Прикарпатська преса про гроші зі сміття, тих, що навіки залишились на Майдані, недитячі ігри та офіцера, який умів чути Бога

 

 

 

Огляд прикарпатської преси за період із 9 по 15 лютого 2017 року. 

 

Репортер 

Місцевого виробника підтримають МАФами Цьогоріч кількість точок фірмової торгівлі в Івано-Франківську планують довести до 200. У міськраді пояснюють, що це будуть не лише МАФи, а й фірмові магазини. Дозволи на тимчасові споруди дають, щоб підтримати місцевого виробника і соціально незахищених мешканців міста.

 

ОСББ: Разом жити легше Про створення та функціонування об’єднання співвласників багатоквартирного будинку  як альтернативу житлово-комунальним структурам говорили в Івано-Франківську на форумі «Управління будинком».

 

Недитячі ігри Днями широкого розголосу набула небезпечна інтернет-гра «Синий кит», в якій невідомі доводять підлітків до зведення рахунків з життям. Франківські правоохоронці з’ясували, що нашим дітям відомо про цю гру, вони нею цікавляться та намагаються долучитися. Як повідомляють в управлінні Нацполіції, вже виявили як мінімум семеро дітей, які приєдналися до цієї гри.

 

Ті, що навіки залишились на Майдані Важко повірити, але 20 лютого пройдуть уже треті роковини розстрілу Небесної Сотні. Про сімох прикарпатців, які не повернулися живими з Революції Гідності, нині говорять їхні рідні.

 

Коли болить монастир Більшість знає, що Тисмениця – одне з найстаріших міст Галичини, але мало хто здогадується, наскільки ж вона давня. За вірменськими церковними документами, перша згадка сягає 1062 року. І нині один із символів тисменицької історії тихо руйнується прямо в центрі міста.

 

Галицький кореспондент

Гроші зі сміття Нарешті й у Івано-Франківську починають розуміти, що на смітті можна й треба заробляти гроші. Що грамотна утилізація твердих побутових відходів – це і екологія, й енергозбереження. Вже другий рік цікавість до цієї теми підсилює міський голова Руслан Марцінків, час від часу анонсуючи оголошення конкурсів на будівництво сміттєпереробного заводу, біогазової установки та придбання сортувальної лінії.

 

Повернення дитсадків Уже роками в івано-франківських дошкільних закладах бракує місць. Відтак міська влада вирішила виселити з приміщень колишніх садочків департамент освіти і науки та православну церкву, аби там знову облаштувати ДЗН. Однак від цієї ідеї не в захваті ні освітяни, ані церкви.

 

Перейменувати, щоб впорядкувати На Прикарпатті планують перейменувати декілька населених пунктів. Зміни незначні, проте неузгодженість у назвах тягне за собою юридичні колізії, незручні ситуації, особливо у період виборів, розбіжності між внутрішніми документами і даними у зовнішніх джерел.

 

Офіцер, який умів чути Бога Командир, що не боявся смерті, знав Біблію і часто читав її для вояків. Вважав їх своїми дітьми. Нещодавно в Івано-Франківську прощалися із загиблим івано-франківським капітаном, начальником 24-ї ОМБ Віталієм Сенюком, який після виходу на пенсію і складної операції на спинному мозку не всидів дома і з самого початку війни рушив на передову.

 

Західний кур’єр

Петрилівський гондольєр Дністер – і велике благо, і велике лихо. Петрилівські люди з давніх часів намагаються призвичаїтися жити поруч із Дністром. Дня них ріка – як улюблена жінка: примхлива,але найкраща, і як сусід: спокійний і щедрий, то норовливий і небезпечний…

 

Повернення легенди Незважаючи на те,що баскетбольний сезон у повному розпалі, лідер чемпіонату вищої ліги України івано-франківська «Говерла» здійснила гучне придбання, підсиливши свій склад напередодні старту другого етапу.

 

Вікна

Руслана Вайда: «Я є оптимальним варіантом представника влади у матеріальному плані» У Калуші вирують пристрасті навколо пільгових перевезень. Упродовж кількох тижнів пенсіонери міста вимагають безлімітного безкоштовного проїзду громадським транспортом. Між собою сваряться і перевізники, через що у Калуші навіть «зірвали» кілька рейсів. Скільки у цих подіях правди, а скільки політики, чи реально у Калуші створити спеціалізоване комунальне підприємство, щоб питання перевезень поставити на жорсткий і контроль і що відбудеться після впровадження електронного квитка — «Вікна» розмовляли із заступником міського голови Русланою Вайдою.

 

Пенсіонери у Калуші вимагають транспортного “комунізму” У вівторок, 14 лютого, у Калуші пенсіонери перекрили дорогу, вимагаючи безлімітного пільгового проїзду у громадському транспорті. Акція протесту почалася близько 10.00 і тривала понад годину. Калушани назвали свою акцію попереджувальною й обіцяють блокувати роботу міської ради, якщо влада не виконає їхніх вимог.

 

Єврейське питання і Калуш Вивчаючи легенди середньовічного Калуша, неможливо уникнути національного питання. Чотири етнічних спільноти Калуша у порівнянні з іншими регіонами України доволі мирно співіснували, іноді спільно виступаючи проти «чужих». Приміром, місцеві калушани не дозволили «зайти» в місто вірменській етнічній громаді, котра посідала впливові позиції в сусідньому Станіславові від моменту його заснування. Вірмен до Калуша спільно не пустили українці/поляки/євреї. В основі такої позиції місцевого самоврядування, на основі Магдебурзького права, лежить ще одна, поки не з’ясована, калуська легенда. До речі, татари (полонені) в Калуші «прижились» на умовах повної асиміляції. Тобто, калуські Келебаї впродовж чотирьох сторіч ніколи не порушували питання будівництва мечеті. Вони ставали українськими християнами.

 

«Атовці» програють битву за виплату допомоги Жоден з учасників АТО у Калуші, який через суд вимагав, щоб управління соціального захисту населення виплатило у повній мірі допомогу до 5 травня, її не отримав. Навіть більше — після 59-ти позитивних рішень по справах Калуський суд почав виносити протилежні рішення. Загалом на різних етапах в судах зараз перебуває майже півтори сотні справ. У законодавстві тим часом і цьогоріч залишили «прогалину», яку кожен трактує на свою користь.


16.02.2017 854 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

657
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1904 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

550
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6901 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11390 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

331

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1068

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1112

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1104
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

274
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1077
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

845
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

744
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2946
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4438
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18437
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

315
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

350
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

660
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

766