Прикарпатська преса про цвинтар неспокою, поверх плюс, кепські справи КЕПу та про хороших-поганих копів

 

 

Огляд прикарпатської преси за період із 26 січня по 2 лютого 2017 року. 

 

Репортер

Хороший-поганий коп Минає рік, як на вулиці Франківська вперше вийшли патрульні поліцейські. Стільки надій та скепсису з критикою, напевно, мало кому дісталося. От і пригадаємо «зради й перемоги» франківських патрульних.

 

Поверх плюс Безпорадність при збереженні пам’яток архітектури в Івано-Франківську – правило, в якому все рідше трапляються винятки. Не став ним і будинок на вулиці Січових Стрільців, 18. Перипетії навколо нього не раз обговорювалися і в архітектурному департаменті, і в соціальних мережах,  і в ЗМІ. Новим приводом для розмов стала заміна на будівельному паркані паспорта забудови, де замість попередньої триповерхової будівлі з’явилася чотириповерхова. То що ж будують на місці пам’ятки?

 

Канари з рюкзаком Гори, вулкани, пустеля, каньйони, місячні пейзажі, океан та 200 євро на два тижні – Антон Прохоров та Христина Присяжна, творці блогу «ПроПоходи», руйнують міфи про один із найвідоміших Канарських островів – Тенеріфе.   

       

«Десятка» готова до штурму Минулого тижня в Коломиї, у місці дислокації 10 окремої грсько-штурмової бригади, провели День відкритих дверей. Усі охочі мали можливість побачити, як тренуються та чим воюють наші бійці. Військові переконані, такі заходи допоможуть привернути увагу молоді та заохотити її до служби у Збройних силах України.

 

Галицький кореспондент

Хабар на голову Нещодавно сільського голову Ямниці Тисменицького району Миколу Зелінського  затримали на хабарі. Сума чимала - 3 тисячі доларів, які, як повідомляють правоохоронці, були першим внеском із загальної суми у 180 тисяч, за виділення двох гектарів землі. Війт вину не визнає. У сільраді стверджують, що земля, за яку, начебто, голова отримав хабар, передана у приватну власність, тож зробити цього він не міг.

 

Кепські справи КЕПу Нещодавно Івано-Франківськ сколихнула інформація про те, в яких умовах навчаються студенти коледжу електронних приладів Івано-Франківського національного університету нафти і газу (КЕП ІФНТУНГ). Висвітлити проблеми навчального закладу та піти проти системи наважився першокурсник. Втім, через деякий час він забрав документи і повернувся у школу…

 

Медицині вливають свіжу кров Наприкінці минулого року міський голова Івано-Франківська доручив фінансовому управлінню розробити план жорсткої економії коштів. Він, зокрема, радив скорочувати, де можна, працівників, ні в якому разі не збільшувати штати та, за можливості, перейти на інші форми оплати праці.

 

Цвинтар неспокою У Татарові, що на території Яремчанської міськради, місцевий житель не задоволений розміщенням кладовища та вимагає його закриття і перенесення могил в інше місце. Він вже дійшов до Європейського суду з захисту прав людини, який задовольнив його позов. Влада села запевняє, що шукає компроміс, адже цвинтар переносити немає куди.

 

Західний кур’єр

Шанс дихати на повну Четверо пацієнтів із Івано-Франківська мають можливість отримувати безкоштовне лікування поліпів у носі. ЦМКЛ стало одним із небагатьох медичних закладів України, котрі долучилися до всесвітньої програми допомоги хворим із назальним поліпозом.

 

Експериментальна лабораторія Акторам театру довелося вийти із зони комфорту, аби втілити у життя ідеї режисера. Найближчі вихідні подарують іванофранківцям нові та незабутні емоції. У драмтеатрі відбудеться прем’єра вистави «Гамлет»…

 

Вікна

«Страйк» перевізників У понеділок, 30 січня, у Калуші несподівано застрайкували перевізники. На маршрути не виїхали, за різними даними, з десяток автобусів. Перевізники «гризуться» між собою, а міська влада мовчить і натякає на перерозподіл ринку перевезень. У Калуші на два тижні «заморозили» вартість проїзду. Страйк перевізників співпав у часі із протестом пенсіонерів, які масово прийшли на сесію Калуської міської ради, щоб добиватися необмеженого пільгового проїзду. Формально, підставою для протесту стало рішення виконкому про підняття вартості проїзду у міських маршрутках, яке, проте, ніяк не впливає на пільговиків, що користуються пільговими рейсами задарма.

 

У костелі святого Валентина за радянської влади був спортзал і сауна Дослідження істориків дають підстави стверджувати, що на території Калуша збудували два костели — святої Магдалени і святого Валентина. Обидва були розташовані у межах старостинського замку. Костел святої Магдалени зазнав татарського нападу, був спустошений, а потім заново перебудований. Проте, до нашого часу не зберігся. Костел святого Валентина також перебудовували, реконструювали та ремонтували. У радянський час святиня слугувала спортзалом та сауною.

 

Про Калуш у 1919-1939 роках Вивчаючи історію міжвоєнного Калуша, зрозумів, що найбільше джерел належать до польського походження. Хоча не завжди це місто було польським. Спочатку Калуш був селом на теренах українського Галицько-Волинського королівства. Далі він упродовж чотирьох сторіч власної історії перебував у складі польсько-литовської держави. Наступні півтора сторіччя Калуш залишався українсько-польсько-єврейським містом у складі Австро-Угорської імперії. Потім Калуш після кількох місяців влади ЗУНР пережив 20-річчя польської окупації, три роки влади німецьких нацистів та половину сторіччя влади радянських росіян. Від 1991 року Калуш намагається знайти власне історичне обличчя. Тут будують європейське місто, яке переповнене як міжнаціональним партнерством, так і кривавими боями за кожен клаптик землі.


02.02.2017 1078 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

631
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1824 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

317

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

723
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2925
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749