Село Микуличин: в обіймах норовливого Прута (фото)

 

/data/blog/121278/5f4027ae7ad92e2c611d65be5f463e07.jpg

 

В Українських Карпатах, у самому серці Гуцульщини розкинулось це село. Сказати, що воно мальовниче – це майже нічого не сказати. Бо ж шаблонними путівниковими епітетами описати його красу просто неможливо. Треба лише приїхати і побачити…

… Вже вечоріло, коли потяг, випірнувши з чергового гірського тунелю, опинився в широкій долині, оточеній зусібіч залісненими пагорбами. В ній, на яскраво-зеленому тлі карпатських лук розкинулось пістряве мереживо микуличанських садиб. Десь на самому дні долини, поміж будинків і пасовищ, сріблястою ниткою проблискував Прут.

Але сонце в горах сідає швидко, і долину почали заповнювати сутінки, поступово ховаючи чудові краєвиди від спраглих очей подорожніх. Згодом згас і Прут…

Мало хто знає, що Микуличин є найдовшим селом в Україні: своїми хуторами тягнеться воно на 20 кілометрів у гори. Ще за часів Австро-Угорщини вражало воно своїми розмірами. Поселення має багату історію, витоки якої – сягають часів Галицько-Волинського князівства. Тоді, Данило Галицький нагородив землями в долині Пруту князя Микулу. В середині ХІІІ століття у Карпатах було створено кілька сторожових постів, серед яких і Микулин пост, що згодом став великим селом.

 З пам’яток села можна оглянути мурований залізничний вокзал 1893 року, а також сільський цвинтар, на якому збереглися польські кам’яні хрести й надгробки ХІХ сторіччя. У центрі села, обабіч траси, не можна не помітити дерев’яної споруди – церкви Святої Трійці, зведеної у 1863 році в гуцульських архітектурних традиціях. До речі, дзвіниця церкви у старих путівниках зазначалась як найгарніша на всій Гуцульщині.

Село дивує безліччю ажурних капличок при дорозі. Приваблює своїми людьми – надзвичайно хазяйновитими і гостинними. Вражає красою своїх садиб. Адже кожна микуличанська хата – то справжній витвір мистецтва!

Та головна принада Микуличина – це все ж таки довколишня природа. Карпатські гори – гігантськими синіми хвилями тягнуться аж до самого обрію. Річка Прут заворожує безтурботною грайливістю. Зрештою, чисте карпатське повітря, настояне на соковитих травах і витримане у смерекових лісах.

А ліси Карпат! Темні, фантастичні й трохи моторошні – ідеальна декорація для будь-якого казкового фільму. Підведеш очі – і здається, що височенні стрункі красуні-смереки змикають свої крони десь аж під самим небом, у білих пухнастих хмарах.

Більшість туристів приїздить сюди взимку, проте й в інші пори року відпочинок тут залишає безліч позитивних спогадів. Можна піти у гори, поблукати лісовими стежками, послухати справжні музичні хіти у виконанні гірських струмків і потічків. Можна видертись на одну з численних диво-полонин, назбирати букет різнокольорових квітів, наїстись досхочу малини, ожини та чорниць. Або ж просто впасти горілиць у зелену м’яку траву і насолоджуватись спогляданням неповторних карпатських ландшафтів.

Якщо ж прогулятись в сторону східних хуторів на околиці Микуличина, вздовж Прутця-Чемегівського, то можна побачити, як гірська річка створила справжній шедевр - глибокий каньон посеред лісу!

В іншому кінці села (на межі з селом Татарів) всі путівники закликають відвідати Женецький водоспад – один з найвищих в Українських Карпатах. І хоч дістатись туди можна лиш пішки, а йти треба п’ять кілометрів – воно того варте! Сотні водяних струменів падають одним потужним потоком з 12-метрової скелі, розбиваючись унизу міріадами блискучих бризок. Можна годинами милуватися водоспадом і відчувати, як дивним чином відновлюються сили, витрачені на перехід.

Якщо є час і бажання, варто оглянути сусідні міста і містечка, серед яких – уже доволі розкручений туристичний бренд Яремче, Коломия з єдиним у світі музеєм писанок, українська нафтодобувна столиця Надвірна. А ще – Татарів, Ворохта, Верховина…

Проте буває, що небо зранку затягує важкими сірими хмарами. Та й то не біда, адже тут можна залюбки, просто з відчиненого вікна, дивитися на дощ, слухати його дзвінке дріботіння об дахи. В такі дні тут зовсім немає метушні, під дощем спокійно пасуться корови, і лише Прут кудись поспішає – оминаючи валуни, створює чудернацькі візерунки на своїй поверхні і, доповнюючи дзвін дощових крапель, виконує казкову заколисуючу мелодію.

І тоді ти розумієш, що все ж є на світі місце, де можна по-справжньому відпочити серцем, відчути себе абсолютно вільним, очистити думки і, можливо, стати трохи кращим, вищим…

І це місце – Гуцульщина!

Вона вражає і захоплює, дивує і надихає; вона змушує бачити і розуміти, мислити і переосмислювати.

 

І довго ще потім снитимуться вдома, на гарячій степовій землі, – і плавні обриси синіх гір, і зелені полонини з копицями сіна, і трохи сумні карпатські дощі, і кам’янисті береги Пруту – непередбачуваного, норовливого і, водночас, такого лагідного.

 

Стаття публікувалась в журналі "Міжнародний туризм" (№5, за 2009 рік)


02.12.2016 1517 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

677
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

72
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666