Каша Сальцова: Спілкування з франківським слухачем є хорошою практикою для музиканта

У неділю, 22 травня до Івано - Франківська завітав Київський інді-рок гурт «Крихітка». Музиканти зіграли якісне півтори годинне шоу в арт-кафе «Мармуляда» і подарували франківчанам море задоволення.

 

Хоча люду зібралося не так вже й багато (більшість людей схитрувало: замість того, щоб купити квиток – народ сидів на тротуарі біля вікон кафе і слухав виступ на халяву), концерт справді був цікавим та вартим уваги.

 

Про місто, публіку, концерти та творчу діяльність групи нам вдалося поспілкуватися  з солісткою  гурту «Крихітка» Кашею Сальцовою.

 

Фіртка – Кашо, який раз ви вже в Івано-Франківську?

Каша – Ми тільки третій раз у  Івано-Франківську.

Фіртка – Вам подобається наше місто?

Каша – Я, на жаль, мало ходила по місту, але те, що  встигла побачити дуже подобається.

Фіртка – Люди якось реагували на те, що ти ходила по місту?

Каша – Якщо я зараз піду і змию косметику, ви мене навіть не впізнаєте.(сміється)

Фіртка – На виступі ви сказали, що навіть в Ужгороді буваєте частіше. У чому справа?

Каша – Ви знаєте, між музикантами є розмови, що франківчани не ходять на концерти київських виконавців, а більше відвідують виступи місцевих гуртів. Але насправді ми рідко приїжджаємо через проблему залів. У вас або маленькі зали у кафешках, або ж Драмтеатр.  Немає чогось середнього.  Ця проблема є не тільки у вас, але й по цілій Україні. До речі, Франкіська публіка відрізняється від публіки в інших містах.

Фіртка – Що справді? Чим?

Каша – Не в гіршу чи кращу сторону, просто відрізняється. У чому ж ви відрізняєтеся – це буде наш секрет.

Фіртка – Ти знаєш  місцевих виконавців?

Каша – Ну… «Фліт»… «Перкалаба» - це Франківський гурт?

Фіртка – Ну так, 100%.

Каша – «Перкалаба» і «Карпа». Ну «Карпа» на половину Київська, але тим не менш.

Фіртка – До речі, у залі був гітарист «Флітів», ще були учасники «Кораллів»…

Каша – Ой, мені Сашко Положинський розповідав про них. Це якісь дівчата?

Фіртка – Ні, це хлопці ще й з трембітою на сцені. (сміється)

Каша – Упс. (сміється)

Фіртка – Сьогоднішній концерт у підтримку нового туру?

Каша – Ні, у нас вилазки. Ми організували акцію на нашому сайті, де прихильники самі можуть запрошувати нас на концерти. З одного міста люди повинні прислати більше 150 імейлів і тоді їхнє місто автоматично включено у графік концертів. Ми вже були у Вінниці, Львові і сьогодні у Франківьку.

Фіртка – Сьогодні ви зіграли нову пісню. Що це за пісня і чи ввійде вона до нового альбому?

Каша – Це наша нова пісня, яка ще не має назви. За альбом ще рано говорити, ми зараз плануємо записувати нові сингли і зливати їх у мережу.

Фіртка – До речі, ви знаєте, що ця пісня вже є у соціальних мережах, що-правда у жахливій якості? Люди навіть назву дали – «Я так тебе люблю».

Каша –  Ну тепер  вона так точно не буде називатися. От, тільки приїдемо додому,відразу ж сядемо в студії записувати цю пісню. Просимо поки що не завантажувати її,  дочейкатеся офіційного запису.

Фіртка – ЇЇ можна буде завантажити безкоштовно?

Каша – Звичайно.

Фіртка – Кажуть, що на вашому сайті альбом «Рецепт» можна завантажувати і платно, і безплатно. Я щось не розумію, як це?

Каша – Ми апелюємо до совісті слухачів. У вас є опція завантажити безплатно , але ви можете зі своєї банківської картки перерахувати суму, яку ви вважаєте за потрібне.

Фіртка – І багато людей перераховують?

Каша – Достатньо. Це хороша практика платити своїм українським музикантам. Чому б ні? Якщо ви можете заплатити п’ять гривень – платіть п’ять, ціни є добровільними. Ми все з вдячністю приймаємо.

Фіртка – Чи сьогоднішній склад гурту є постійним?

Каша – У цьому складі ми вже два роки. Наш склад, скажемо так, змінювався не з добровільних причин. Спочатку зміни відбувалися через смерть одного з учасників гурту, потім басист Діма вирішив припинити займатися музикою. А зараз склад є постійним і  ми б хотіли взяли ще когось п’ятого.

Фіртка – На чому він би грав?

Каша – Я думаю, що  ми б довірили йому електронну частину і фортепіано. Просто мені важко зосереджуватися, коли я граю і хочеться більше спілкуватися з публікою.

Фіртка – Я знаю, що ви самі пишете тексти пісень, а вже цілим колективом пишете музику до них. Чи буває , що комусь з учасників щось не подобається у текстах?

Каша – Звичайно.  Роблять мені зауваження, я їх вислуховую і приймаю до уваги. 

Фіртка – Я перепрошую за питання, але звідки ви родом? Ви просто дуже гарно розмовляєте українською мовою.

Каша – Я з Росії.

Фіртка – Ви? З Росії?

Каша – Я просто давно вже мешкаю у Києві і моя вимова це заслуга оточення. Я думаю, мовне питання – це проблема малоосвічених людей. Тобто людям, яким ліньки вчити українську мову, їм ліньки вчити й російську. Вони погано розмовляють і російською, і українською, і будь-якою іншою мовою, бо це є просто ліниві люди. Тому, я вважаю, що мовне питання в Україні є штучним.

Фіртка -  Ви й надалі займаєтеся екологічною ініціативою «Торба - природі»*?

Каша – Так, ми зараз поширюємо цю акцію, це є довготривалий проект. На нашому сайті є опція «Shop», де ви можете будь-яку екоторбу до вашого смаку.

Фіртка – Ви повернетесь до Івано – Франківська ?

Каша – Чесно, ми б дуже хотіли. Франківськ є для нас  знаковим містом, це місто з осередком українськості. Ми б хотіли сюди частіше приїжджати, бо розуміємо, що наш слухач – це україномовний слухач, яких тут більшість. Тим паче, спілкування з франківським слухачем є хорошою практикою для музиканта. 

     * Ініціатива «Торба – Природі» є громадською ініціативою гурту Крихітка, що започаткована у січні 2008 року. Акція спрямована на зменшення побутового споживання пластикових пакетів, які є небезпечним для навколишнього середовища сміттям.

 

                                                                                                           Роман Кравець, спеціально для "Фіртки"


25.05.2011 2578 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1139
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2485
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2090
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2140
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6466 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2423 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

296

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1120

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1152

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1364
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

248
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

566
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2038
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26483
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

530
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10435 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7976
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

512
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

374
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

524
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

598
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1548