Прикарпатська преса про ремонтні незручності, найцікавіші пам’ятники Кобзарю, чотири міфи про 8 березня та Шамана і тисячу років війни

 

 

Огляд прикарпатської преси за період із 2 по 8 березня 2017 року. 

 

Галицький кореспондент

Ремонтні незручності Незабаром у зв’язку з ремонтом на декілька місяців перекриють деякі центральні вулиці в Івано-Франківську. Однак далеко не всі схвалюють такі дії комунальників, адже від цього постраждають власники комерційних приміщень, жителі будинків, до яких не буде заїзду, та водії.

Прикарпатські жінки, які надихають Попри те, що чимало українців виступають проти святкування міжнародного жіночого дня, все ж 8 березня й досі залишається державним вихідним. «ГК» вирішив не ігнорувати цей день і нагадати про найуспішніших панянок Івано-Франківщини.

Конфліктний кар’єр Уже рік  питання про надання дозволу на розробку кар’єру  ДП «Спецзалізобетон» ВАТ Івано-Фківськцемент» у селі Побережжя Тисменицького району. Піщано-гравійну суміш з Жовтенського родовища добувають ще з 80-х років минулого століття, нині підприємство планує розробляти нову територію на землях запасу сільської ради. Місцеві жителі проти нового кар’єру, побоюються, що вивіз гравію спровокує ще одну повінь…

Прикарпаття шанує Кобзаря Найцікавіші пам’ятники Тарасові Шевченку. У перші дні весни українці традиційно вшановують славетного Кобзаря. Тарас Шевченко для нас назавжди залишиться закликом до дії, боротьби не тільки у віршах, а й візуалізованих образах – пам’ятниках, барельєфах, погруддях. Цікаво, що Тарас Шевченко ніколи не був на Прикарпатті, але саме тут йому встановлено найбільше пам’ятних знаків.

 

Репортер

Про депутатів розкаже база даних Франківські активісти з ГО «Громадський центр «Еталон» ще в листопаді минулого року взялися реалізувати амбітний проект – створити базу всіх місцевих депутатів, де кожен зміг би дізнатися все про свого обранця – від передвиборчих обіцянок до присутності на сесіях. За місяць проект «Депутати для громади» вже планують запустити.

Міст чекатиме два роки «На мосту на Пасічну – величезні воронки, в які потрапляють колеса автівок. А 4 березня, близько 20:00, в таку яму влетіла автівка з львівськими номерами, вирвало колесо. В результаті - дві машини поліції, чергові затори…»

Субсидії колись закінчаться Питання, скільки коштуватимуть електроенергія, опалення та газ, наскільки просто чи складно буде отримати субсидію, нині цікавить, напевно, всіх. Опалювальний сезон закінчується, а головний біль від платівок не минає. Саме про тарифи ЖКГ йшлося на конференції «Транформація»17. Що змінять реформи в житті українців», яка днями відбулася в Києві.

Шаман і тисяча років війни Зараз Леонід Морошан уже пересувається самостійно та навіть не шкутильгає. Він був на Майдані, сім місяців воював на Донбасі, а потім ще майже два роки лікувався. Побратими називали його Шаманом…

Чотири міфи про 8 березня Нещодавно голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підготував та оприлюднив проект закону, згідно з яким піддати декомунізації хочуть і державні свята. До списку комуністичних потрапило і 8 березня. Пропозиція викликала неабиякий резонанс.

 

Західний кур’єр

Сірки матимуть нову домівку Цього тижня КП «Полігон» спільно з благодійною організацією «Дім Сірка» розпочнуть облаштування притулку для бездомних тварин. Про необхідність його створення у місті говорять давно. Але досі, цьому щось завжди стояло на заваді. Останні півроку пішло на бюрократичну тяганину щодо виділення для притулку землі у Рибненському лісництві…

Універсальний солдат 25-річний ренген-лаборант з Івано-Франківська набув досвіду операційної медсестри у Попасній, коли поряд лунали обстріли. Ще влітку минулого року скромний і простий хлопець, котрий щодня трудиться у ЦМКЛ, навіть не сподівався, що у його професії настане переломний період, коли доведеться швидко перекваліфіковуватися у військово-польових умовах. Миколі доводилося проходити військово-медичні комісії, але він і гадки не мав, що війна на Донбасі зачепить і його.

Штрафом по зарплаті За огріхи в трудовому законодавстві роботодавцям «світять» фінансові санкції розміром до 320 тисяч гривень.

 

Вікна

Володимир Дебрянський: Америка робить тебе тверезим і не дає ілюзій, як в Україні Володимир Дебрянський (Vlad DeBriansky) — відомий американський музикант українського походження. Понад 20 років тому Володимир залишив Калуш і перебрався на пошуки кращої долі до Сполучених Штатів. У США Дебрянський пройшов довгий і складний шлях — від прибиральника у кафе до успішного джазового гітариста і продюсера. Музикант кілька разів висувався на премію "Греммі" (зокрема, за сольні альбоми "Vladosphere" і "Sun In Capricorn"). Виступав у ролі продюсера та автора пісень з такими відомими артистами, як Донна Саммер, Кеті Перрі, Тоні Левін, Біллі Шіхен та багато інших.

ФАПи. Попрощатися з минулим У Калуші планують демонтаж кіосків, які встановлені без відповідних дозволів і виглядають «ніби з минулого століття». Власників «архаїчних» кіосків міська влада попередить заздалегідь. Якщо не отримає відповіді, проведе демонтаж самостійно. При цьому підприємцям доведеться відшкодувати витрати, а збереження майна їм ніхто не гарантує.

Верхнянська ОТГ: голова — без кабінету, ФАП — без вужів Поки в державі говорять про децентралізацію, приймають відповідні закони та дискутують, окремі люди вже здійснюють реформи та господарюють на своїй землі. На Калущині першою до об'єднання пішла Верхнянська ОТГ, яка за півтора року свого функціонування «вигнала» вужів із приміщення ФАПу, відкрила дитсадок у найвіддаленішому селі та взялася за ремонт доріг, які асфальту не бачили ніколи. Голова ОТГ, попри це, досі не має власного кабінету, а старости деяких сіл на роботу їздять велосипедами.


09.03.2017 798 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1741 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6869 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

237
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

672
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4406
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

255
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734