П'ята сесія Івано-Франківської міської ради: підсумки

 

/data/blog/105309/694b6a86a34a57fe69eb02e10e4795fe.jpg

 

26 квітня в Івано-Франківську відбулася вже п'ята за ліком сесія міської ради.

 

Депутати протягом п'яти годин роботи встигли нагородити бійців АТО, створити тимчасову комісію з питань розслідування незаконної забудови, виділити 1 мільйон гривень для ФК "Тепловик-Прикарпаття", затвердити "Програму профілактики злочинності до 2020 року" та "Міську програму реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2011-2015 роки", створити комунальний заклад «Міська поліклініка № 5», вийти зі складу засновників газети “Західний кур’єр”, виділити 200 тисяч на харчування в школах дітей з малозабезпечених сімей, ліквідувати три комунальні підприємства.

 

Проте увагу привернуло кілька: питання про тимчасову комісію, ліквідацію трьох комнальних підприємств: "Сервіс-Авто", "Ліф Франківськ", "Аварійна служба ЄРЦ" та виділення коштів на новий футбольний клуб.

 

ХРОНОЛОГІЯ СТВОРЕННЯ "СЛІДЧОЇ КОМІСІЇ"

У понеділок, 25 квітня розпочала роботу земельної комісії Івано-Франківської міської ради. На зустріч прийшли активісти спільноти ”Вільне озеро”.

активісти звернулися до членів комісії, аби ті звернулися до ради з проханням створити тимчасову комісію, яка займеться вивченням ”озерного” питання, тобто вивчатимуть забудови території озера.

Депутати погодилися і прийняли рішення ”Рекомендувати створити тимчасову контрольну комісію за участю представників громади з метою пошуку компромісів щодо можливої забудови території поблизу міського озера”.

Вже на сесії запропонували залучити в комісію депутатів Строїча (Свобода), Корсуна (Самопоміч), Мерінова (УКРОП) та Балагуру (Солідарність).

«Я за те щоб комісія попрацювала і сформувала звіт», - зазначив активіст Тарас Случик.

Втім дискусія розгорілась на обранні голови комісії. Спершу пропонували Івана Гарасимка, втім він відмовився, адже не включений до складу комісії.

Депутат Віталій Мерінов запропонував щоб комісію очолив депутат від "Свободи" Андрій Строїч.

Міський голова запропонував Мерінову очолити її. Також після обговорення, пролунала пропозиція взяти це питання під контроль Руслану Марцінківу.

«Чого це?», - здивувався мер та додав, - «Не перетворюйте це на цирк».

Міський голова також запропонував зняти питання з голосування. Однак активіст Тарас Случик зауважив, що це питання є важливим.

Відтак депутати перейшли до голосування: 38 за, 5 не голосували. Опісля активіст Віталій Світлик подарував міському голові футболку із закликом проти забудови озера.

Головою комісії обрали депутата фракції "УКРОП" Віталія Мерінова.

"Будемо робити все необхідне для того, щоб досягнути компромісного рішення між забудівником та громадою та вберегти зелену зону від забудов", - прокоментвав своє обрання Мерінов.

 

ХРОНОЛОГІЯ "МІЛЬЙОНУ НА ФУТБОЛ"

Депутати Івано-Франківської міської ради погодилися виділити 1 млн грн для ФК "Тепловик" для участі команди у чемпіонаті України в другій лізі.

«Я вірю, що в такий час найдуться кошти. Місто передбачає для цього 1 мільйон гривень. Тут багато хто говорив, що в області є багаті люди, які могли б долучитись до фінансування. Місто буде сприяти», - відмітив Марцінків.

«Цей процес повинен рухатись. Якщо ми йогоне будемо рухати в цьому напрямку - нічого не буде», - додав мер.

За відповідне рішення проголувало 37 депутатів, шестеро депутатів не голосували.

 

/data/blog/105309/e45ccff8fed089af43efcae01ef98f4d.jpg

 

Нагадаємо, у понеділок, 25 квітня за участю голови обласної ради Олександра Сича, голови обласної державної адміністрації Олега Гончарука, Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа, начальників профільних управлінь та представників футбольної громадськості відбулася нарада з питання створення професійного футбольного клубу в Івано-Франківську.

За словами голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича, наразі пошук коштів - це другорядне питання.

"Фінансове питання, як таке, у нас стоїть на другому плані. Не зважаючи навіть на наш убогий бюджет - гроші ми знайдем, - говорить голова облради. - Але основне питання - як їх використати найефективніше...".

"Зараз потрібно визначитися зі статусом клубу і вже тоді визначати, як його фінансувати", - переконаний Сич.

Голова ОДА Олег Гончарук переконує, що і обласна і міська влада дійшли спільної позиції на рахунок професійного клубу, але потрібна чітка схема його функціонування та розвитку.

"Треба розуміти, де ми будемо на фініші. Через рік зібратися, підбити підсумки і рухатися далі, щоб не було так, як з баскетбольною "Говерлою", від якої залишилась лише назва», - каже очільник області.

Міський голова Руслан Марцінків повідомив, що вже завтра, 26 квітня сесія міської ради прийме рішення про виділення 1 мільйона гривень на потреби новоствореного футбольного клубу.

"Ми зробили перший крок – заявилися в чемпіонаті серед аматорів. Важливо це зробити без помилок, які були раніше. Завтра сесія міської ради схвалить питання щодо відновлення футболу, закладемо мільйон гривень на його розвиток", – зазначив Руслан Марцінків.

Голова обласної федерації футболу Тарас Клим каже: "Для того, щоб пройти атестацію на рахунках клубу, який її проходить, має бути закамульовано 2 мільйони гривень. Узагалі, друга ліга буде коштувати 4-5 млн грн. на рік".

Як зазначив перший заступник міського голови Івано-Франківська Олександр Левицький, новостворений клуб повине бути без старих облич, які колись вже себе дискредитували.

Голова бюджетної комісії обласної ради Микола Палійчук впевнений, наразі необхідно узгодити форму власності клубу.

"Чи це буде громадська організація, народний клуб чи комунальне підприємство. По фінансуванню можем зробиити так - 40% обласна рада, 40% – міська, 20% для потенційних спонсорів. Спонсори матимуть щорічне зобов’язання виділяти кошти на діяльність клубу, - наголосив Палійчук. - А ще обласна рада має прийняти програму розвитку клубу, щоб він не "вмер" за рік".

На переконання підприємця, що опікується футбольним клубом "Тепловик" Тараса Гурика, команді потрібен один господар.

"Якщо його не буде, то все буде марно і малоефективно. Буде дуже важко для влади тягнути на собі такі витрати, а вони будуть чималі", - каже Гурик.

Директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп звернула увагу на два моменти: "Наявність організаціно-правового статусу команди і детальний кошторис на сезон - основне, що зараз потрібно".

Займатися кошторисом доручили знаному футбольному функціонеру Прикарпаття Василю Ольшанецькому.

Також була створена комісія, котра займатиметься питанням створення клубу. До неї увійшли: перший заступник міського голови Олександр Левицький, заступник голови ОДА Ярослав Паранюк,  голова бюджетної комісії облради Микола Палійчук, підприємець Тарас Гурик та Василь Ольшанецький.

Нагадаємо, що 17 квітня івано-франківський "Тепловик Прикарпаття" взяв старт у чемпіонаті ААФУ.Новий сезон в Другій українській лізі стартує вже у серпні.

 

ХРОНОЛОГІЯ "ПОТРІЙНОЇ ЛІКВІДАЦІЇ"

Івано-Франківська міська рада ліквідувала три комунальні підприємства.Від сьогодні більше не працюють “Ліфт-Франківськ”, “Аварійна служба ЄРЦ” та  “Технічний центр "Сервіс-авто”.

Протеостаточний процес ліквідації завершиться за кілька місяців.

Також депутати проголосували за збільшення статутного капіталу комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» до 200 мільйонів (КП “Івано-Франківськводоекотехпром” займається централізованим водопостачанням та водовідведенням населення Івано- Франківська та навколишніх сіл. Було створене у 2003 році) та за збільшення статутного капіталу "Полігон ТПВ" до 2 млн. 315 тис.

Згідно з проектом, статутний капал підприємства збільшується на 920 тисяч гривень.

В пояснювальній записці до рішення збільшення статутного фонду обгрутновується таким чином: "Статут комунального підприємства «Полігон ТПВ» затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради від 16.08.2005 № 288. Відповідно до п.4.3 Статуту розмір статутного фонду Підприємства становить 1395,0 тис. грн. З моменту внесення змін до Статуту протягом 2015-2016рр. міським бюджетом спрямовано на поповнення статутного фонду КП «Полігон ТПВ» кошти в сумі 920,0 тис. грн. для формування фонду власних оборотних засобів та засобів обігу. Таким чином, розмір статутного капіталу становитиме 2 315,0 тис.грн."

Івано-франківське міське сміттєзвалище, офіційно – комунальне підприємство «Полігон ТПВ», знаходиться за 14 кілометрів від обласного центру, неподалік села Рибне.

 

ДУМКИ

Громадський активіст Тарас Случик:

Надіюсь депутати зі всіх фракцій активно включаться в роботу тимчасової контрольної комісії. За результатами діяльності ми знайдемо справді компромісне рішення щодо ділянки яку забудовує ВАМбуд. Проте надіюсь це не буде пропозиція шантажу з обманом. Також важливо розпочати вирішення ситуації з іншими незаконними забудовами біля міського озера

 

Громадський активіст Віталій Світлик:

На сьогоднішній сесії активістам вдалось надавити на владу показавши що з громадою треба радитись. Прийняте рішення про створення тимчасової комісії з питання забудови по озеру вважаю першим кроком до вирішення ситуації.

Ініціатива "Вільне озеро" вже вдруге відстоює зелену зону біля озера. Ми не хочемо забудови елітними квартирами території біля водойми, цей приклад повинен стати уроком для всіх забудовників.

Громада є справжнєю владою в місті і треба з нами рахуватись. Ми хочемо, щоб влада прислухалась до жителів міста і спільно діяли.

Стосовно ліквідації КП "Технічний центр "Сервіс-авто" - то вважаю що давно його треба було ліквідувати або реформувати. Дане комунальне підприємство 4 роки живе на дотації, абсолютно нічого не приносить в бюджет і ще й наживається на парковках. Я уже говорив, що, за моїми підрахунками КП "Сервіс-авто" повинно заробляти мінімум 4 мільйони в рік а не бути збитковим. Для ефективної роботи цього КП треба було поставити тільки паркомати, які б унеможливили вивід готівки зацікавленими посадовцями. Стосовно КП "Ліфт-сервіс" і "Аварійна служба ЄРЦ" можу сказати, що ці КП закономірно ліквідовуються у зв'язку з тим, що стануть нерентабельні після реформи ЖКГ і введення ОСББ.

 

АНАЛІЗ ВІД ЕКСПЕРТА ВАСИЛЯ КЕДИКА

Попри кілька резонансних земельних питань, на сесію Івано-Франківської міської ради виносились не менш цікаві проекти рішень, які не отримали розголос у ЗМІ.

До них, наприклад, відноситься проект рішення "Про внесення змін до Регламенту Івано-Франківської міської ради", який серед іншого передбачає значне спрощення голосування за процедурні питання. Згідно з проектом, такі питання приймаються Радою без підготовки в комісіях та включення до порядку денного, з можливим визначенням способу голосування.

Для цього достатньо 2/5 депутатів від загального складу міської ради. Фактично - це голоси однієї найбільшої фракції в раді. На практиці це означає можливість міського голови і «Свободи» навіть без узгодження з партнерами по більшості (БПП, Батьківщина) тасувати питання порядку денного сесії на власний розсуд та визначати спосіб розгляду питань.

Ситуативно - це може бути дуже корисна річ, коли потрібно затягнути з розглядом якогось питання або навпаки проголосувати незручне для більшості питань таємним голосуванням бюлетенями. Депутати створили контрольну комісію щодо забудови міського озера, залучивши в її склад громадських активістів. З погляду політичної відповідальності цікаво було спостерігати за обранням голови комісії.

Почергово відмовились від головування Андрій Строїч («Свобода») та Іван Гарасимко («Самопоміч») Представники ані більшості, ні опозиції не хотіли брати відповідальність за рішення комісії, адже підсумкове рішення матиме рекомендаційний характер, а його вплив на кінцеве вирішення питання забудови озера може виявитись номінальним попри значну увагу громадськості. Тому це значні іміджеві ризики пов’язані з політичною відповідальністю. З іншого боку, попри ризик - тепер є шанс здобути додаткові електоральні бонуси для «УКРОПу», чий представник, Віталій Мерінов, очолив контрольну комісію. З допрацюваннями депутати нарешті ухвали Комплексну Програму профілактики злочинності в місті до 2020 року, прийняття якої відклали з минулої сесії. Проте не було враховано ряд важливих пропозицій, наприклад, пропозицію «Самопомочі» щодо встановлення систем візуального спостереження в дворах будинків багатоповерхової забудови, зокрема, в мікрорайонах міста. На сесії було й кілька інших проблемних питань, які вже встигли наробити розголос в інформаційному просторі.

Наприклад, депутати ліквідували КП «Ліфт-Франківськ», яке раніше не виграло жодного підряду на обслуговування ліфтів в місті. Натомість, МІУК провів конкурс на обслуговування ліфтів, в ході якого одним з переможців виявилося підприємство «Західліфтех», інтереси якого, подейкують, активно лобіюють окремі представники ВО «Свобода». Також незрозуміло чому депутати віддали 1300 м2 приміщень комунальної власності на стадіоні «РУХ» новоствореному КП «Центр розвитку міста та рекреації».

Жодних аргументів щодо цільового використання цієї площі раніше не навела ані керівник однойменного комунального підприємства Руслана Василик, ні Руслан Марцінків на сесії. Депутати розглянули важливе рішення «Про виконання міського бюджету на за перший квартал 2016 року». Перевиконання бюджету складає близько 67 млн.грн. Однак тут знову маємо політичний фактор. Адже депутатам, особливо з опозиційних до міської влади сил, не дістанеться велика частина цих коштів, які потрібні на капітальні ремонтні роботи в округах. За словами Марцінківа, кошти з перевиконання міського бюджету підуть на будівництво другого моста на Пасічну.

Про політичну гру свідчить й те, що Марцінків додав про можливу потребу взяти кошти з перевиконання головного фінансового документа міста вкінці року на виплати бюджетникам Франківська (хоч цього може й не статись). Отже, перевиконання є, а вільних коштів немає. Це додатковий аргумент для опозиції: «Не просіть кошти, бо їх немає».

Хоч насправді є і будуть, бо невідомо коли саме добудують цей міст, так як й те, чи потрібно буде шукати кошти на зарплатню бюджетникам наприкінці року.

 

ФОТО СЕСІЇ

/data/blog/105309/622bd52e8cf651daeb524644a15b3584.jpg

 

 

/data/blog/105309/cfc4169d28b0c7693d258da1f81d94b8.jpg

 

/data/blog/105309/73e5a09a1776f8f04ef88a5871416233.jpg

 

/data/blog/105309/b63b6acbd8ff6ca6cf1b4946056c99c2.jpg

 

/data/blog/105309/6e827d3b16005e04003e564ddb7f07fa.jpg

 

/data/blog/105309/90acfc068007658721c0bb7f7df8d0cc.jpg

 

/data/blog/105309/5545432cd91c7231e144555126da571d.jpg

 

/data/blog/105309/8532b5db87a8c7a6adc8143ea5f03405.jpg

 

Підготував Ростислав КОВТУН


27.04.2016 1322 1
Коментарі (1)

Сергій Чирва 2016.04.28, 14:39
Щось тут НЕ ЧИСТО...
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1966
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1863
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1861
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5511 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2156 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1514

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

748

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

802

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1004

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1007
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1774
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3686
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10261
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26152
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10190 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7717
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

901
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

212
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

267
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

386
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1280
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

887