Ольга Мельникова: Активність франківської молоді зростає і ми можемо покладати на неї великі надії

 

/data/blog/112080/1e108942d1a717a2918081eb933fd8cf.jpg

 

Молоді роки сповнені життєдайною силою та енергією. Це час, який закарбовує найяскравіші моменти та спогади. Час, який надихає на появу нових ідей та перспектив, тому дуже важливо правильно скерувати молодь для того, щоб вона розвивалася у потрібному напрямку, щоб могла оцінити та визначити пріоритети у житті, щоб майбутнє країни було здоровим та свідомим.

 

Про те, чим займається івано-франківська молодь та як міська рада сприяє її розвитку, нам розповіла головний  спеціаліст відділу молодіжної політики, Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради Ольга Мельникова.

 

-Як працює та чим займається конкретно відділ молодіжної політики?

-У відділі молодіжної політики ми сприяємо реалізації різних проектів, завдань для молоді і такими основними пріоритетами є патріотичне виховання, підтримка творчої та обдарованої молоді, організація дозвілля. Активно співпрацюємо та допомагаємо молодіжним громадським організаціям міста щодо формування здорового способу життя та профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі.  

 

-Яким чином міська рада сприяє розвитку івано-франківської молоді?

-Щороку ми проводимо конкурс проектів, на який виділяються кошти відповідно до програми «Молодь Прикарпаття 2016-2020» – це наша цільова програма молоді міста Івано-Франківська,  яка затверджена рішенням сесії міської ради і, наприклад, цього року було профінансовано 26 проектів молодіжних громадських організацій за різними напрямками, які подали 19 громадських організацій. 

Також при відділі молодіжної політики у нас є молодіжна громадська рада. Цього року відбулося 4 засідання цієї ради, де були розглянуті питання профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, проведення загальноміських акцій та заходів, працевлаштування молоді, також відзначення найактивніших лідерів молодіжних громадських організацій міста до Дня молоді.

Є сталі програми, які відбуваються щороку. Хочу відзначити захід, який відбувається в січні, присвячений пам'яті молодих борців за волю, полеглих у бою під Крутами. В рамках проведення відбується молодіжна хода та панахида за участю і представників влади, духовенства і молодіжних громадських організацій, студентської та учнівської молоді. До Дня героїв Небесної сотні цього року відбулася акція на Вічевому майдані «Герої не вмирають».

 Дуже важливою є програма, яка з кожним роком набирає все більших обертів, вона вже існує більше двадцяти років під назвою «Чорний ліс». На першому етапі школи міста пишуть нам реферати і за рішенням комісії переходять до наступного етапу. «Чорний ліс» відбувається в семиденний термін на базі села Козина Тисменицького району, де беруть участь близько 9 загальноосвітніх шкіл і команда, яка виграє, представляє місто на обласній програмі.

Відповідно до указу президента про стратегію національно-патріотичного виховання, переважає військова тематика і цього року ми проводили стрільбу з малокаліберної зброї, розбирання та збирання зброї, змагання зі страйкболу.

Нещодавно відзначили уже 20-ту річницю нашого івано-франківського клубу КВН і щороку у нас відбуваються чвертьфінальні, півфінальні та фінальні ігри серед команд студентського чемпіонату «Кавалєрка».

Разом з продюсерським центром “Foster” провели 12 благодійних концертів в рамках соціального проекту «Україна – це я».

До Дня міста уже багаторічним є фестиваль «Весільні візерунки», де молоді пари, які тільки одружуються, проходять великим весільним рушником, на якому їх вітає міський голова.

З метою профорієнтації та зайнятості молоді у нас цього року буде вперше реалізований в місті, раніше був лише в області, проведений громадською організацією «Віолла», проект «Обери професію правильно». Школи відвідають представниками різних професій і поділяться власним досвідом. Ми хочемо донести наскільки важливою є профорієнтація, тому що знайти місце в житті – це дуже складно і ми всебічно цьому сприяємо.

Традиційним також є фестиваль релігійного змісту «Вгору серця».

З метою формування здорового способу життя та профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі Департамент всебічно підтримує програми, заходи та акції,  серед яких щорічні «Спартакіада героїв Крут» та «Велопарад дівчат». Зараз готуємося до кольорового бігу. Тобто все, що ми можемо, стараємося зробити, підтримати, проте проблема з фінансуванням таки існує. Коли немає коштів, то хоча б організаційними моментами допомагаємо молоді і даємо можливість себе проявити.

Завжди проводимо заходи до святкування Дня Незалежності і цьогоріч хочемо розгорнути найбільший у світі прапор України та встановити новий рекорд.

До Дня Прапора плануємо зробити великий флешмоб. Таким чином нагадуємо мешканцям міста, що таке свято є, і разом з активістами молодіжних громадських організацій зав’язуємо стрічки на руки перехожих.

 

-Як можете оцінити участь молоді в таких проектах? Чи є вона досить активною?

-За моїми спостереженнями багаторічної роботи у молодіжній політиці можу сказати, що останнім часом молоді люди почали дуже активно вступати в молодіжні громадські організації. Є навіть задум провести квест для студентів та учнів загальноосвітніх шкіл, щоб вони могли ознайомитися з діяльністю громадських організацій, які є рушійною силою у суспільстві, і вибрати одну з таких для себе.

 

-Яким чином інформуєте молодь про планування подібних заходів та проектів?

-Зазвичай, інформуємо за допомогою соціальних мереж, де є сторінка Департаменту молодіжної політики та спорту, розміщуємо анонс на офіційному сайті Івано-Франківська і, безсумнівно, користуємося афішами, за сприянням міського голови поширюємо їх по місту.

 

-Скажіть, за власними спостереженнями можливо, чим цікавиться молодь ХХІ століття, до прикладу в межах міста?

-Наприклад, за останні два роки  простежується зацікавлення молоді здебільшого патріотичною тематикою. Зважаючи на складну ситуацію в країні, розкажу про один випадок з власного життя, який мене вразив. У програмі «Чорний ліс» є конкурс під назвою «Пластика лісу», коли з підручних матеріалів природи  діти повинні створити певні композиції та презентувати їх. І не було жодної роботи не на патріотичну тему, конкретніше, не на тему війни. Тобто, як правило, це величезні картини, де зліва зображення квітучої України, з ляльками-мотанками, а справа зображена трава з хрестом та патронами. Тому бачимо, що зараз молодь прагне робити те, що може підняти дух та патріотичне виховання.

 

-Ви можете заперечити думки про те, що молодь вже не та, яка була колись, що вона нічим корисним не займається?

-Заперечую повністю, тому що молоді люди постійно звертаються з різними пропозиціями, пишуть листи щодо проведення заходів, щоб посприяти якимось мінімальними організаційними моментами. І настільки багато запропонованих проектів, що часом не встигаємо їх опрацювати.

Ще одним цікавим напрямком є міжнародне співробітництво. Міський локальний комітет «AІЕСЕК» запрошує до нас студентів з інших країн, і коли вони приїжджають на Західну Україну, отримують море вражень.

Так само громадська організація «Осмомисли» проводить проект, який ми теж підтримуємо, «Схід і Захід разом», щоб не втратити зв’язок, який у нас є. Показуємо, що можливо десь у пресі, на українському телебаченні хочуть нас посварити, але ми запрошуємо активістів зі Сходу, щоб вони вже коли повернуться додому донесли на рівні свого населеного пункту, що насправді на Західній Україні готові до обміну досвідом з молоддю в першу чергу.

 

-Серед перелічених Ви згадували питання працевлаштування  молоді, яке є одним з найпроблемніших, мабуть. Яким чином відділ молодіжної політики його вирішує?

-Раніше  була хороша програма «Молодь і влада», де студенти ознайомлювалися з роботою департаментів та управлінь міської ради і в подальшому мали можливість працевлаштуватися, але з цим справді дуже важко, тому це питання бере на себе Центр зайнятості та проводить стосовно цього різні акції. Молодіжний центр праці також  проводив «Ярмарок вакансій». А ми займаємося більше профорієнтацією, тому що працевлаштуватися – це одне, а набагато важливіше визначитися ким ти хочеш бути.

 

-Які із згаданих проектів та заходів відбудуться найближчим часом?

-Проектів є багато. Один з таких відбудеться 16-17 липня авто-мотопробіг. Також 23 липня в селі Осмолода Рожнятівського району запрацює табір «Діти міста». Безліч заходів заплановано на серпень: народний фестиваль «Територія незалежності», який відбудеться 22-24 серпня, заходи з нагоди святкування Дня Прапора (23 серпня). 23 липня о 18 годині відбудеться «Кольоровий забіг» навколо озера. За подібними заходами потрібно стежити на сайті міста та на сторінці Департаменту.

 

Оскільки активність молодих людей та їх участь у молодіжних громадських організаціях зростає, можемо покладати на них великі надії і сподівання, та бути певними, що майбутнє у добрих руках.

 

Стажер-журналіст ТРК РАІ  - Тетяна Мельник


25.07.2016 1759 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

587
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1787 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11332 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

251
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1056
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

823
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

703
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

280
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743