Прикарпатська преса про гіркий заробіток, маршрутки, які хочуть грошей та готових захищати

Огляд прикарпатської преси за період з 1 по 7 грудня.

 

Репортер

Маршрутки просять грошей У франківську таки провели громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду до 5 і 7 грн. В управлінні транспорту кажуть, що вони таку ініціативу не підтримують, до того ж, мер їм взагалі заборонив працювати над цим питанням. Але люди на слухання прийшли…

Фартовий «татарин» 40-річний Сергій Гунедер, успішний регіональний менеджер з продажу не зміг всидіти вдома й записався добровольцем. Після року на передовій і тяжкого поранення він знову підписав контракт і повернувся на службу. Хоче робити те, що вміє і мусить – захищати країну.

Готові захищати Українська армія вже далеко не та, що була раніше. Змінилось і ставлення цивільних до військових і самих військових до себе та своєї роботи. 6 грудня вже традиційно в Україні відзначили День Збройних сил…

Ялинки продають метрами З року в рік перед новорічними святами люди починають активно сперечатися, чи купувати живу ялинку, яку все одно доведеться викинути  чи обійтись штучною, що  може прослужити роками. І в кожного звісно свої аргументи…

 

Галицький кореспондент

Гіркий заробіток Попри те, що надворі 21 століття, людей продають, а рабство все одно існує. Воно трохи відрізняється від того звичного уявлення про нього, коли раби працюють на плантаціях, виховують панських дітей чи догоджають хазяїнам. Сучасні раби безоплатно працюють на будовах, надають інтимні послуги, виконують хатню роботу. Але так само, як в давнину, не мають жодних прав.

Два роки облради 7 грудня 2015 року відбулася перша установча сесія Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання. Минуло два роки, тож пригадаймо, які найгучніші рішення приймали обласні обранці, хто з депутатів відзначився особливо, що доброго або й не дуже зроблено за цей час.

Як воїн АТО допомагає бійцям знайти себе на цивілці «Повернувся з війни – радій, що живий, що руки-ноги на місці. Якщо є сім’я – йди заробляти, зрештою, почни свою справу, роби те, що до душі. І не треба ні від кого чекати подачок», - радить 43-річний коломийський боєць Михайло Кушнірук. Проблеми зі здоров’ям не завадили йому піти добровольцем на передову, де він без відпустки воював більше року. Тепер допомагає бійцям вирішувати їхні проблеми на цивілці, знайти себе і не впадати в депресію. А ще він і досі готовий стати до бою.

 

Західний кур’єр

Тішитися чи сумувати Інший погляд на закон про реформу житлово-комунальних послуг. Депутати Верховної Ради «подарували» пересічним українцям чергову реформу. На цей раз 9 листопада  вони схвалили Закон «Про житлово-комунальні послуги». Дехто з експертів поспішив назвати це ключовим кроком із реформування галузі. Натомість інші привітали українців зі статусом «комунальних рабів» після того, як цей закон набере чинності.

Вільний час і хобі у давньому Станиславові На жаль, для багатьох іванофранківці поняття «вільний час» асоціюється з екраном телевізора чи комп’ютера. Сто років тому про ці здобутки цивілізації ніхто навіть не мріяв, натомість мешканці Станиславова залюбки ходили на ковзанку, в цирк, у театр чи на виставку. Мабуть, варто якомога частіше брати з них приклад, адже й у сучасному місті завжди можна знайти захід чи подію, які не захочеться пропустити.

 

Вікна

Великі переваги маленького резерву Одразу троє осіб з кадрового резерву Калуської районної ради претендують на те, щоб за їхнє навчання у магістратурі заплатили платники податків області. Проте ніхто з них у цій раді не працює, ніколи не працював і, малоймовірно, що працюватиме. Більше того, вони не мають жодного стосунку до Калуша і Калуського району.

Битва проектів У Калуші обрали п’ять проектів, які будуть реалізовані коштом міста у наступному році в рамках Бюджету участі. Чотири із п’яти переможців — це проекти, які мають пряме відношення до освітніх установ міста і однієї з церков. Проекти потягнуть із бюджету 1,4 млн гривень. Проте, владі міста, очевидно, потрібно подумати над удосконаленням системи, бо проекту пересічного калушанина перемога в аналогічному голосуванні наступного року просто не світить.

Ні — мові ворожнечі в українсько-польських cтосунках Політики, письменники, громадські діячі, чиновники обох країн забувають, що українці та поляки (разом з білорусами) є найріднішими, найближчими націями за всіма можливими показниками. Далі змушений нагадати загальновідомі факти з історії українців та поляків, котрі чомусь ігноровані розповсюджувачами мови ворожнечі. Як з’ясувати національну приналежність людини, один з біологічних батьків котрої належав до польського етносу, а інший – до українського?

Софі Лорен з Калуша Яскраве модельне життя, фотозйомки, кастинги, конкуренція, переїзди, випробування та, зрештою, досвід. Про свій життєвий та кар'єрний шлях, роботу моделі, яка вона є насправді, "Вікнам" розповіла Маріанна Майданська — відома модель, директор київського модельного агентства One Models Agency, яку назвали українською Софі Лорен. Після тривалого життя за кордоном та у Києві, Маріанна все ж повернулася до Калуша.


07.12.2017 505 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5529 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2158 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1005

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10263
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

891