь у  спів фінансуванні.

 

Проте, чинне законодавство забороняє розпочинати роботи без підписів усіх власників багатоповерхівки. «Ми на певному етапі закриємо очі на необхідність одностайності прийняття рішень і будемо діяти за принципом більшості», - наголошує Вадим Войтик.

 

На разі, загальний кошторис робіт, згідно складеного плану, становить 70 мільйонів гривень. Їх в міському бюджеті немає. Цього року в казні знайдеться від сили 10 мільйонів. Решта мають заплатити мешканці самостійно. От тут і починається найцікавіше – грошей на всіх не вистачить.

 

Є й особливості із часткою, яку мешканці мають сплатити - докласти до грошей з бюджету. Вона є різною. Є види робіт, які оплачуватимуться порівну - 50 на 50, а є й такі, де люди повинні внести більшу суму.

 

Звиклі до того, що гроші зазвичай напраляються не за цільовим призначенням, франківці можуть і не погодитися на таку схему ремонтів. А тому прогнозовано, що кількість потенційних клієнтів буде невеликою.

 

Тим будинкам, мешканці яких таки наважаться спробувати новинку, доведеться розраховувати на те, що новий підхід спрацює.

 

По-друге, є питання у виконавцях робіт.


Головною особливістю цієї реформи, за словами директора підприємства, є запровадження ринку послуг ремонтних робіт. Тобто ремонт у будинках буде здійснювати не «жек» як це було раніше, а приватна структура, з якою укладатимуться відповідні договори. Пошук підрядників відбуватиметься на конкурсній основі.

 

«Розміщений у відкритому доступі план-графік за нашим задумом має спонукати профільні підрядні організації до складання кошторисів, – переконує Вадим Войтик. – Однак наразі ми отримали лише близько 100 дефектних актів. З огляду на 2500 лише планових об’єктів – цифра мізерна».

 

ЄРЦ закликає підприємства та організації, що спеціалізуються на виконанні поточних та капітальних ремонтів житлових будинків, активніше надсилати свої пропозиції та кошториси.

 

Проте, черги з підрядників наразі немає. Частину з них відлякує невизначеність і розмитість умов.

 

За словами одного із них, а саме власника приватного підприємства, складання кошторису – річ доволі клопітка. Окрім того, він має бути ще підданий експертній оцінці профільних структур. А опісля, можливо, буде прийнятий до розгляду й не відомо чи взагалі організація, яка склала кошторис, виконуватиме роботу.

 

Підприємці побоюються, що їхні готові кошториси тривалий час лежатимуть без діла.

 

У такому випадку їм загрожує марна трата часу й коштів. Не відомо, коли саме можна буде приступити до роботи. А є ще й людський фактор. Мешканці будинку мають право відмовитися від підрядчика, якщо умови, запропоновані ним, їм не підходять.

 

Ось така заплутана ситуація, крайнім у якій поки що є … мороз. Коли потепліє керівництво ЄРЦ обіцяє розпочати проведення зборів громадян, на яких і будуть уточнюватися деталі. На разі, все виглядає доволі умовно.

 

 

Марія Стефанишин


08.02.2012 Марія Стефанишин 1117 11
Коментарі (11)

Українець 2012.02.08, 18:12
Дякую, Маріє. Гарна стаття.
труфан 2012.02.08, 18:42
ЗНе можу зрозуміти за які такі заслуги перед громадою авторка хвалить ЄРЦ. ЖЄО свободівці "реформували", тобто скасували, людей - на вулицю. Борги - на вітер. Тепер створили ЄРЦ присилають людям квитанції на оплату але ніякі послуги не надають. Оприлюднили план ремонту, без дати, вартості і конкретних відповідальних за його виконання. Чергова лапша на вуха людям. Та ще й цю "псевдопоборницю" Мунтянку приписали. Спочатку дізнайтесь хто її чоловік, а потім робіть висновки чому вона так "бореться". Влада хоче повністю перекласти відповідальність за старі будинки на мешканців, щоб вони самі собі робили ремонт. Тобто їх "кидають" повністю. А наші свободівці гарно грають на регіонів - примушуючи людей зі старих будинків створювати ОСББ. Люди, роззуйте очі!
legenda666-труфану 2012.02.08, 20:06
1)щоб щось розуміти потрібно мати або повну інформацію, або ж голову на плечах 2)люди (двірники, слюсарі,покрівельники, димарі та ін.) на вулицю не пішли, а пішли або в інші жео, або в пп і далі працюють. Якщо мова про 25 бухгалтерів, 10 економістів та інший адмінапарат жеківський - то вони зайві для кишені мешканців. 3) Я радий що ти переживаєш за 40 млн. боргів жео перед державою. Давай цих 40 млн впаяємо в тариф і цілим містом скинемося щоб віддати податковій, пенсійному та іншим... 4)Відносно послуг які не надають - конкретизуй. Ти ж не стара жіночка ,яка завжди всім незадоволена. 5)Навіщо ти до комуналки партії привязуєш. Це різне в цьому випадку. Так, свобода бере відповідальність і тягне - ти мусиш критикувати, бо не при владі. Прийдеш до влади (якщо порозумнішаєш)- будуть тебе валити.
Платник 2012.02.08, 23:58
Ліквідувавши ЖЕО, свободівці обнулили і їхні борги, в т.ч. і переплату багатьох мешканців по квартплаті. Хто тепер поверне гроші чи зарахує в залік послуг ЄРЦ?
Платнику 2012.02.09, 09:49
вони не лише обнулили переплати, а й ті кошти, які люди вибили у депутатів на ремонт дахів, пі"їздів і т.д. До того ж Войтик не сказав одну річ - якщо люди погоджуються на ремонт будинку то 70 % коштів мають зібрати вони, себто мешканці, а решту дасть міський бюджет. Тепер думайте, як нас усіх нагнули, а влада вирішила питання з ремонтом будинків. Точніше, знайшла вихід як їх не ремонтувати.
Труба 2012.02.09, 10:01
А тепер уявіть, що всі квартири хочуть ремонт робити, а я не хочу скидатись на ремонт. Ремонт зроблять, а я й надалі не платитиму, хоч він мені й сподобається. Як будуть розвиватися мої відносини з ЄРЦ? Та ніяк, бо ЄРЦ - це лохотрон, піраміда, ну ще щось придумайте як їх назвати.
max71 2012.02.09, 11:49
Майже всі коменти підтверджують одну давно відому річ - дурнів більше й вони не мовчать)
Іван Семерак 2012.02.09, 17:19
Як завжди прихильники Свободи дальше за обзивання "Дурнями, недолугими, тощо" своїх опонентів в дискусії не йдуть. А тепер по суті. 1. Скажіть на які потреби (окрім виборчої кампанії СИЧА) кожна сімя сплачує щомісяця суму в розмірі близько 10 грн під маркою "утримання ЄРЦ". Чи не краще ці кошти, а це близько 7 млн грн в рік було спрямувати на капітальний ремонт будинків. 2. Чому при заборгованості перед працівниками ЖЕО по зарплаті близько 1,5 млн грн в 2011 році було спрямовано на ремонт адмінприміщення в якому сьогодні розміщується ЄРЦ (говорять що на виборах там має бути виборчий штаб СИЧА)?
До Іван Семерак 2012.02.09, 17:28
Пане Іван а ви у Войтика запетайтеся?З ним же був чат то чого не питалися.А як ви попередніх 20 років платили то у вас питань ніяких не виникало?Цікаво?
krovosisi 2012.02.09, 23:38
Для "legenda"...1.Ті бухгалтери і економісти теж люди.2 Раніше люди платили тільки ЖЕКові,а тепер будуть платити ще й усім тим фірмочкам які начебто щось там нам роблять.Бо як я розумію 11 коп/м2 буде йти на персонал ЄРЦ,а це десь 70 гімнюків-свободівців або наближених до них "ділків.Але ж і у всіх так би мовити підрядників є також свій адмінперсонал(економісти,бухгалтери).Тому своєю кватплатою ми всі маємо оплачувати загін жовторотиків з ЄРЦ,весь адмінперсонал підрядників і ще мало би щось трохи залишитися робочим.Якщо ти такий розумний,то хіба не більше вийде економістів,бухгалтерів і "практикуючих студентів-гімнюків-свободівців" у твого ЄРЦ з його підрядниками ніж оті 25 бухгалтерів і 10 економістів яких тИ за людей не маєш.А владою сильно не тішся...вона в тебе ненадовго.
Всім 2012.02.10, 10:55
Хлопці а народ який працював у Жеках і далі працюєв ЄРЦ.Можна переконатися по прізвищахта фейсах.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1836 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754