Дешеві Карпати – лише в шахраїв. Як не натрапити на аферу й перевірити сумнівне оголошення

 

/data/blog/122957/eb62b17f73fe23e20aecb94b6d4ec9d3.jpg

 

Історії з аферистами, які здають через інтернет неіснуюче житло в Карпатах, виринають щозими. Шахраї пропонують дешеві номери та котеджі, отримують завдаток і зникають. Тож як не натрапити на аферу й перевірити сумнівне оголошення?

 

 

Підозрілі сайти та несподівані знижки 

Перше правило – жодних сайтів безкоштовних оголошень чи сумнівних форумів. Начальник відділу протидії кібер­злочинам в Івано-Франківській області майор поліції Іван Канюс розповідає, що сьогодні шахраї не шкодують зусиль та ресурсів і створюють гарні сайти з якісними картинками і навіть підв’язують до них платіжні системи. Таких є багато. А от перевірених, надійних обмаль: karpaty.ua, booking.com, karpaty.info.

 

 

 

«Минулого року шахраї створили сайт «Прохор», на якому пропонували житло в Карпатах, – розповідає Канюс. – І людей не зупинила навіть невластива для нашого регіону назва. Одні клієнти оплатили за корпоратив 60 тис грн. А виявилося, що це афера шахраїв із Одеси».

 

 

 

Ще один знак – неймовірні знижки, акції чи термінові пропозиції. На період новорічно-різдвяних свят вартість житла в Карпатах злітає в рази. Двомісний номер у новорічну ніч коштує не менше двох тисяч. Котеджі здають від 3 тис грн, а будиночки «люкс» стартують від 20 тисяч. Усе, що дешевше, має викликати сумніви.

 

Франківчанка Анастасія Кравчук розповідає, що кожне друге оголошення про оренду житла в Карпатах – підозріле.

 

 

 

«Автори оголошень говорять ламаною українською, гроші в руки отримувати не погоджуються, вимагають передоплату, – розповідає Анастасія. – Адреси, які дають орендатори, неможливо знайти на карті. В результаті відмовилися від ідеї з котеджем і винайняли номер у садибі з ресурсу karpaty.info».

 

 

 

І навіть якщо автор оголошення згідний, щоб ви попередньо приїхали подивитися на будиночок, це може бути підступним вивертом. Аферист розраховує, що ви не поїдете. І на місці його може просто не виявитись.

 

 

 

 

 

 

Садиби-фантоми й вертолітні майданчики

 

Створюючи підставні оголошення, шахраї беруть у мережі фото житла в Карпатах і видають їх за свої. Тут уже як фантазія дозволить.

 

Один з таких будинків пропонують за дві тисячі в Поляниці. Мова оголошення – російська, а сам будинок зовсім нетиповий для Західної України. За фото знаходимо оригінальний котедж аж у Казані. Телефон орендодавця зареєстрований у Дніп­ропетровську. За цим телефоном знаходимо ще й оголошення про оренду квартири у Львові. Працює чоловік – плідно…

 

 

 

Ще одне оголошення на безкоштовному сайті – котедж на 12 осіб за 1350 грн. Тут ціна, м’яко кажучи, не дотягує. І фото викликає сумніви. При перевірці фото в пошуковій системі знаходимо комплекс «О Шале» в Яремче. Але на туристичному сайті вартість найдешевшого котеджу стартує від 3000, і то лише на шістьох. Більше того, котеджів на 12 осіб у них просто немає, максимум – вісім.

 

 

 

Буває, що шахраї не заморочуються і тягнуть фото садиб з різних сайтів або ж просто копіюють архітекторські проекти, які взагалі ніколи не були реалізовані. Можуть також приписати садибам неіснуючі зручності – сауну, басейн під відкритим небом, озеро для форелі чи вертолітний майданчик. Тут уже як стане нахабства. При цьому справжні власники житла навіть не підозрюють про такі бонуси.

 

 

 

«Важливо, щоб господарі садиб і котед­жів нікому не скидали копії документів про власність, – додає Іван Канюс. – Маємо випадок, коли власник хотів продати котедж. І «потенційні покупці» виманили копії документів. А згодом він виявив, що шахраї з Одеси здавали в оренду його котедж. А його ж копії документів надавали як підтвердження власності».

 

 

 

Дзвоніть на 102

 

Якщо у вас за котедж в новорічну ніч просять 2 тис грн, а власник картки, наприклад, Іванов Денис Іванович, то засумніватися варто. Щоб перевірити інформацію, треба хоч подзвонити у сільраду, бо війт точно знає усі садиби та власників. Можна телефонувати і на 102.

 

 

 

«У колцентрі вас одразу перенаправлять у район, – говорить Андрій Хомин, начальник Яремчанського відділення поліції. – За такими дзвінками працюють уже наші люди. Бувало, що інформація не підтверджувалася».

 

 

 

Також можна звернутись до власників котеджів, контакти яких можуть бути у друзів чи знайомих. Вони точно знають, хто ще здає житло у тому чи іншому селі. Номери телефонів потрібно перевіряти в інтернеті. Надійні юрособи є в багатьох туристичних довідниках.

 

 

 

Розводять звично аферисти з інших регіонів, вони взимку використовують наш торговий знак «Буковель», а влітку – Одесу. Тому скаржитися на шахрая найкраще через сайт кіберполіції, де є спеціальна електронна форма.

 

 

 

«Якщо постраждалий напише заяву, ми її зареєструємо, – пояснює Іван Канюс. – Та якщо шахрай у Харкові, ми до нього з Франківська не дістанемося. А на сайті заявку розглядають централізовано – з’ясовують, де знаходиться шахрай, і вже заяву розглянуть за місцем його проживання».

 

 

 

Такі звернення надходять щодня. І вони стосуються не лише житла. Так, киянин через інтернет придбав ski-паси, а на місці виявив, що вони протерміновані. Та в більшості постраждалі не з Франківщини, а їхні кошти знімають на Луганщині, Харківщині, Одещині. Ще влітку на обліку кіберполіції було 300 інтернет-шахраїв. Зазвичай це ті, хто займається подібним уже не вперше, «фахівці», тож довести їхню провину важко, але можливо, запевняє Іван Канюс.

 

 

 

«Якщо ви все ж потрапили в пастку і переказали гроші, перш за все потрібно повідомити про шахрайські дії свій банк і банк отримувача, – каже Канюс. – Можливо, вдасться встигнути заблокувати гроші. Після цього – зібрати всю інформацію про псевдоугоду – переписку, контакти, інші деталі – і звернутись на сайт кіберполіції».

 

 

 

У будь-якому разі краще кілька разів перевірити. Добрий відпочинок кращий за поганий сон.

 

Ольга Суровська, газета Репортер


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

617
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1797 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

255
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

714
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

744