Мар'яна Люханова: Для повного щастя не вистачає тільки статуетки" Оскар" і власного острова

 

/data/blog/112377/70de84ddd5263fcc52f2b53721a55fd7.jpg

 

Дівчинка з діагнозом двобічна глухота виросла в Калуші Івано-Франківської області, в сім'ї, де батьки і молодший брат спілкувалися тільки на мові жестів. Мар'яна стикалася з нерозумінням і насмішками інших дітей, замикалася в собі, нудьгувала. А в шістнадцять років вирішила круто змінити своє життя.

 

Поїхала до Києва, стала театральною актрисою, перекладачем і "королевою краси". Правда, до всіх титулів потрібно додати "серед нечуючих". Але це не применшує досягнень дівчини.

 

Зараз 25-річна Мар'яна знімається в кліпах, переводить на мову жестів мультики і фільми, проводить семінари, розробляє бізнес-проекти. А ще встигає поратися по господарству, там росте донька, ходити в гори. Секретом свого успіху дівчина поділилася з "ФАКТАМИ".

 

* Мар'яна підкорила міжнародне журі красою, упевненістю в собі і приголомшливим танго з акробатичними елементами (фото з сімейного альбому)

Домовитися з Мар'яною Люхановой про інтерв'ю було непросто. Кожен її день розписаний по хвилинах. Зустрітися вдалося пізно ввечері в Ірпені під Києвом. Про те, що ця красива довгонога дівчина погано чує, забуваєш через хвилину. Адже говорить вона правильно і легко, трошки пом'якшуючи шиплячі звуки, так що її мова нагадує прибалтійський акцент.

- Мар'яно, ви отримали титул "Нечуюча віце-міс світу", обійшовши сорок претенденток з інших країн. Перемога далася легко?

— З другої спроби, - лукаво посміхається Мар'яна Люханова. - Перший раз брала участь в конкурсі в 2007 році. Але тоді була не впевнена в собі, та до того ж передні зуби у мене стирчали, як у вампірчика. Пізніше вирівняла їх за допомогою брекетів, а гра на сцені театру «Райдуга» з часом допомогла мені відчувати себе впевнено. До того ж я схудла. Коли шістнадцятирічним дівчиськом переїхала до Києва, вміла готувати тільки макарони. Сиділа на них два роки, відростила "рятівний круг" на талії. Вступивши в естрадно-цирковий коледж, стала серйозно займатися акробатикою, і зайві кілограми пішли. У Чехії на конкурс "Нечуюча міс світу" я поїхала вже стрункою і підтягнутою. Фінал складався з "візитки", творчого конкурсу (я танцювала танго з елементами акробатики) і дефіле - у звичайній сукні, в купальнику і в вечірньому вбранні. Найважче було репетирувати виходи, годинами стояти на сцені на підборах, відпрацьовувати одий і той же рух. Зате спілкування з іншими дівчатами виявилося дуже цікавим.

- Як ви один одного розуміли? Невже мова жестів у всіх країнах однакова?

- Вона істотно відрізняється в різних країнах. Українське «дякую», наприклад, показується дотиком кулака до чола і до підборіддя, а англійське «thank you» - відкритою долонею, яку спочатку підносять до рота, потім простягають до співрозмовника. Моя мама після поїздки до Туреччини «підчепила» турецький акцент. Стала показувати мені незрозумілий жест, як ніби помішує щось ложечкою. Виявилося, турецькою мовою жестів це означає «зроби мені чашечку кави» ...

Але взагалі-то поганочуючі люди з різних країн майже завжди можуть зрозуміти один одного, тому що орієнтуються насамперед на міміку, погляд і настрій співрозмовника. Жестова мова дуже емоційна. Ми не просто показуємо «Підемо гуляти!», а всім своїм виглядом висловлюємо радісне передчуття прогулянки. Ті, хто хоч трохи чує, промовляють текст губами. На жаль, далеко не всі глухі в нашій країні вміють читати по губах. Це, перш за все, помилка їх вчителів. У спеціалізованих школах для глухих дітей викладачі не обтяжують себе вивченням мови жестів. Вони просто пишуть на дошці словами завдання для учнів, а ті потім відповідають письмово. Ось і виходить, що звучання, а часто і значення багатьох слів діти не знають. В Україні раніше сильно відчувалася дискримінація глухих. Існувало дике, нікому з нас не зрозуміле упередження: якщо людина глуха - значить він ... злодій. Побачивши, як ми з хлопцями перемовляємось на мові жестів, перехожі сахалися від нас, як від заразних. Було дуже прикро.

В Ісландії та Новій Зеландії жестова мова визнана другою державною. Там поліцейські, лікарі, соціальні працівники та державні службовці розуміють нечуючих людей та можуть надати їм допомогу. В Україні ж, якщо глухому стане погано або його пограбують, він не зможе поскаржитися медику або поліцейському. Навіть «швидку» викликати не зможе! В принципі, така можливість теоретично існує, але для цього треба знати спеціальні коди, sms-паролі, які належить вводити, щоб до тебе додому приїхала бригада. А якщо у людини інсульт, серцевий напад, пологи, хіба вона зможе це зробити? Та й лікарі, що приїхали не допоможуть, тому що просто не зрозуміють, що у людини болить.

Саме тому благодійна організація «Відчуй», де я працюю, не тільки адаптує до звичайного життя діток зі слуховими імплантати і апаратами, а й навчає звичайних людей мові жестів. Я займаюся з малюками творчістю - роблю з ними вироби та аплікації, ліплю, іноді розважаючи їх «фокусами» з бамбуковим шостому і тарілочками. А дорослим викладаю базовий курс жестової мови. До мене приходять родичі і колеги глухих, соціальні працівники та юристи, які хочуть розуміти, що не чують людей. Потім мої учні розповідають, як раділа глуха касирка в магазині, коли вони привіталися з нею мовою жестів. Я розумію її. Це все одно що багато років жити в еміграції, а потім раптом почути рідну мову.

- Я так зрозуміла, ви однаково добре володієте і голосом, і мовою жестів.

- Говорити мене навчила бабуся, вона добре чує, - продовжує Мар'яна. - Мама з татом - слабочуючі, у них я перейняла жестову мова. Двостороння глухота і мені, і молодшому брату передалися у спадок. Але я прислухалася до оточуючих звуків, намагалася розібрати людську мову по губах. Слуховий апарат наділа два роки тому, коли влаштувалася на роботу в благодійний фонд "Відчуй". Адже треба спілкуватися з людьми нарівні, а не перепитувати і розбирати їх артикуляцію. Взагалі-то я, якщо чесно, сором'язлива людина. Дуже соромлюся першою підійти до незнайомої людини і про щось запитати. Зазвичай прошу чоловіка зробити це за мене. Він погано чує і не вміє читати по губах, зате нічого не соромиться і чудово говорить. Ми жартуємо, що Саша - мій голос, а я - його вуха.

- Як ви познайомилися?

- У студентській тусовці. Я вчилася в естрадно-цирковому коледжі. Ми з друзями часто збиралися на "знімній" квартирі - спілкувалися, пили чай, дуріли. Якось раз знайома привела туди симпатичного худенького хлопчину. Це і був Саша, студент Політехнічного інституту. Він підкорив мене тим, що, на відміну від більшості людей з вадами слуху хлопців, говорив дуже грамотно і вільно. А ще він на першому ж побаченні зробив мені ... масаж ніг. Я відразу сказала йому: «Я твоя!» (Сміється.)

- Невже так любите масаж?

- Він у той час був мені просто необхідний! Я займалася акробатикою, від постійних фізичних навантажень у мене дико боліли м'язи і ломило кості. Спочатку я пробувала крутити обруч. Але потім змушена була залишити його: після тренувань тіло покривалося страшними синцями і спухало. Потім ми з подругою ставили акробатичні номери і одночасно крутили на бамбуковому жердині тарілочки. Ми навіть виступали зі своїм номером у одному з київських клубів. Але були потрібні посилені тренування, тіло нило, крепатура була постійною, і Сашин масаж став моїм порятунком.

Ми відразу сподобалися один одному. Я б навіть сказала, що закохалася в нього по вуха, якби в нашому випадку це не звучало двозначно. Ми зустрічалися три роки, а потім я завагітніла. Дізналася, що чекаю дитину, коли повернулася з Чехії, з конкурсу "Нечуюча міс світу". Пам'ятаю, дивувалася: чому ж закордонна їжа така несмачна? Виявляється, просто малятко всередині мого живота вимагала ... українського борщу.

- Не можу не запитати: якщо у вашій родині глухота передається у спадок, як же ви ризикнули народжувати дитину?

- Мене це не лякало. Незважаючи на проблеми зі слухом, і я, і мій чоловік, і батьки - щасливі  люди. Крім того, у мене є досвід виховання нечуючих дітей: спочатку - брата (він молодший за мене на сім років), тепер ось - діток, з якими займаюся в фонді «Відчуй». Так що, навіть якщо б малятко народилося глухим, його життя було б повноцінним і яскравим, як у нас. Але Джулія (це ім'я чоловікові приснилося, коли я була вагітна) народилася з хорошим слухом. Це стало ясно ще в пологовому будинку: вона здригалася від грюкання дверей і реагувала на голоси. Мова жестів в свої три з половиною роки дочка теж освоїла. Саша говорить з Джулією, а вона йому відповідає жестами. Може і поїсти попросити, і пояснити, які мультики їй хочеться подивитися. Трапляються, правда, казуси: дочка може на мові жестів подякувати за цукерку випадковим попутникам у електричці, а може почати говорити мовою з моїми друзями, які не чують. Для неї обидва способи вираження думки звичні. До речі, мій тато дуже зрадів, коли я привезла з Чехії дві корони - «Віце-міс світу» і «Міс Європи». Він сказав, що одна з них моя, а друга буде дочці.

* Трирічна Джулія, як і мама з татом, дуже енергійна і веде активний спосіб життя

- Крім конкурсів краси, ви граєте в театрі, працюєте в благодійному фонді, а недавно ще й почали вчити нечуючих людей бізнесу?

- Я написала перший у своєму житті бізнес-проект і отримала грант від організації «Активні громадяни» при Британській раді на проведення тренінгу «Без кордонів». Професійні менеджери, бізнесмени і маркетологи вчили нечуючих людей створювати і просувати соціальний бізнес. А я все п'ять днів тренінгу переводила їх лекції на мову жестів. Дуже втомилася, але була щаслива, що могла допомогти нечуючих хлопцям знайти своє місце в житті. Я взагалі займаюся всім і відразу. Наприклад, кілька років тому чоловік захопив мене гірськими лижами. Потім я ґрунтовно взялася за сноуборд, стала займатися з інструктором. Минулої зими вирішила спробувати свої сили на Драгобраті, на чемпіонаті України серед нечуючих. Подолала трасу за 54 секунди, виконала всі завдання і отримала дві золоті медалі - в категорії «слалом» та «слалом гігант». Тепер хочу побити чоловічий рекорд - спуск за 36 секунд. Його, до речі, поставив мій чоловік.

Ми з Сашком любимо гори, ходимо в походи з наметами. Одного разу в Криму мало не загинули: хотіли обійти мис Айя і потрапити в Балаклаву, але на шляху виявився обрив і нам довелося повертатися. Ніч застала нас в горах, їжі і води вже не було. Ми лягли на голій скелі: сил на те, щоб ставити намет, вже не було. Я запитала Сашу: що буде, якщо з вершини зараз відпаде кам'яна брила і впаде прямо на нас? "Нічого страшного. Значить, помремо в один день », - віджартувався чоловік. На щастя, подорож закінчилася благополучно. Скоро я знову піду в гори - спочатку в Крим, потім в Карпати. Хочу провести відпустку на повну.

- Якою була б ваша життя, якби ви добре чули?

- Іншим. Я б знала, що таке звук скрипки (слуховий апарат не сприймає звуків на такій частоті), шепіт, шелест вітру, хропіння. Перемогла б я в конкурсі краси або чемпіонаті зі сноуборду? Не впевнена. У світі чуючих людей пробитися важко, він величезний. Я дякую Богові за все, що у мене є, і можу точно сказати, що щаслива.

- Про що мрієте?

- Дуже люблю кіно. І дивитися, і озвучувати. Заробляю синхронними перекладами на жестову мову кінострічок і мультфільмів. Завжди переживаю за героїв, намагаюся максимально точно передати їх слова і емоції. Хоча більшість глухих глядачів не розуміють метафор, і доводиться пояснювати прислів'я та ідіоми своїми словами. А найбільше я хотіла б знятися в кіно. Акторський досвід у мене є: я зробила кілька відеоробіт для конкурсу «Глухих немає», де передаю пісні жестовою мовою. Їх можна подивитися в «Ютубі». Ще знялася в кліпі популярної групи «Emotion» на пісню «Йду». І тепер точно знаю, що зйомки - це моє.

- Конкурс краси, чемпіонат зі сноуборду, зйомки в кліпі ... Ви ще автографи перехожих не роздаєте? – жартую зі співрозмовницею.

Мар'яна тут же включається в гру.

- До слави я байдужа, - тоном світської левиці простягає вона. - Не хотіла б, ховаючись від шанувальників, ходити в магазин в перуці і темних окулярах. Але оскільки мрію зніматися в кіно, пройти по червоній доріжці і отримати «Оскар», зі славою ... доведеться змиритися. Єдиний вихід - купити острів, як у Джонні Деппа. З огляду на, що у мене є затишний будинок, цікава робота, коханий чоловік і маленька дочка, для повного щастя мені не вистачає саме цих двох дрібниць: «Оскара» і власного острова.

 

Дарія ГОРСЬКА, «ФАКТИ»


28.07.2016 1995 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1633
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1713
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1702
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5027 40
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2011 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

371

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

592

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

770

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

882
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3519
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10089
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

726
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25979
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7591
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

782
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

946
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

238
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1116
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

724
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

960