Тарас Прохасько: «Майдан - це крок до впевненості у тому ,що ми, кожен з нас,на щось здатний»

 

/data/blog/111582/aa2b79939e992353e377a3436fb1607d.jpg

 

Пане Тарас, скажіть, будь ласка, з якого часу ви почали стежити за подіями Майдану?

Від першого дня. Склалося так, що я був у Києві саме тоді,коли про революцію ще не було й мови. На Майдані зібралося кілька десятків людей, але вже  тоді  асоціації з минулого, а саме Революція на граніті, навіяли мені думку,що це може перерости у щось серйозне.

Що спонукало Вас долучитися до цієї акції-протесту? Випадковість чи радше конкретна мотивація?

Однозначно була конкретна мотивація. Дуже особиста. Я переконаний, що кожне покоління має перейти через такі зміни. Тому спершу, я не думав втручатися, хотів молоді дати змогу творити революцію самостійно. З перших днів на Майдані був мій син, я всіляко підтримував його і був радий, що у нього така життєва позиція. Проте, коли я дізнався про розгін студентів 30 листопада, він став для мене батьківським шоком. Я, як і будь-яка людина, відразу кинувся з’ясовувати де він, це було важко, адже з конкретною інформацією відразу було скрутно. На щастя, виявилося, що з сином усе в порядку, але коли в той день з’явився заклик усім їхати до Києва, я зрозумів, що тепер це й моя справа. Стиль реакції влади на подібні протести змінився , тому  я усвідомив, що в цьому випадку я точно буду доречним.

У якому товаристві Ви були на Майдані?

Мабуть, варто зауважити , що перш за все я був на Майдані як літератор. Я дивився, спостерігав, вивчав , аналізував і писав про все це, досліджував революцію з середини. Я свідомо ходив між різними людьми, тому бував у різних товариствах.  Приїжджаючи кожного разу, я намагався бути у іншій групі людей, таким чином я спілкувався з людьми з Франківська, зі своїми учнями, звісно ж був серед письменників, літераторів та митців.

Коли Ви зрозуміли, що  той протест є ,власне, непересічною подією?

Відразу.  Я розумів, що сподівання на те , що все може вирішитися мирним шляхом, сподівання на збільшення прав і свобод просто розвіялися. Я не робив собі ілюзій, що зникне корупція, насильство у міліції та всякі інші неприємні речі,хоча про це багато розмовляли.  Я не робив собі ілюзії, ніби ми відразу звільнимося від усіх негараздів.  Я просто знав , що основною метою є звільнення від пануючого режиму, і все завершиться тільки тоді,коли вона буде досягнута.

Що Вас вразило найбільше за весь період революції?

Найбільше вразила непоступливість української влади, те наскільки сильно вибудувана система керівництва не хоче дослухатися до голосу свого народу. Вона вміє бути різною: інколи слухати більше, інколи менше , вдавати, маніпулювати, але коли відчувається явна для неї  небезпека, то вона здатна на будь-що. Майдан показав антилюдськість    системи. Я й досі впевнений,   що навіть сьогоднішня владна система за своєю сутністю проти людини. Єдиним шляхом еволюції українського суспільства, є його безперервне озвучення власних вимог та зусилля з власного боку.

Що стало найдраматичнішим для Вас у тих подіях?

Найдраматичнішими звісно були смерті людей. Окрім того, особисто для мене драмою стало усвідомлення,яке приходило після зустрічі з так званими правоохоронними органами: ці люди, котрі надто архаїчно сприймають власні функції, котрі готові нищити власних співгромадян, й далі житимуть поряд з нами, вони нікуди не дінуться. Також, дуже драматично виглядали візити на «анти майдан», бо це давало змогу зрозуміти наскільки неоднорідним є український народ. Гнітила межа так би мовити воєнних дій, а за нею парадоксальна байдужість або незнання. Мені траплялися люди, які навіть не розуміли, що відбувалося. Видавалося драматичним існування двох паралельних фрагментів : Майдан зі своїм життя, а через кілька вулиць нормальне життя.

Майдан був постійно був різним. Яка подія на Вашу думку була вирішальною?

Думаю,що вирішальними були дві події. По-перше, це коли після розгону студентів, 1 грудня, на Майдан вийшло кількасот тисяч людей. Це було наскільки потужно, що дало змогу пророкувати перемогу Майдану. По-Друге, це тривалість часу. Важливо, що люди протягом довгого відрізку часу не зійшли з дистанції. Адже найтяжчим були не штурми, найтяжчим було залишитися там, коли здавалося , що у цьому вже немає сенсу.

Як відомо ,Ви багато писали в той час. Це була потреба чи радше необхідність?

Це моя робота, мій спосіб життя. Я не можу інакше. Вона відповідає моїм уявлення про своє місце в житті. Головне своє завдання в той час я вбачав у висловленні урівноваженого погляду на ті всі речі. Я був свідком сотень людей,які переживали, не знали що і як відбувається. Я хотів відновити внутрішній спокій, пояснити все доступно і адекватно у свої текстах.

Чи було на Майдані те, що надихало Вас як письменника?

Найбільше мене надихали люди, яких я бачив, ті , хто думали так, як і я. Мені дуже подобалися активні люди, які попри Майдан робили ще багато справ, які хотіли вникнути суть, зрозуміти все те,що навколо. Надихало, розуміння, що нарешті сталося те, що емоційно сколихнуло багатьох людей і це додавало оптимізму та піднесення. Для мене Майдан не обмежувався Києвом. Я брав участь у багатьох заходах , які відбувалися у Франківську. Мені здається, що діяльність провінційних майданів була не менш важливою , адже загострила відчуття незгоди українців з владою, а також дала можливість відчувати свою причетність багатьом людям, а це важливо для громадянського суспільства.

Відомо,що коли людина проходить через такі трагічні події, то набуває певного життєвого досвіду. Як його відчуваєте Ви?

Річ у тім, що це все не було для мене новим, але дещо я таки усвідомив. Наприклад, річ, яка багатьом може здатися очевидною: значення тотальної комунікації у сучасному життя. Дуже важливо, що всі можуть робити власну хронічку, власний фоторепортаж, телефонувати один одному, постійно обмінюватися інформацією і Майдан цьому доказ. Великим досвідом для мене стала участь у революції моїх синів, їхнє сприйняття усього, що коїлося. Дуже особистим життєвим уроком була смерть Романа Гурика.

Як відомо, Ви з іншими українськими письменниками долучилися до створення книги « Євромайдан. Хроніка відчуттів». Чи плануєте Ви створити свій авторський проект і написати книгу про події Майдану?

Ні, не планую. Я розумію, що це зроблять інші. Мені здається, що Майдан – це була річ, описана і осмислена на новому рівні. Через рівень на який вийшла інформація, багато людей, котрі не були на Майдані, інколи знали про те, що там відбувається краще за тих, хто був там безпосередньо. Мені видається ,що робити з цього художню літературу недоречно. Стосовно переосмислення Революції Гідності  у історичному плані , то , думаю, що час ще не настав.

Після Майдану багато людей відчули розчарованість. Чи розчарувалися Ви?

Ні, я не розчарувався. Це був ще один крок до формування суспільства. Я вважаю, що справжнє громадянське суспільство у нас ще не є сформоване, незважаючи на більш ніж 20 років незалежності, цих років насправді замало для набуття досвіду, йдеться про сотні років, адже схеми та стереотипи потребують дуже багато потрясінь,щоб змінитися. Суспільство не формується постановами, не рішеннями бюрократів, а власне такими подіями і переживаннями як Майдан.  Конкретною метою Революції Гідності було усунення режиму Януковича, і ця мета здійснена, тому розчарування не повинно бути. Майдан - крок до впевненості у тому ,що ми, кожен з нас,на щось здатний.

Багато людей впевнені, що Революція гідності кардинально змінила українців. А як вважаєте Ви?

Ні. Такі короткочасні і феєричні події, не можуть нести кардинальних змін. Конкретно, Майдан дав змогу усвідомити свої права та зрозуміти своє  ставлення до влади.

Що на Вашу думку стала символом Майдану?

Є таке поняття як «жива церква». Для мене символом Майдану стала присутність священників. Це показувало церкву з іншого, справжнього боку.   Сповіді перед штурмами, сповіді просто там у центрі всіх подій, як на мене, то вони є дуже символічними.

Чи став Майдан таки переможним?

Так. Крім того, що він об’єднав багатьох людей, він показав, що суспільство готове  жити безвладного проводу , що воно випереджає політиків,що люди готові йди до вдосконалення і змін. Усе це треба називати і сприймати перемогами.

 

Олеся Парфан, учениця школи професійної журналістики


18.07.2016 Олеся Парфан 1117 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1887
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1822
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5368 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

689

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

937

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

973
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

865
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1367
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1241
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

840
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044