Громада проти Марцінківа: ПП "Свобода" не спинити (фото+відео)

 

 

Не вщухає обурення громадськості Івано-Франківська рішеннями, прийнятими на останній сесії Івано-Франківської міської ради, яка відбулась 8 липня.

 

Нагадаємо, одним із найскандальніших питань стало затвердження депутатами детального плану території в межах вулиць Крайківського-Макогона-Промислова.

 

Депутати від «Свободи» та «Батьківщини», не зважаючи на думку громади, порушивши усі наявні законодавчі акти, проголосували за надання дозволу на розробку даного ДПТ, фактично давши дозвіл на зведення там 33-х багатоповерхівок - цілого мікрорайону. Будуватиме фірма наближена до ВО «Свобода».

 

Шоста сесія Івано-Франківської міської ради сьомого демократичного скликання увійде в історію, як одна із найскандальніших.

 

У вівторок, 12 липня, на вулиці Макогона в Івано-Франківську зібралися місцеві мешканці, які проти забудови.

 

Тутешні мешканці заручилися підтримкою волонтерів, учасників АТО та громадських активістів, аби вимагати у міського голови Руслана Марцінківа накладення вето на рішення.

 

Сьогодні ж, 13 липня, активісти провели спільну прес-конференцію. Організатори запрошували на зустріч і міського голову Руслана Марцінківа, однак той не прийшов.

 

Активісти сформували та озвучили чотири основні вимоги до мера в рамках протестного руху проти свавілля міської влади. Дане звернення підтримали керівники 14-ьох громадських організацій.

 

Після прес-конференції вирушили безпосередньо до очільника міста. Втім мера в міській раді не застали. Як повідомили активістам, міського голови у кабінеті немає - поїхав у відрядження на семінар. Відтак залишили йому плакат з вимогами на дверях його кабінету.

 

Після уточнень, стало відомо, що Руслан Марцінків перебуває на Тернопільщині.

 

Тому активісти вирушили до заступників, аби зібрати їх в одному кабінеті для обговорення.

 

 

 

 Не знайшовши заступника міського голови Олексія Кайди, активісти знову рушили до Миколи Вітенка.

 

 

Той повідомив, що зідзвонившись з О. Кайдою, за годину вирішили провести спільну зустріч активістів із заступниками міського голови, на якій би розглянули вимоги громади. На зустріч також запросили головного архітектора міста Дмитра Нижника.

 

 

 

За годину активістам таки вдалось зустрітись з заступниками міського голови Олексієм Кайдою та Миколою Вітенком. 

 

 Фото: Курс

 

На початку зустрічі перший заступник мера Олексій Кайда поспішив повідомити, що зранку мав зустріч із підприємцями, які за його словами готові передати землю учасникам АТО.

 

 

Присутні бійці АТО назвали це “заманухою”, та озвучили вимоги, про які йде мова у їхньому зверненні.

 

Заступник міського голови Олексій Кайда зайшов з кінця, зауваживши, що для нього дивним є вимога активістів відмінити рішення про створення Муніципальної варти у місті.

 

За його словами такий підрозділ вкрай необхідний Івано-Франківську, адже він допомагатиме зокрема і патрульній поліції.

 

Голова спілки учасників та ветеранів АТО Прикарпаття Тарас Шпук наголосив, що «Це потрібне рішення, але не в такому вигляді. Воно суперечить 222 статі Кримінального Кодексу України. Тому ми виступили кардинально проти цього рішення і вимагаємо відправити його на доопрацювання. Але ні до нас, ні до патрульних на сесії не прислухались», – зазначив активіст.

 

Мова йде про Статут КП «Муніципальна варта», який дозволить працівникам відомства складати протоколи на порушників.

 

На це Олексій Кайда зауважив, що статут вичитувався і створювався на основі статутів вже чинних муніципальних варт в Тернополі, Луцьку, Вінниці.

 

Особиста охорона для Руслана Марцінківа?

«В місті створюється штат в чисельності 25 чоловік, а несе в собі витрати в один мільйон. Мені сказали, що штат буде збільшуватись. Тобто створюється маленька армія, силовий блок міського голови. Ми не хочемо, щоб озброєні силовики виконували вказівки мера, які не завжди законні. Ми хочемо себе від цього вберегти. Тому не кажемо, що це не потрібне рішення, але питання треба доправити на доопрацювання», – зазначив голова спілки добровольців АТО Прикарпаття Василь Андріїв.

 

На думку активістів муніципальна варта стане «особистою охороною міського голови». За словами голови ГО “Залізний тризуб” Наталії Сербин, на роботу цього КП передбачили п’ять мільйонів гривень у рік. За ці кошти, вважає активістка, можна було б зробити щось корисне для розвитку міста.

 

«Для мене, як для жінки незрозуміло, що чоловіки отримуватимуть зарплату за те що, будуть ходити і «штурмувати» бабок, які продають часник. Злочинність – це не тільки безлад, а й велика бідність, Може не варто постійно карати людей, за те що вони неправильно себе ведуть або стоять на тротуарі і продають часник?» – обурилась Наталія Сербин.

 

Так, голова Спілки добровольців АТО Прикарпаття Василь Андріїв вкотре попросив почути громаду та відправити зокрема це рішення на доопрацювання.

 

Втім заступник міського голови О.Кайда настоював на своєму, зазначаючи, що збройне формування необхідне оскільки збільшилась злочинність.

 

 Відео: Галицький Кореспондент

 

Відтак перейшли до питання про затвердження ДПТ в межах вулиць Крайківського-Макогона-Промислова. Пані Галина, мешканка однієї з вулиць промзони, попросила показати протокол громадських слухань, які, за словами головного архітектора Дмитра Нижника, підписані учасниками слухань.

 

«Все законно»

Головний архітектор міста Дмитро Нижник відповів, що були два протоколи таких слухань. В одному йдеться про те, що громада не з’явилася на слухання, а в другому, що там були працівники Харчосмакової фабрики. Також він наголосив, що є рішення виконкому, в якому вказано, що будівництво не порушує садибно-житлову забудову.

 

 

Однак, про те, що відбувається зараз, каже пані Галина, мешканці дізналася з інтернету. Людям незрозуміло, чому все вирішують працівники фабрики, які там не живуть, а лише працюють, а не громада.

 

За словами жінки, підписів під протоколом щодо громадських слухань, який голархітектор показував на сесії, немає.

 

«Всі, хто подав документи це технічні працівники, вони лише виконують вказівки. Ми розуміємо, що ви лише виконавці. Вся відповідальність лежить на міському голові», – зазначив В. Андріїв.

 

Окрім того, він поцікавився, чи мала право міська влада без змін в генеральному плані змінювати цільове призначення землі. Головний архітектор Дмитро Нижник відповів, що прийнято уточнення до генерального плану, а тому все законно.

 

«Тут сидить не стадо овець, а громада міста. Скажіть, чому ви порушуєте закон?  Скільки можна все дерибанити. Ми не просимо вас, а вимагаємо не порушувати закон», - обурився Василь Андріїв.

 

 

Відео: Галицький Кореспондент

 

На завершення заслухали керівника управління земельних відносин Кирила Обладана.

 

 

Нагадаємо, сесійним рішення депутати міської ради продовжили договір оренди фірмі, яка перебуває на стадії банкрутства. Мова йде про затвердження ДПТ в межах вулиць Калуське шосе – Горбачевського – Ціолковського.

 

Учасників АТО обурює прийняте рішення, де міська рада віддала міську землю, на якій планувалося соціальне житло для бійців АТО під забудову фірмі-банкруту. 

 

Активісти вимагають скасувати рішення про передачу фірмі "Передмістя 2000", правонаступнику скандального "Екстіму", 2 га землі під забудову. Вони пропонують розділити виділену ділянку на дві частини, одну, на якій уже розпочалося будівництво, залишити фірмі, іншу – під соціальну програму "Житло для учасників АТО". 

 

Втім чиновник розповів, що згідно закону не можна розділити землю. А рішення поновити договір було прийняте виключно через те, що були звернення людей, які вже купили там квартири. Крім того, кажуть у мерії, розірвати договір з забудовником також було неможливо.

 


 

 

Франківський активіст: Ви цинічні сволочі. Я не знаю, як жити з владою, яка порушує закон та плює на людей

 

«Ми вимагаємо до кінця робочого дня, щоб Марцінків ветував ці рішення поки завтра воно ще не вступили в силу. В разі якщо вони вступить в десятиденний термін скликати позачергову сесію і дані рішення відмінити. Ще раз наголошую, що вимоги активістів не мають жодного політичного забарвлення. В іншому випадку ми залишаємо за собою право мирних протестів. Ми протестуватимемо вимагаючи дотримання закону України", - резюмував Василь Андріїв.

 

 

Чи дослухається міський голова? Адже, останні події, зокрема перебіг шостої сесії Івано-Франківської міської ради, дають чітке розуміння того, що «Свободу» не спинити…

 

Варто зауважити, за повідомленням видання Курс, громадські активісти скерували скаргу з проханням перевірити законність прийнятих міською радою рішень в прокуратуру Івано-Франківської області та генпрокурору Юрію Луценку.

 

Олена Британська

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Активісти закликали мера Марцінківа заветувати незаконні "будівельні рішення" міськради (фото+відео)

 Франківські активісти залишили меру послання та пішли до його заступників (фото+відео)

Підсумки 6 сесії Івано-Франківської міськради: 33 пупсові будови або не будь як мер - люби людей

Під вигуки "Ганьба!" франківські депутати таки дали дозвіл на будівництво 33 багатоповерхівок "просвободівській фірмі" (фото+відео)

Франківські депутати затвердили склад громадської ради при Івано-Франківській міській раді (список)

Івано-Франківським вчителям оплатять медогляд

В Івано-Франківську таки створили нове комунальне підприємство «Муніципальна варта» зі статутним капіталом 1 мільйон

Шоста сесія Івано-Франківської міської ради: депутати хочуть, щоб голів ОДА та РДА обирав народ (документ)

Івано-Франківська міська рада хоче виплачувати компенсацію бійцям АТО за неотримані земельні ділянки

Сесія Івано-Франківської міської ради: активіст порівняв "Свободу" із "Партією регіонів"

Франківські депутати мають намір дати дозвіл на розроблення ДПТ навколо міського озера

У Франківську кілька десятків людей вимагали знизити тарифи (фото)

 


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1969 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1122

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670