Як у Івано-Франківську варять пиво: усе імпортне, українська — вода й електроенергія

 

Живе пиво готують 21 день. Для виробництва використовують ячмінь, хміль, пивні дріжджі і воду. Усе, крім останнього купують, за кордоном – в Австрії, Словаччині, Німеччині.

- Усе імпортне, українська — вода й електроенергія. В Україні якісного карамелізованого зерна на сьогодні, на жаль, немає. Виробники пива мають велику надію, що прийде інвестор, який відкриє велику солодовню, робитиме якісний продукт з нашого зерна. І нам не доведеться переплачувати за розмитнення, транспортування з Європи. Часто купуємо зерно за кордоном, на якому на сертифікаті вказано, що це врожай такого то року, вирощений в Україні, - каже власник пивного заводу "Панське Станіславов" Іван Гаврон.

Пивоварня працює майже 5 років. За словами власника, на 20% потужності.

- Якщо в мене місяць виходить у собівартість і ще зароблю пару гривень, то я дуже тішуся. На сьогодні не стоїть задача заробляти багато. Основне — втриматися на цих рівнях. Щоб коли відбудеться економічний вистріл, бути вже на ногах і нормально працювати, - додає він.

З чого починається пивоварня?

- З ідеальних мікробіологічних процесів. З працівника, який на неї заходить. Має обов'язково переодягнутися, прийняти душ. Без цього якості готового продукту не може бути.

Технологія виробництва - європейська. Саме покриття підлоги не дає жити бактеріям, ще й обробляється пероцтовою кислотою. Стіни, стеля - все з нержавійки. Спеціальні плінтуси не пропускають повітря, тому й за ними не може бути бактерій.

А сам процес приготування пива?

- З обробки сировини. Зерно пророщується, висушується. Від нього відсіюються пророслі пагони. Після того воно, придатне для пивоваріння, перемелюється і потрапляє у чан. Вариться у відфільтрованій, пом'якшеній воді. Із зерна виварюється цукор, усі мікроелементи. Потім усе фільтрується.

На другому етапі додається натуральний хміль. Має зберігатися у вакуумі, щоб не втратив свої ефірні властивості.

Які саме?

- Його здавна вшивають трохи у подушечку для міцного сну. Мене завжди дивувала доброзичливість відвідувачів пабів за кордоном. Звик думати, що від алкоголю люди агресивні. З натуральним, якісним пивом цього не відбувається. В Ірландії, Німеччині чи Баварії у всіх пабах — життєрадісна, спокійна, неагресивна атмосфера. Чому так? Елементарне пояснення — заспокійливі властивості хмелю.

Як завершується приготування?

- Коли пиво звариться, потрапляє у бродильний цех. Тут воно охолоджується з температури 79,8 градуса. Важливо не переварити. Як борщ. Якщо дати зависоку температуру, крохмаль згорнеться і пиво скисне, по-народному.

Потім пиво знов відфільтровується до прозорості.

Тиждень відстоюється. За цей час дріжджі з'їли весь цукор і перетворили його на алкоголь. Алкоголь отриманий методом бродіння зовсім інший, ніж від дистиляції. Це фітомолекула, а не спиртова. Вона не шкодить організму. Звичайно, при помірному вживанні.

Далі пиво продовжує дозрівати. Присипляються дріжджі, падають на дно. Потім ми їх знімаємо і в чанах залишається чистий продукт.

Вважаєте пиво корисним?

- Відколи варю його, схуд на 10 кілограмів. Дуже добре травлення в людей, які помірно споживають натуральне пиво. Позбувся каменю в нирці, який привіз ще з армії. Лікарі казали, він завжди буде зі мною. Баварці, чехи, ірландці не мають таких хвороб. Народи, які споживають помірно пиво як продукт, а не як алкоголь набагато здоровіші, спокійніші, врівноваженіші.

Що головне в пивоварінні?

- Пиво, як і борщ, треба любити, щоб вміти його добре зварити. Фішка — це доброзичливе ставлення до продукту. Не може бути пивоваром той, хто не любить пива. Коли приходить людина й каже, що хоче стати пивоваром, питаю, чи п'є пиво. Якщо відповідає "ні", відмовляю. Мене цікавить людина яка не впивається, але любить цей напій і цінує, старається взнати тонкощі.

Лілія ДВОРЕЦЬКА


27.05.2016 1281 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

675
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2275
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2002
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2025
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6077 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2310 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

184

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

997

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

996

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1254
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

42
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

477
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1938
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26368
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

428
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10341 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7886
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

436
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

279
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

443
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

515
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1449