"Шокотерапія" на Заході не за горами

 

 

"Шокотерапія". Багато хто, напевно, пам'ятає цю фразу з початку 90-х років. "Шокотерапію" можна назвати останнім шансом реанімувати економіку з великим ризиком виникнення негативних наслідків. Те ж саме і на Заході зараз, влада вичерпала майже всі можливості для підтримки економіки, яка, незважаючи на всі зусилля, продовжує залишатися слабкою і, якщо нічого не робити, сумний результат буде закономірним. Тому, оскільки все одно буде погано, треба спробувати останній варіант. Провести "шокотерапію" в економіці Заходу, навіть, незважаючи на всі ризики, оскільки без "шокотерапії" все одно втрачати вже особливо нічого.

 

Нинішній стан речей з боргом США і Європи змушує вже в першому кварталі почати діяти, інакше виникне реальна загроза дефолтів, як європейських держав, окремих штатів в Америці так і самих США. Сукупно Європа і США на рівні урядів мають колосальний борг, майже в 25 трлн доларів, не рахуючи регіональних бюджетів і муніципалітетів. Щомісяця обидві економіки випускають в середньому понад 200 млрд доларів нового боргу, не рахуючи рефінансування старого. Уряди західних країн сьогодні перетворилися на потужний пилосос фінансових ресурсів, ненажерливість яких зростає від місяця до місяця.

 

Світ сьогодні не в змозі прогодувати ненажерливий борг урядів на Заході. Норма накопичення при слабкому зростанні економіки не зростає так само швидко як борг. Тому борг може годуватися тільки на шкоду інших накопичень, тобто потрібно вилучати кошти з інших активів, акцій, нерухомості і направляти їх на утримання боргу. Але і цей ресурс не може бути вічним.

 

В останні півроку загострення європейської боргової кризи якраз і було пов'язане з тим, що загальний грошовий потік в США і Європу вже не покриває сукупний випуск нового боргу. І сталася ситуація, при якій США перетягнули ковдру на себе, а всі труднощі дісталися Європі. Далі розвиток боргової кризи в Європі дійсно здатний розвалити Єврозону і дійсно може призвести до дефолтів країн-учасниць. Але в той же час, розвиток подібної ситуації в США смерті подібний, тому Америка не може допустити європейський сценарій у себе. Але з іншого боку, егоїзм і США може привести до розвалу Європи. І що ж робити?...

 

Якщо США продовжать свій курс по "переманюванню" всіх фінансів до себе на шкоду Європі, то виникає за питання - заради чого? Заради того, щоб в бути спроможним фінансувати зростання боргу «ще півроку»? Але ціна піврічного спокою в США обійдеться Європі надто дорого. Заради 6-ти місяців щастя американців доведеться розтоптати майже всі інтеграційні завоювання 20-го століття. Майбутні покоління європейців не забудуть ведмежу послугу Америки, і подібні дії будуть мати далекосяжні наслідки. Приміром, такі як розвал блоку НАТО. Дезінтеграція в Європі, розвал західного світу як такого взагалі. Ображена Європа буде дружити з ким завгодно, тільки не з Америкою. Упевнений, ніхто не піде на такі жертви.

 

Тому варіант рецесії виключений. При рецесії, яку зараз очікують, Європа не витримає і розвалитися. Це неприпустимий варіант, який за своїм негативним ефектом набагато більший, ніж потенційна втрата доларом статусу світової резервної валюти. Єдине що може врятувати становище, це фінансування боргу за допомогою монетарної складової. Іншого вибору просто немає. Це захід буде вимушеним і таким, що таїть в собі величезні ризики, тому його і можна буде назвати "шокотерапією".

 

Включення друкарського верстата в США і можливо в Європі дуже негативно позначиться на доларі США. Долар, дійсно, при цьому може втратити статус світової резервної валюти і в голові у багатьох може не вміститися усвідомлення того, що США самі своїми руками здатні створити подібне. Але як я і писав вище, з іншого боку, Захід чекають ще гірші наслідки. Тому кинути на амбразуру долар є меншим злом і запуск друкарського верстата залишається лише питанням часу.

 

Підготовка до запуску друкарського верстата вже почалася. Всім зрозуміло, що нове накачування ліквідністю гарантовано призведе до інфляції. Для влади на Заході головне - спробувати зробити інфляцію більш-менш підконтрольною. Для цього зараз потрібно забезпечити якомога нижчу базу для старту інфляції, тобто потрібно максимально низько опустити ціни на сировину і продовольство. Потрібно по можливості здути вниз вартість дорогоцінних металів. Потрібно прочистити мозок інверторів для того, щоб очікування рецесії затьмарило страх інфляції, і інфляція була сприйнята як добро, а не зло.

 

У інфляцію легко ввійти - потрібно просто почати друкувати гроші, інше питання, яке дуже важливе, це - як виходити з інфляції, як у майбутньому її зупинити. Для зупинки інфляції, країнам Заходу в майбутньому потрібно буде суворо позитивне сальдо рахунку поточних операцій. Тобто тільки потік капіталу ззовні на достатньому рівні може приборкати інфляцію поряд з діями внутрішнього характеру, такими як підвищення ставки і вилучення ліквідності. Тому Заходу, після 20-30% здутої вартості грошей і знецінення боргу на відповідну величину, потрібно буде якось зупинити процес, щоб інфляція не перетворилася на лавину. Тому згодом Захід повинен буде почати операцію «гальмування», яка може бути досягнута за рахунок масового продажу активів, можливо, війни за межами США (інфляція краще бомб). І інших нестандартних методів.

 

Зокрема примітно те, що в поточний момент почав скорочуватися обсяг готівки на балансі американських банків (консолідовано). На 7 грудня з урахуванням сезонної корекції залишки склали 1519000000000 доларів, у той час як в липні їх обсяг досягав 1958000000000 доларів. Центробанки світу почали активно купувати фізичне золото, в той же самий час ціна на золото на спотовому ринку стала активно знижуватися. Тому США зараз активно малюють хорошу статистику по своїй економіці, сенс простий - в майбутньому, щоб процес втрати довіри до долара був повільнішим, треба вселити віру в силу американської економіки. На мій погляд, зараз йде активна підготовка до майбутньої шокотерапії. І часу залишається вже не багато, вважаю березень-2012 періодом, коли Захід почне активні дії, оскільки саме в березні буде нове загострення пристрастей щодо європейських боргів, а зливати Європу ніхто не буде, думаю, влада на Заході - не ідіоти щоб міняти півроку спокою на втрату історичних завоювань. Європа пройшла дві світові війни, для того щоб сьогодні бути дружньою і ніякої долар не може у своїй значимості зрівнятися з цим, навіть для союзників американців.

 

Можливо, план вже існує, і саме цим можна пояснити реверанси європейських політиків, які часто своїми висловлюваннями тільки псують інвестиційний клімат в Європі. Можливо, Європа зазнає збитків і страждає зараз на догоду США заради того, щоб уже через рік падіння долара США служили на догоду Європі.

 

Федоров Михайло, аналітик (ІК "РІК-Фінанс")

Джерело: finam.ru


21.12.2011 1109 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1913
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1834
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5396 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2130 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

707

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

757

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

954

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

986
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1738
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10153 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7690
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

100
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

218
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1254
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850