«Олігархічний консенсус» vs «консенсус еліт»

 

 

Останнім часом зустрічається багато розмов відносно причин серії поразок Революціі Гідності за майже три роки після початку Майдану.

 

Одні кажуть, що причина полягає у суспільстві, його незрілості і нездатності відповідально виконувати обов’язки громадянина. Навіть, звучать ідеі позбавити «безвідповідальних» членів суспільства статусу і прав громадянина, залишивши такі права виключно «відповідальним». Інші говорять про майже міфологічну істоту — «олігархічний консенсус», як про головну причину бід України. Наче б то, саме він завадив системним змінам в Украіні, наче б то саме «олігархічний консенсус» принижує людську гідність подачками у вигляді всіляких «доплат з бюджету» та «субсидій на комуналку» з додаванням «кіло гречки» під час виборів. З іншого боку, певні аналітики, стверджують, що «олігархічний консенсус» — це єдине, на чому тримається цілістність України і зникнення «олігархічного консенсусу» автоматично призводить до розпаду країни на де-кілька анклавів.

 

Як би там не було, але переважна більшість активної частини суспільства відчуває, що так Україна більше жити не може. Молодь — та взагалі опинилась перед сумним вибором: вже їхати з України, чи їхати з України трохи пізніше..

 

Суть сьогоднішнього «олігархічного консенсусу» легко побачити, якщо поставити питання наступним чином: а
з приводу чого саме досягли згоди ватажки бізнесово-кримінальних кланів родом з 90-х по відношенню до України?
Клани як сталі групи власників значних активів в Украіні, які «вдало прибрали до своіх рук» промислові гіганти УРСР, надра та комунальну інфраструктуру, які «озброєні» телеканалами, спецпідрозділами для захоплення контролю над інститутами держави Украіна (те, що на побутовому рівні називають українськими політичними проектамиш та політиками), «озброєні» фінансовими ресурсами та залежними від них найманими працівниками своіх корпорацій, «озброєні» десятками тисяч охоронців під виглядом спецпідрозділів МВС (наприклад — «Титан», «Беркут» чи «Омега») та комерційних охоронних фірм -навіть поверхневий аналіз іхніх дій дає однозначний висновок: для них ніколи не стояло питання що ім робити з Україною. Грабувати і вивозити награбоване на Захід — це єдина ідея, яку вони реалізовують з перших днів свого існування і навколо реалізації якої досягли консенсусу! При уьому важливо акцентувати — олігархи виконали свою особисту програму-максимум на життя і зараз їх головне прагнення — не допустити принципових змін в країні і звісно, уникнути будь-якої відповідальності за свої дії, навіть без відповідальності політичної. Адже, «телевізор в руках» дозволяє їм міняти «українських політиків» з будь якою періодичністю, не втрачаючи операційного контролю над головними інститутами держави.

 

25 років намагань «цементувати» Україну на основі такого «олігархічного консенсусу» — ця конструкція вичерпала ресурси для свого існування. Це вже відчувалось восени 2013-го, а теперішній «рімейк режиму януковича» у виконанні клану Порошенка — це шлях України до гарантованої катастрофи історичного масштабу.

 

Неминучість такої катастрофи — це те, що вже навіть не викликає суперечок між експертами. Суперечки іноді бувають тільки відносно часу такої катастрофи, при спільному розумінні, що чим пізніше відбудеться катастрофа, тим більшими будуть її масштаби і гіршими наслідки.

 

Звідси легко побачити, що шанс вирвати себе з коліі до катастрофи Украіні дають два сценаріі розвитку подій: перший — це повна ліквідація «олігархічних кланів», оскільки перестати грабувати країну вони принципово не здатні і будуть використовувати будь-які методи попри будь-які морально-етичні табу; другий сценарій — це кардинальна зміна суті домовленості між лідерами великих бізнесових груп України. Заміна складових консенсусу бізнес-груп відносно України з існуючого формату — «домовились грабувати і вивозити на Захід, залишаючись жити на Заході», на формат — «домовились захищати і розвивати Україну, залишаючись жити і працювати тут». Обов’язковою умовою зміни складових консенсусу є заміна персонального складу учасників такої і домовленості. Сьогоднішні учасники «олігархічного консенсусу» мали всі можливості змінити складові своєі домовленості і не скористалися цим за багато років. Вже не скористаються…

 

Новий «консенсус еліт» в Україні може виникнути як результат домовленності між новими бізнесовими групами, які зараз, можливо, і знаходяться близько до олігархів, але не приймають безпосередньої участі в «олігархічному консенсусі» і твердо для себе вирішили залишатись і розвивати свою справу тут, в Україні. Суспільство вже готове консолідуватись навколо ідеї «захищати і розвивати свою країну, залишаючись жити тут». Саме такий механізм укладання нового суспільного договору між новими елітами і суспільством може спрацювати.

 

Facebook автора

http://hvylya.net


Коментарі (1)

Wasyl Ryba 2016.10.17, 15:19
Се мав би давно зробити ПУ. але він сам головний, тому не зробит. Трамп можливо накладе на нього санції.аби він пішов по заяві. 1. Він піде, тоді Парубій=в/о +воєнний стан+ Наливайченко, бо оліга-Юльку наші не всі люблят. 2. він не йде -ми виходим на Майдан і здійснюєм п.№1...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

953
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2385
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2048
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2078
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6312 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2370 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

237

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1061

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1043

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1310
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

174
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

527
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1984
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26420
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

479
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10389 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7929
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

473
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

333
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

479
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

555
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1500