Профілактика отруєнь грибами

 

/data/blog/112059/74ece7071b50b78fb78798b6f7ec22e3.jpg

 

Літо та осінь для багатьох людей є часом заготівлі лісових грибів. Проте, якщо їстівні гриби, які надходять у продаж після відповідного контролю заготівельних організацій, не викликають сумніву щодо якості та видового складу, то гриби, які збирає й продає населення, потребують найсуворішого контролю, оскільки недотримання елементарних правил збирання, зберігання, висушування та використання призводить до більш або менш тяжких отруєнь.

 

ІІри належному використанні грибних ресурсів, населення одержує цінний продукт харчування, багатий на білки, вітаміни, вуглеводи, мінеральні солі, і мікроелементи, жири, екстрактивні і ароматичні речовини.

 

Гриби відрізняються високим вмістом мінеральних речовин, у тому числі таких необхідних, як фосфор та кальцій. Фосфору в грибах утричі більше, ніж овочах, а кальцію майже стільки, скільки в рибі.

 

Із мікроелементів у грибах досить багато цинку, є мідь, залізо, марганець. Найбільш корисною частиною гриба є шапка, особливо її верхня частина. Нижній спороносний шар шапки та ніжка містять менше поживних речовин. Харчова цінність молодих грибів вища, ніж старих, вже перестоялих.

 

З огляду на те, що гриби погано перетравлюються, вживати їх слід тільки здоровим людям. При захворюваннях шлунку, печінки, підшлункової залози, а також особам похилого віку та дітям вживати гриби не рекомендується, крім того численні види їстівних грибів, а подекуди, і неїстівних, відомі, як джерело цінних лікарських речовин, багато з них містять антибіотичні та онкостатичні речовини.

 

Деякі види грибів можна з великою ефективністю використовувати як органічні добрива, наприклад, печерицю звичайну.

 

Іноді, навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають старі, перезрілі гриби. Це пов’язане з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних.

 

Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення. В Україні зафіксовані отруєння їстівними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, промислових підприємств, хімічних комбінатів.

 

Надзвичайно важливі нові дані про наявність отруйних речовин у деяких їстівних та умовно їстівних грибах (зеленуха, синяк, дубовик). Ці отруйні речовини не розчиняються шлунковими і кишковими соками, тому вживання відповідно приготованих грибів не викликає отруєнь, Однак, ці отруйні речовини розчиняються алкоголем, і при вживанні страв із цих грибів разом з алкоголем виникають виражені симптоми отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.

 

Найкращим способом заготівлі грибів є висушування їх розрізаними на тонкі частини (тільки шапки з невеличкою частиною ніжки). Висушені гриби зберігають у скляних банках. Для приготування страв, висушений гриб подрібнюють на порошок, оскільки у клітинах грибів міститься хітин, що значно утруднює вивільнення з клітин білка, вітамінів та інших поживних речовин. При подрібненні гриба клітини руйнуються і ці речовини можуть бути використані організмом найбільш повно.

 

Збирати можна тільки гриби, які не викликають сумніву. Дехто помилково вважає, що головка цибулі або часнику, яка вариться разом з грибами, набирає бурого забарвлення, якщо серед грибів є отруйні, а срібні предмети (ложки, монети) чорніють. Помиляються також ті, хто стверджує, що комахи, черви, слимаки не їдять отруйних грибів і тому гриб, який вони над’їли, можна безпечно використовувати у харчуванні.

 

Не рекомендується маринувати та солити гриби в оцинкованому посуді.

 

Перед маринуванням гриби слід добре проварити, попередньо розрізавши на частини. Банки із засоленими маринованими грибами досить закрити двома шарами паперу, один з яких пергаментний.

 

Профілактика отруєння грибами полягає у посиленому санітарному контролі за заготівлею та реалізацією грибів, а також роз’яснювальній роботі серед населення. Для попередження грибних отруєнь серед дітей, не слід залишати їх без догляду в лісі або в парку в грибну пору. Не можна дозволяти дітям збирати гриби без нагляду дорослих.

 

Якщо після вживання грибної страви з’явилися ознаки захворювання, потрібна негайна медична допомога. До приходу лікаря хворого треба покласти в ліжко, а щоб не допустити всмоктування отрути, потрібно промити шлунок.

 

Бажано дати потерпілому випити малими ковтками холодний міцний чай, зігріти грілками.

 

Абсолютно протипоказані при цьому спиртні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

 

Для з’ясування причин отруєння, слід зберегти залишки грибної страви, а також блювотні маси і передати це для лабораторного дослідження.

 

Лікар гастроентеролог Галина Сливінська


25.07.2016 4735 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2307
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2026
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2043
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6174 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2329 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

201

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1023

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1011

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1272
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

120
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

500
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1959
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26385
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

447
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10361 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7901
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

454
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

301
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

456
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

531
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1464