Прикарпатська преса про шість днів в терміналі, народженого для війни, сто хвостів щастя та "сюрприз" для пасажирів

 

 

Огляд прикарпатської преси за період із 12 по 19 січня  2017 року.

 

Репортер

Шість днів у терміналі. Другий рік 16 січня, українці вшановують оборонців Донецького аеропорту. 31-річний коломиянин Василь Кузьмин також був в епіцентрі того пекла і вже прощався з життям. Але вижив. І він не любить слова «кіборг»…

 

Після АТО на пенсію в 55. За два з половиною роки війни на Донбасі в українському законодавстві з’явилося чимало документів, які забезпечують соціальні гарантії та пільги для учасників бойових дій. Але й сьогодні частина з них залишаються лише на папері. Як от право на вихід на пенсію в 55 років.

 

Випив – сиди вдома Щороку з настанням холодів до лікувальних закладів надходять пацієнти з обмороженнями. Їх число збільшується одразу в кілька разів у періоди різких похолодань. Так, з початку року до медиків Івано-Франківщини звернулися 94 людини з ознаками обмороження, 65 госпіталізовано, а шість померли. Лікарі кажуть, за останні роки це найбільша кількість постраждалих…

 

Сто хвостів щастя Тамара Дашкевич підбирає котів і собак, яких викинули інші – калік, хворих  і малих. Має їх уже близько сотні. І це в неї не хвороба  - якби всі були настільки здорові душею, краще б жили не лише тварини, а й люди.

 

Економити допоможуть звички Тарифи на газ та електроенергію регулярно зростають. Тож у Франківську, в університеті нафти і газу, провели тренінг з енергоефективності – щоб розібратися з платіжкамии і навчитись економити.

 

Галицький кореспондент

Пунктир забудови На сесії Івано-Франківської міської ради наприкінці минулого року депутати пересварилися через питання порядку денного щодо надання згоди на 16 детальних планів територій (ДПТ) одним рішенням.  У проекті рішення не було вказано жодної конкретики, крім адрес. У зв’язку з цим журналісти вирішили докладніше дізнатися про ці 16 ДТП, які стали каменем спотикання на минулому засіданні.

 

Де заблукала субсидія? Через високу  вартість комунальних послуг значна частина населення звернулася за субсидіями. Лише минулого року на Прикарпатті допомогу від держави отримала більша частина жителів області 60,1%. Відтак не всі структурні підрозділи соцзахисту можуть виконати свою роботу вчасно. Чи не найбільше нарікань на їх діяльність у Долинському районі, де люди скаржаться, що кілька місяців поспіль чекають хоча б якоїсь відповіді.

 

Народжений для війни Вояка-феномен з Івано-Франківська, якого називали богом війни і порівнювали з козаками-характерниками. За два роки жоден із його воїнів не поліг! Днями вшанували першу річницю загибелі легендарного командира ДУК ПС Григорія Семанишина. Якого знали за позивним Семен. Без перебільшення, це значна втрата для всієї України. Втрата, навколо якої й досі витають чутки про дивні обставини. 

 

Західний кур’єр

«Сюрприз» для пасажирів Вартість одного кілометра зросла від 35 до 50 копійок. Ледь закінчилися новорічні свята, як мешканці Прикарпаття зіткнулися із новим «покращенням». Перевізники підняли тариф на проїзд. В автобусах твориться балаган: люди скаржаться водіям, ті відмахуються мовляв, ми тут ні при чому – звертайтесь до керівництва.

 

Музей патронові міста Франкові знайшлося місце у центрі Івано-Франківська. Відшукати Краєзнавчий музей Івана Франка не важко, якщо ви знаєте, де знаходиться Музей Олекси Довбуша. Скромний доробок експонатів вдалося розмістити у невеликому приміщенні  краєзнавчого відділу Центральної бібліотеки на початку вулиці Мазепи.

 

Вікна

Скучили за кіно З нового року у палаці культури «Мінерал» працює кінозал, який відремонтували та обладнали коштом міського бюджету. Упродовж трьох тижнів покази фільмів та мультфільмів збирають аншлаги, а прибутки наразі дозволяють оптимістично планувати відкриття цілого госпрозрахункового відділу. У «Мінералі» обладнали касу, відремонтували кафе та облаштували місце для продажу поп-корну і кави. У планах — налаштування сервісів для онлайн-продажу та бронювання квитків.

 

Політика і фінанси калуського сміття Щодня на головному смітнику міста метушаться мисливці за сміттям. Ці люди, які сортують непотріб, живуть, практично, на смітнику і навіть частково з нього харчуються, — лише найбільш видимі штрихи загальної картини. Бо полігон ТПВ — це ласий шматок для освоєння державних й інвестування приватних коштів. В усьому світі сміття — це добрий заробіток. У Калуші ж поки що — велика екологічна проблема. Хто заробляє нині й зароблятиме завтра на калуському смітті? Вивчаємо політику та рахуємо фінанси міського непотребу.

 

Дітей вбитої торік Юлії Волинець розділили Маленька калушанка Єлизавета Волинець, яка близько року тому втратила маму і потрапила в епіцентр дорослих сварок та інтриг, залишиться з тіткою на Прикарпатті. Днями жінку визнали офіційним опікуном дівчинки. Бабуся ж по батькові із Києва, яка також мала намір взяти її під опіку, поставила єдину умову: бачитися з дитиною якомога частіше і брати участь у її вихованні.

 

Нові документи у справі самоспалення Олекси Гірника Співробітники Івано-Франківського музею визвольних змагань, зокрема його директор Ярослав Коретчук, виявили в обласному архіві нові матеріали, які стосуються політичної діяльності Олекси Гірника в 30-ті роки минулого століття проти окупаційного польського режиму. Польські судові та прокурорські матеріали були згруповані вже радянською прокуратурою в окрему папку під назвою: «Дело по обвинению Мартынца Владимира, Мартынца Михаила, Йосипенко Григория, Атаманчука Петра за принадлежность к ОУН».


19.01.2017 790 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

72
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

354
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666